Registracija Prijava preko FB
Gradske parcele u industrijskoj zoni
Gradske parcele u industrijskoj zoni "Stefil" (foto: Đorđe Đoković)
26.05.2017, 06:58

Grad kupuje zemljište za 200 miliona dinara za industrijsku zonu

č: | fb:

Valjevsko rukovodstvo je odlučilo da kupi zemljište "za potrebe širenja Industrijske zone Stefil", za koje je u budžetu opredeljeno 200 miliona dinara ili 1,6 miliona evra. Odluku o kupovini zemljišta usvojilo je Gradsko veće, a konačno da treba da izgovore odbornici Skupštine grada.

 

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović, je na sednici Gradskog veća, obelodanio da je rukovodstvo već u pregovorima sa Ministarstvom odbrane i drugim državnim institucijama da kupi zemljište, dok je u Odluci o pribavljanju neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnu svojinu precizirano da će biti raspisan javni oglas.

 

- Pre šest-sedam godina kupljena je industrijska zona u prostoru bivše firme "Stefil" i radi potrebe širenja industrijske zone i dovođenja proizvodnih kompanija i investitora u grad, rukovodstvo je stupilo u kontakt sa potencijalnim investitorima i državnim institucijama, pre svega sa Ministarstvom odbrane i sa drugim državnim institucijama, radi pribavljanja neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnu svojinu i formiranja industrijske zone. Odluka je opšta i ide na Skupštinu i o njoj možemo raspravljati na Skupštini, ali postoje ozbiljni razgovori sa državnim institucijama i Ministarstvom vojnim da dođemo u posed takvog zemljišta – rekao je Gvozdenović.

 

Slobodan Gvozdenović

Slobodan Gvozdenović (Foto: Đorđe Đoković)

U Odluci o pribavljanju neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnu svojinu je precizirano ono što gradonačelnik nije rekao obrazlažući Odluku. "Zemljište treba da predstavlja građevinski kompleks, odnosno celinu koja se sastoji od više međusobno povezanih katastarskih parcela, ukupne površine od najmanje 13 hektara do najviše 17 hektara". 

 

U Odluci se dalje navodi da će postupak kupovine zemljišta "sprovesti Komisija, a pribavljanje zemljišta izvršiće se prikupljanjem ponuda javnim oglasom po tržišnoj ceni koju utvrdi nadležni organ poreske uprave od najpovoljnijeg ponuđača". I konačno u Odluci piše da će "rešenje o kupovini zemljiša, na predlog komisije, doneti gradonačelnik".

 

Govoreći o "potrebama širenja indstrijske zone Stefil" koja će poreske obveznike koštati 200 miliona dinara, gradonačelnik nije spominjao parcele u industrijskoj zoni "Stefil", koje su u vlasništvu grada, ukupne površine od oko sedam hektara, a koje su zakorovljene, niti o tome da je rukovodstvo stupilo u kontakt sa vlasnicima zemljišta koje se graniči sa gradskim parcelama "radi pribavljanja neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnu svojinu i proširenje postojeće industrijske zone".

 

Obrazlažući Odluku o kupovini zemljišta, gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je nagovestio od koga se kupuje zemljište, ali nije saopštio ono što je najvažnije – za koga se kupuje zemljište vredno 200 miliona dinara ili ko je investitor, šta će i koliko investirati i šta će Valjevo i građani konkretno imati od toga.

 

Zamena Grada i firme "Vujić" skinuta sa denvnog reda

 

Na dnevnom redu sednice Gradskog veća bio je i predlog Odluke o zameni ispunjenja obaveza dužnika Društva "Vujić" Valjevo d. o. o prema poveriocu Gradu Valjevu, kao i predlog Odluke o zameni ispunjenja obaveza dužnika "Sloga HT" AD Valjevo prema poveriocu Gradu Valjevu. Ova dva predloga su skinuta sa jučerašnje sednice Gradskog veća bez obrazloženja, a na predlog gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića. 

 

Gradska vlast je imala nameru da 127 miliona dinara koliko "Vujić" i "Sloga" duguju Gradu za porez, zameni za imovinu koja je u vlasništvu dužnika - stara železnička stanica, Petnička pećina...

 

Umesto da Grad u skladu sa zakonom naplati svoja potraživanja od dužnika, kao što to čini od svih ostalih poreskih obveznika i građana, gradsko rukovodstvo je nameravalo da svoja potraživanja, što nije u skladu sa zakonom, naplati "zamenom" novca za imovinu sa kojom ni vlasnik ne zna šta bi.

 1. Tano Cariddi

  Da se pohvali vlast jednom. Svaka cast na odluci da se sa dnevnog reda skine ona budalastina gde grad i Vujic prebijaju dug.

 2. Aleksandar Djukic

  @ lazar jovic

  Imaš i primer Šapca koji u svom vlasništvu ima preko 450ha zemlje predviđenih za privlačenje investicija.

  sabac.rs/images/pages/Katalog%20lokacija.pdf

 3. Aleksandar Djukic

  @ lazar jovic
  Sve se slažem sa tobom. Samo što Valjevo do kupovine "Stefila" nije imalo da ponudi ni ar infrastrukturno opremljenog prostora bilo kome. Ni da pokloni, ni da proda. Ranije se u Valjevu nije previše razmišljalo o potrebi da postoji prava industrijska zona. Zato sada kaskamo za ostalima.
  Kada kažem infrastrukturno opremljen prostor, to ne znači da na njemu postoje hale, već da se tu nalaze priključci na razne oblike infrastrukture (struja, voda, kišna i fekalna kanalizacija, gas, telekomunikacije, unutrašnje saobraćajnice...). Stefil je prostor koji je nudio mogućnost za greenfield (izgradnja potpuno novih objekata) i brownfield (korišćenje postojećih objekata) investicije,
  Grad Valjevo je iz NIP-a svojevremeno novac dobio za neke druge stvari (obdanište u Gradcu, dogradnju potkrovlja Doma zdravlja, rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje vode i dr.).
  Što se tiče EU pomoći Valjevo ima jedan mali hendikep, a to je njegov geografski položaj. Najveći broj projekata koje je EU imala u domenu lokalnog ekonomskog razvoja je pokrivao neke geografske celine. Valjevo je zbog svog položaja nekako uvek ispadalo iz obuhvata tih programa. I to nema veze sa Valjevom.
  Inače, ni Zrenjaninci zemljište u svojoj zoni ne poklanjaju investitorima, već prodaju. Njihove dve industrijske zone imaju ukupnu površinu od blizu 100 ha. Sad to uporedi sa onim što mi imamo da ponudimo.
  Predlažem ti da pogledaš
  www.slobodnazonazrenjanin.com/onama.html

 4. lazar jovic

  @ Djukic Stavio sam se u ulogu investitora i to valjevskih privrednika koji su kupili stare hale i parcele u industrijskoj zoni Stefil i iz svog džepa platili izgradnju novih i pokretanje proizvodnje i zaposlili radnike.I oni su neki investitori a grad im nije nista pomogao. I vlast DS kada je uzela kredit da kupi zonu je govorila da je kupuje zbog investitora stranih koji ce doci i da se zbog toga grad zadužuje i kupuje Stefil. I sta bi? Kao dosli bi investitori ali nema lokacija.Zasto Valjevo svojevremeno nije od EU kao Zrenjanin dobilo 4,5 miliona evra za opremanje? Zašto Valjevo svojevremeno nije dobilo od NIP pare za zonu? Nije jer su sve valjevske vlasti bile nesposobne,zagledane u sebe i svoje džepove.Ova je najgora od svih.

 5. Aleksandar Djukic

  @ lazar jovic
  To što kažeš jeste logično, ali na drugoj strani imaš situaciju u kojoj svi drugi gradovi imaju spremne parcele da ih ponude potencijalnim investitorima. Zrenjanin, recimo, ima dve infastrukturno opremljene industrijske zone. Za jednu od njih su svojevremeno od EU dobili 4,5 miliona evra za opremanje.

  Pokušaj da se staviš u ulogu investitora. Zašto bi neko dolazio u Valjevo gde ne postoji slobodno zemljište opremljeno potrebnom infrastrukturom, ako u Zrenjaninu ili Šapcu sve to već postoji?

  Postojanje opremljenih parcela je samo preduslov. Nadalje sledi ozbiljan posao na targetiranju, kontaktiranju i privlačenju investitora. Toga, nažalost, očigledno nema. Da ima, videli bi se i neki rezultati.

 6. lazar jovic

  @ Djukic Ako pazljivo citas a verijem da citas u Stefilu postoje prazne parcele u korovu i zmijama za koje nema kupca ni zainteresovanih investitora.Mozda su parcele male za te velike strane investitore ali sto bi grad kupovao bilo kome parcele. Neka taj investitor sam investira pa neka sam pribavi sebi parcelu a grad ako zeli da bude dobar prema investitoru i da mi pomaze zbog novih radnih mesta, ovoga ili onoga neka ga oslobodi placanja taksi,prikljucaka,dozvola...Mada je i to glupo. Nego ce grad da mu kupi parcelu da plati 200 miliona pa da ga jos oslobodi placanja taksi pa mu jos da dzabe vodu,struju...

 7. Milos p

  Ova prica o investitorima je postala tragikomicna ... sve ovo je presipanje iz supljeg u prazno, pa onda obratno ...

 8. Ćećo Merc

  Sremuš, bre!

 9. Aleksandar Djukic

  Činjenica je da do kupovine "Stefila" Valjevo nije imalo zemljište koje bi moglo da ponudi investitorima, kao i da je potrebno još zemljišta za industrijsku zonu. Omo što, međutim, još nedostaje jesu i investitori, obnosno aktivnosti za njihovo privlačenje.

Morate biti registrovani da biste imali mogućnost komentarisanja tesktova i slanja direktnih poruka uredništvu. Molimo prijavite se ili kreirajte besplatan nalog.

Aktuelno

Dan druženja sa policijom (foto: Đorđe Đoković)
Promocija policije u osnovnoj školi Pre 9 sati 46 minuta

"Dan druženja sa policijom"

Valjevska policija je, u saradnji sa Školskom upravom Valjevo, organizovala "Dan druženja sa policijom" za učenike i roditelje, u školskom dvorištu OŠ "Nada Purić". Osnovci su bili vrlo...

Izložba Sanje Ribić Milivojević (foto: Dragana Nedeljković)
Izložba Sanje Ribić Milivojević Pre 12 sati 17 minuta

Unikatna ogledala u ubskoj galeriji

Izložbeni prostor ubske galerije "Sveti Luka" krase umetnička ogledala Sanje Ribić Milivojević (1967), rođene Tuzlanke sa adresom selo Laćarak pored Sremske Mitrovice. U pitanju je samostalna...

Laboratorija u bolnici (foto: Đorđe Đoković)
Četiri meseca pacijenti ispaštaju Pre 16 sati 23 minuta

Rekonstrukcija laboratorije u Domu zdravlja pod velom tajne

Već skoro četiri meseca građani Valjeva su prinuđeni da laboratorijske analize umesto u Domu zdravlja rade u Opštoj bolnici, gde se čeka i po nekoliko časova zbog velikog broja pacijenata. Svi sa...

Čišćenje snega (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Manje od mesec dana pred početak zimske sezone Pre 13 sati 15 minuta

Nije uspeo tender za zimsko održavanje ulica i puteva

Manje od mesec dana pred početak sezone zimskog održavanje ulica i puteva nije izabrano preduzeće koje će čistiti sneg jer, kako je rečeno Kolubarskim.rs, "javna nabavka nije uspela".  · 1 komentar