Gradsko veće (foto: Đorđe Đoković)
Gradsko veće (foto: Đorđe Đoković)
05.06.2017, 06:59

Grad kupuje zemlju zbog NN investitora ili zbog Vidoja Vujića?

č: | fb:

Iz gradskog budžeta biće izdvojeno 170 miliona dinara ili oko 1,38 miliona evra za kupovinu zemljišta za, kako je obrazloženo, "potrebe širenja Industrijske zone Stefil". U budžetu za 2017. godinu bilo je planirano 200 miliona dinara za kupovinu zemljišta, ali je prvim rebalansom cifra smanjena na 170 miliona dinara. 

 

U Odluci o kupovini zemljišta, koju je nedavno usvojilo Gradsko veće a pred odbornicima Skupštine grada naćiće se na sutrašnjoj sednici, precizirano je da se "pristupa pribavljanju neizgrađenog građevinskog zemljišta koje se nalazi u obuhvatu Plana generalne regulacije Privredna zona i zemljište treba da predstavlja građevinski kompleks, odnosno celinu koja se sastoji od više međusobno povezanih katastarskih parcela ukupne površine od najmanje 13 do najviše 20 hektara".

 

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je, na sednici Gradskog veća, obelodanio da je "rukovodstvo stupilo u kontakt sa potencijalnim investitorima, kao i sa Ministarstvom odbrane i sa drugim državnim institucijama radi pribavljanja neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnu svojinu i formiranja industrijske zone".

 

Međutim, gradonačelnik nije otkrio ko su potencijalni investitori, niti je precizirao koje zemljište Grad namerava da kupi "radi širenja industrijske zone".

 

Nameće se zaključak da Grad neće kupiti zemljište koje je u privatnom vlasništvu a graniči se sa Industrijskom zonom "Stefil", s obzirom na to da je gradsko rukovodstvo "stupilo u kontakt sa državnim institucijama radi pribavljanja građevinskog zemljišta".

 

Takođe se nameće zaključak da gradsko rukovodstvo zna koje zemljište će kupiti, s obzirom na to da je u Odluci o kupovini zemljišta precizirano da treba da bude "više međusobno povezanih katastarskih parcela ukupne površine od najmanje 13 do najviše 20 hektara" i to u "obuhvatu Plana generalne regulacije Privredna zona", a takvih nema osim onih koje su u vlasništvu Vidoja Vujića u Popučkama, za koje se Grad već interesovao o čemu su krajem prošle godine pisale Kolubarske.rs.

 

Na tim parcelama (24) koje su ukupne površine 19, 81 hektara postoji hipoteka Poreske uprave zbog poreskog duga firme "Vujić Valjevo" od 140.097.999, 85 dinara.

 

U 2014. godini Poreska uprava je objavila prodaju tih parcela da bi namirila dug i tada ih je procenila na 11 miliona dinara. Prodaja je stopirana zbog žalbe poreskog obveznika. U međuvremenu zemljište je iz poljoprivrednog prevedeno u građevinsko, čime je povećana vrednost.

 

Poreska uprava svakog trenutka može da aktivira hipiteku prodajom zemljišta koje je u vlasništvu Vidoja Vujića. Prema saznanjima Kolubarskih.rs za kupovinu parcela je zainteresovan Grad Valjevo, koji je u novembru prošle godine od Poreske uprave-filijala Valjevo tražio procenu vrednosti tog zemljišta.

 

Od 24 parcele Vidoja Vujića u Popučkama na kojima je stavljena hipoteka, 15 parcela je "međusobno povezano", tri nisu a šest se nalazi van Privredne zone. Upravo površina tih "povezanih parcela" iznosi oko 14 hektara, kako je i naznačeno u Olduci o kupivini zemljišta da "povezane katastarske parcela treba da budu najmanje 13 do najviše 20 hektara".

 

Inače, te parcele koje Grad, prema našim nezvaničnim saznanjima, namerava da kupi "za širenje industrijske zone" su od postojeće Industrijske zone "Stefil" udaljene više od kilometar, isto toliko i od puta Valjevo-Beograd i pruge Beograd-Bar, nisu infrastrukturno opremljene, dakle bez struje, vode i kanalizacije, a do nekoliko parcela vodi Ćatin put, što znači da nemaju uređenu ni putnu infrastrukturu.

Parcele kod Industrijske zone (crveno) i Vujićeva zemlja (crno)

Parcele kod Industrijske zone (crveno) i Vujićeva zemlja (crno) (Foto: Google maps)

Istovremeno, u Industrijskoj zoni "Stefil", koja je infrastrukturno opremljena i uređena, i u koju je do sada uloženo nekoliko stotina miliona dinara, Grad ima prazne parcele ukupne površine sedam hektara, koje su u korovu i za koje nema investitora, o čemu su Kolubarske.rs pisale. Inače, Industrijska zona sa južne i istočne strane graniči sa nekoliko parcela koje su u privatnom vlasništvu i, prema našim saznanjima, vlasnici su spremni da ih prodaju Gradu po tržišnoj ceni, ukoliko Grad bude zainteresovan da ih kupi.

 

Grad, čini se, ne merka te parcele uz Industrijsku zonu, nego merka zemljište Vidoja Vujića u Popučkama. Zbog čega?

 

Narodni poslanik Mihailo Jokić (SNS) je demantovao saznanja Kolubarskih.rs da je on tražio od valjevskog rukovodstva da Grad kupi zemljište Vidoja Vujića u Popučkama kako bi u Valjevo došao investitor koji bi otvorio fabriku za preradu voća.

 

- Ne! To apsolutno nije tačno. Prvi put sad čujem tako nešto. Recite mi ko Vam je rekao tu glupost, da ga odmah tužim! Ako mi ne kažete njegovo ime, tužiću Vas jer ste to izmislili - rekao je Jokić.

Mihailo Jokić u poslaničkoj kancelariji

Mihailo Jokić u poslaničkoj kancelariji (Foto: Đorđe Đoković)

 

Na pitanje da li je bolje za "širenje industrijske zone" kupiti  parcele Vidoja Vujića u Popučka ili zemljište uz postojeću Industrijsku zonu "Stefil", gde Grad već ima nekoliko praznih parcela, Jokić odgovara:

- Ja samo znam da Valjevo mora da ima obezbeđen plac, odnosno industrijsku zonu, da bi dobili prvu fabriku za preradu voća koja bude ponuđena Srbiji. Od koga će Grad da kupi zemljište, to mene ne interesuje – kategoričan je Jokić.

 

On nije želeo da kaže o kom investitoru je reč, a na pitanje kolika parcela je potrebna tom investitoru Jokić odgovara da je "potrebno uređenih 15 hektara zemljišta".

 

Narodnom poslaniku nije poznato da Grad ima u svom vlasništvu sedam hektara parcela u Industrijskoj zoni "Stefil", koje su u korovu, niti mu je poznato da uz Industrijsku zonu ima "vezanih parcela od 13 do 20 hektara".

 

- Ako je to tačno, onda sam ja za varijantu da se kupi zemljište od onoga ko da najpovoljniju ponudu. Ako je tačno da vlasnici parcela uz Industrijsku zonu hoće da ih prodaju i ako je cena povoljnija, onda treba to kupiti. Bolje je kupiti zemlju uz tih postojećih sedam hektara, nego na nekom drugom mestu- rekao je narodni poslanik Mihailo Jokić za Kolubarske.rs.

 

Zanimljivo je to da Jokić kaže da fabrika za preradu voća "tek treba da bude ponuđena Srbiji", a gradonačelnik Gvozdenović navodi da je već "stupio u kontakt sa potencijalnim investitorima" ili sa onima koji "tek treba da budu ponuđeni Srbiji", kao i to da fabrika još uvek nije "ponuđena Srbiji", ali Jokić zna da je potrebno "uređenih 15 hektara zemljišta".

 

 

 

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 5 sati 13 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 5 sati 14 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 5 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 5 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...