Nova škola u Brđanima (foto: Đorđe Đoković)
Nova škola u Brđanima (foto: Đorđe Đoković)
12.06.2017, 12:01

Dileme oko nove škole u Brđanima

č: | fb:

Osnovna škola "Milovan Glišić" u Brđanima, čija je izgradnja počela pre 17 godina, biće završena do 1. septembra, objekat nije na klizištu, dok će projekat rekonstrukcije stare škole biti završen do kraja avgustu ove godine. 

 

Ovo je rekao zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić u Skupštini grada odgovarajući na nekoliko pitanja opozicione Demokratske stranke u vezi osnovne škole u Brđanima.

Duško Rakić

Duško Rakić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Odbornik DS Duško Rakić podsetio je da je prošle godine na sednici Skupštine grada, kada su demokrate bile protiv promene adrese škole s obzirom na to da nova zgrada nije bila završena, gradsko rukovodstvo obećalo da će nova škola biti završena do septembra, a ako ne do tada, onda sigurno do 1. januara 2017, te da je potrebno menjati adresu.

 

- Prošao je 1. januar, deca se nisu uselila u novi objekat, a škola se vodi na novoj, odnosno pogrešnoj adresi. I dalje nam nije jasno zbog čega je prošle godine u avgustu po hitnom postupku menjena adresa, a škola je još uvek u staroj zgradi, na staroj adresi. Od građana dobijamo informacije da je objekat na klizištu, da je u pojedine prostorije ušla voda... Da li ima klizišta, da li su pre početka radova urađena sva neophodna istraživanja? Bitno je da saznamo koliko su do sada koštali radovi, u kakvom je stanju novi objekat i kakve su šanse da škola bude funkcionalna? – upitao je Rakić.

 

Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić je podsetio da su radovi na izgradnji škole u Brđanima počeli 2000-te, da bi nakon tri godine bili prekinuti zbog nedostatka sredstava. Jeremić kaže da je novac za završetak škole bio obezbeđen u republičkoj kasi, a zbog čega radovi nisi nastavljeni "sam Bog zna".

 

- Izgradnja je nastavljena tek 2010. godine, i to na iniciajtivu odbornika SPS-a, kada je u budžetu za nastavak radova obezbeđeno 1,4 miliona dinara. Do danas iz gradske kase za radove na osnovnoj školi izdvojeno je ukupno 162,7 miliona dinara. Država Srbija je značajnim sredstvima pomogla izgradnju škole – rekao je Jeremić.

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Govoreći o brojnim problemima koji su pratili gradnju ovog objekta koja traje 17 godina, Jeremić je naveo da je projekat urađen pre skoro 20 godina po tada važećim zakonima, ali sa nizom manjkavosti, tako da je dopunjavan nekoliko puta i usaglašavan sa zakonima koji su u međuvremenu menjani.

 

- Bilo je velikih grešaka koje su otkrivene tek prilikom izvođenja radova, poput da nisu planirane cevi za gas od cisterne do kotlarnice. Veliki problem je i to što postoji četiri izvođača radova, što državnih, što gradskih, a državni izvođač je angažovan na još 15 objekata u Republici... Poslednji tender, nadam se da je poslednji, raspisan je pre nekoliko dana na iznos od deset miliona dinara, i on obuhvata radove koji će otkloniti sve manjkavosti koje su otkrivene u toku radova. Napravili smo radnu grupu u kojoj su inženjeri koji su uradili predračun svih radova, a koji nisu obuhvaćeni prethodnim tenderima - rekao je Jeremić.

 

Odgovarajući na pitanje demokrata da li je škola izgrađena na klizištu i da li je bezbedna, Jeremić je rekao da je pre osam meseci firma "Geosistem" postavila markere koji prate pomeranje tla i nisu se pomerili nigde.

 

Odbornik DS Slobodan Pavlović smatra da "to što se za osam meseci markeri nisu pomerili nigde, ne znači da objekat nije na klizištu". Pavlović je predložio da Grad finansira izradu geomehaničkog elaborata koji će pokazati da li postoji klizište i da li treba da se urade novi šipovi.

 

"Važno je da se preduzmu sve preventivne mere kako bi objekat u kome će boraviti deca bio maksimalno obezbeđen", poručio je odbornik DS Slobodan Pavlović.

 

Stara škola od obdaništa i ambulante do MIC-a

 

Krajem avgusta 2015. godine, tadašnji gradonačelnik Stanko Terzić je najavio da će se "školsko zvono u osnovnoj školi Milovan Glišić u Brđanima čuti na proleće sledeće godine (2016.). On je takođe najavio da će jedan deo stare škole u Brđanima biti adaptiran u dečje obdanište, a drugi u zdravstvenu ambulantu.

 

Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić najavio je prošle nedelje na sednici Skupštine grada da će se školsko zvono u novoj školi čuti 1. septembra ove godine, a prema ranijim najavama u staru zgradu osnovne škole, nakon rekonstrukcije, biće smešten Međuregionalni informacioni centar (MIC).

 

Jeremić je rekao da je tender za izradu projekta rekonstrukcije stare škole "Milovan Glišić" u Brđanima završen, tako da bi do kraja avgusta trebalo da bude završen i projekat.

 

- Nakn toga ćemo sredstvima koja su obezbeđena u budžetu Grada, a po odobrenju Ministarstva prosvete ući u nabavku opreme i rekonstrukciju škole - najavio je zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.

 

Podsećam, u novembru prošle godine, kada je rešenjem Gradskog veća imenovana radna grupa za formiranje Među regionalnog informacionog centra (MIC), rečeno je da bi rekonstrukcija zgrade stare osnovne škole "Milovan Glišić" u Brđanima trebalo da se finansira novcem iz gradskog budžeta, opremanje MIC-a, koje bi koštalo oko 1,72 miliona evra, finansirale bi vlade Srbije i Slovenije i Grad Valjevo. Planirano je da MIC bude otvoren 2018. godine.

 

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 1 sati 35 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...

Osnicba škola u Mionici  (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 23 sati 30 minuta

Mionički osnovci ostvarili značajan uspeh na takmičenjima

Mionički osnovci ostvarili su značajne rezultate na republičkom takmičenju iz engleskog jezika, okružnom takmičenju iz programiranja, okružnom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture, kao i...