Autokamp Breza (foto: Kolubarske.rs)
Autokamp Breza (foto: Kolubarske.rs)
31.05.2017, 14:08

Prodat ili nije prodat kamp "Breza"?

č: | fb:

Da li je gradska vlast pogrešila kada je odlučila da novinari ne prisustvuju sednicama Gradskog veća, a informisanje građana prepusti svojoj PR službi? 

Možda je najbolji odgovor na ovo pitanje vest o prodaji autokampa "Breze" na Divčibarama, koju su zbog šture i neprecizne informacije Odseka za informisanje i protokol, pojedini mediji pogrešno preneli.

 
Odsek za informisanje i protokol Grada Valjeva sinoć je medijima dostavio izveštaj sa sednice Gradskog veća u kome navodi da su "članovi Gradskog veća na današnjoj sednici utvrdili i predlog odluke o otuđenju četiri nepokretnosti iz javne svojine grada Valjeva na Divčibarama, kao i zemljište na katastarskoj parceli broj 417/1 takođe na Divčibarama, ukupne površine 2.14.90 hektara u korist SPORT AGENT d.o.o Beograd po ceni od 208.500 evra u dinarskoj protivvrednosti".   

 

Jutros je Odsek za informisanje i protokol poslao ispravku svog izveštaja sa sednice Gradskog veća, i to onog dela koji se odnosi na prodaju kampa "Breze" na Divčibarama, u kome se navodi:

"Zbog velike buke koja je dolazila sinoć sa Gradskog trga, usled maturske proslave, pogrešno je uneto u izveštaj da je kompanija “Sport agent” već kupila parcelu na Divčibarama, a u stvari je jedini ponuđač i potpisivanje ugovora se očekuje za nekoliko dana!

Zbog preciznosti i tačnosti, molimo vas da ispravite ovaj deo u vašim izveštajima, ukoliko ste ih već objavili i da koristite ovo saopštenje, koje se nalazi u prilogu mejla", navodi se u majlu Odseka za informisanje i protokol.

 

S obzirom na to da je izveštaj koji je sinoć medijima poslao Odsek za informisanje i protokol u delu koji se odnosi na prodaju "Breze" na Divčibarama štur i neprecizan, ne iznenađuje da su pojedini novinari zaključili da je kamp "Breza" već prodat, dok su drugi, i pored šture informacije, ipak shvatili da Teodosići kupuju kamp "Brezu", ali tek pošto odluku koju je prihvatilo Gradsko veće usvoji i Skupština grada i takvu informaciju objavili, ali bez više detalja jer im nisu dostupni.

 

Bolje i sadržajnije informisanje!?

 

Možda se ovakve greške, i neprecizan izveštaj Odseka za informisanje i protokol, ne bi dešavale da gradsko rukovodstvo nije pre više od mesec dana odlučilo da sednicama Gradskog veća ne prisustvuju novinari. 

 

Kada je gradsko rukovodstvo 21. aprila odlučilo  da "radi boljeg i sadžajnijeg informisanja građana" sednicama Gradskog veća ne prisustvuju novinari, obavešteni smo da ćemo, odnosno javnost, biti "blagovremeno informisani o tačkama dnevog reda, kao i o ishodu odluka Gradskog veća".

 

Međutim, jučerašnja sednica Gradskog veća je dokaz da se gradsko rukovodstvo ne pridržavate sopstvene odluke, osim u delu da novinari ne prisustvuju sednicama Gradskog veća.

 

O tačkama dnevnog reda novinari nisu blagovremeno informisani, s obzirom na to da još uvek nismo dobili dnevni red sednice Gradskog veća, koja je održana 30. maja, niti nam je dostavljen materijal sa predlozima odluka, kako bi se i novinari, odnosno javnost, upoznali sa sadržajem odluka koje su usvojili članovi Gradskog veća.

 

Izveštaj sa sednice Gradskog veća medijima je sinoć dostavio Odsek za informisanje i protokol Valjeva u kome su nabrojani ili "nabacani" predlozi odluka koje je usvojilo Gradsko veće, bez da je navedeno obrazloženje za usvajanje tih odluka, koje obično prati većinu poredloženih odluka.

 

Kada je gradsko rukovodstvo odlučilo da novinari ne prisustvuju sednicama Gradskog veća, kao razlog za donošenje takve odluke naveli su "radi boljeg i sadržajnijeg informisanja građana".

 

Da li je bolje i sadržajnije informisanje građana mejl koji je danas oko deset časova poslao Odsek za informisanje i protokol, dakle ista služba koja je juče uveče poslala medijima izveštaj sa sednice Gradskog veća, koja je bila zatvorena za javnost? U mejlu se, uz obavezno pravdanje koje se po pravilu stavlja na prvo mesto, navodi da je izveštaj pogrešno napisan!?

 

Molba za gradonačelnika i njegovog zamenika

 

Kolubarske.rs su danas uputile mejl gradonačelniku Slobodanu Gvozdenoviću i zameniku gradonačelnika Draganu Jeremiću u kome traže da novinari na vreme budu upoznati sa održavanjem sednica Gradskog veća i dnevnim redom, uz molubu da održe konferenciju za novinare.

 

"Da ne bi bilo i ubuduće ovakvih i gorih grešaka, ali pre svega radi boljeg i sadržajnijeg informisanja građana, molim Vas da nam blagovremeno dostavite materijal za sednicu Gradskog veća, a to je bar jedan dan ranije, kako bi se novinari upoznali sa predloženim odlukama i na osnovu toga napisali tačnu informaciju.

 

Takođe Vas molim da u četvrtak ili petak organizujete konferenciju za novinare kako bi javnost bila bolje i sadržajnije upoznata sa odlukama koje je usvojilo Gradsko veće, s obzirom na to da su na sednici, koja je održana 30. maja, usvojeni predlozi važnih odluka, poput prve izmene plana komunalne izgradnje Valjeva i predlog Odluke o prodaju kampa Breze na Divčibarama, a u izveštaju Odeseka za informisanje i protokol su date šture i neprecizne informacije.

 

Posebno je važno da građani budu blagovremeno upoznati sa odlukama koje usvaja Gradsko veće, a to blagovremeno znači  pre nego što se o tim odlukama izjasne odbornici Skupštine grada", navodi se u mejlu koje su Kolubarske.rs uputile gradonačelniku i njegovom zameniku.

Uz podsećanje da je gradsko rukovodstvo odlučujući da novinari ne prisustvuju sednicama Gradskog veća, napisali da će se "po potrebi članovi Gradskog veća direktno obraćati na konferencijama za novinare na kojima će javnosti još detaljnije obrazlagati određene odluke, koje su bitne za funkcionisanje grada".

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 9 sati 8 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 2 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 4 sati 33 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...