Gradske parcele u industrijskoj zoni
Gradske parcele u industrijskoj zoni "Stefil" (foto: Đorđe Đoković)
26.05.2017, 06:58

Grad kupuje zemljište za 200 miliona dinara za industrijsku zonu

č: | fb:

Valjevsko rukovodstvo je odlučilo da kupi zemljište "za potrebe širenja Industrijske zone Stefil", za koje je u budžetu opredeljeno 200 miliona dinara ili 1,6 miliona evra. Odluku o kupovini zemljišta usvojilo je Gradsko veće, a konačno da treba da izgovore odbornici Skupštine grada.

 

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović, je na sednici Gradskog veća, obelodanio da je rukovodstvo već u pregovorima sa Ministarstvom odbrane i drugim državnim institucijama da kupi zemljište, dok je u Odluci o pribavljanju neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnu svojinu precizirano da će biti raspisan javni oglas.

 

- Pre šest-sedam godina kupljena je industrijska zona u prostoru bivše firme "Stefil" i radi potrebe širenja industrijske zone i dovođenja proizvodnih kompanija i investitora u grad, rukovodstvo je stupilo u kontakt sa potencijalnim investitorima i državnim institucijama, pre svega sa Ministarstvom odbrane i sa drugim državnim institucijama, radi pribavljanja neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnu svojinu i formiranja industrijske zone. Odluka je opšta i ide na Skupštinu i o njoj možemo raspravljati na Skupštini, ali postoje ozbiljni razgovori sa državnim institucijama i Ministarstvom vojnim da dođemo u posed takvog zemljišta – rekao je Gvozdenović.

 

Slobodan Gvozdenović

Slobodan Gvozdenović (Foto: Đorđe Đoković)

U Odluci o pribavljanju neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnu svojinu je precizirano ono što gradonačelnik nije rekao obrazlažući Odluku. "Zemljište treba da predstavlja građevinski kompleks, odnosno celinu koja se sastoji od više međusobno povezanih katastarskih parcela, ukupne površine od najmanje 13 hektara do najviše 17 hektara". 

 

U Odluci se dalje navodi da će postupak kupovine zemljišta "sprovesti Komisija, a pribavljanje zemljišta izvršiće se prikupljanjem ponuda javnim oglasom po tržišnoj ceni koju utvrdi nadležni organ poreske uprave od najpovoljnijeg ponuđača". I konačno u Odluci piše da će "rešenje o kupovini zemljiša, na predlog komisije, doneti gradonačelnik".

 

Govoreći o "potrebama širenja indstrijske zone Stefil" koja će poreske obveznike koštati 200 miliona dinara, gradonačelnik nije spominjao parcele u industrijskoj zoni "Stefil", koje su u vlasništvu grada, ukupne površine od oko sedam hektara, a koje su zakorovljene, niti o tome da je rukovodstvo stupilo u kontakt sa vlasnicima zemljišta koje se graniči sa gradskim parcelama "radi pribavljanja neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnu svojinu i proširenje postojeće industrijske zone".

 

Obrazlažući Odluku o kupovini zemljišta, gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je nagovestio od koga se kupuje zemljište, ali nije saopštio ono što je najvažnije – za koga se kupuje zemljište vredno 200 miliona dinara ili ko je investitor, šta će i koliko investirati i šta će Valjevo i građani konkretno imati od toga.

 

Zamena Grada i firme "Vujić" skinuta sa denvnog reda

 

Na dnevnom redu sednice Gradskog veća bio je i predlog Odluke o zameni ispunjenja obaveza dužnika Društva "Vujić" Valjevo d. o. o prema poveriocu Gradu Valjevu, kao i predlog Odluke o zameni ispunjenja obaveza dužnika "Sloga HT" AD Valjevo prema poveriocu Gradu Valjevu. Ova dva predloga su skinuta sa jučerašnje sednice Gradskog veća bez obrazloženja, a na predlog gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića. 

 

Gradska vlast je imala nameru da 127 miliona dinara koliko "Vujić" i "Sloga" duguju Gradu za porez, zameni za imovinu koja je u vlasništvu dužnika - stara železnička stanica, Petnička pećina...

 

Umesto da Grad u skladu sa zakonom naplati svoja potraživanja od dužnika, kao što to čini od svih ostalih poreskih obveznika i građana, gradsko rukovodstvo je nameravalo da svoja potraživanja, što nije u skladu sa zakonom, naplati "zamenom" novca za imovinu sa kojom ni vlasnik ne zna šta bi.

Aktuelno

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 15 sati 51 minuta

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 1 komentar

Viktor Mićić (foto: Kolubarski okrug)
Nepoštovanje zakona Pre 20 sati 58 minuta

Čovek sa dve funkcije – nezamenljivi zamenik

Viktor Mićić imenovan za načelnika Kolubarskog okruga, a nije razrešen funkcije zamenika predsednika Skupštine grada. Obavlja dve funkcije, a Zakonom o sprečavanju korupcije zabranjeno je vršenje...  · 20 komentara

Sneg u aprilu u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
Aprilski sneg Pre 20 sati 6 minuta

Vejalo kao usred zime

Jak talas zahlađenja stigao je u Srbiju i drastično je oborio temperature, negde i preko 20 stepeni, a padao je i sneg. U Valjevu je jutros vejalo skoro jedan čas, sneg se nije zadržao, dok se na...  · 2 komentara