Osnovna škola u Brđabima (foto: Kolubarske.rs)
Osnovna škola u Brđabima (foto: Kolubarske.rs)
13.06.2017, 13:07

"Kada se završi škola i usele đaci, ponovo ćemo se roditi"

č: | fb:

Nema dileme da će nova zgrada osnovne škole "Milovan Glišić" u Brđanima biti završena do 1. septembra i da će u novom objektu početi nova školska godina, međutim ostaje i dalje dilema da li je nova škola na klizištu.

 

Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić je čvrsto obećao da će nova škola u Brđanima biti završena do 1. septembra, "makar mesec dana mi ovde čistili, sređivali, unosili stvari i sve ovo dovodili u red".

On je danas sa saradnicima obišao radove koji se "očigledno privode kraju" na objektu koji se gradi već 17 godina i održao konferenciju za novinare.

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Kolubarske.rs)

Najavio je da će svi radovi biti završeni do kraja avgusta, sledi tehnički prijem, tako da će 1. septembra škola početi sa radom u novom objektu. Što se tiče pitanja da li je škola na klizištu, on je naveo da su pre osam meseci na osnovu geomehaničkog elaborata postavljeni markeri koji treba da pokažu da li je objekat na klizištu.  

 

- Verovatno negde ima podzemnih voda, da li je ovde klizište ili nije, ne mogu precizno da vam kažem. Geomehanički elaborat koji je uradio beogradski "Energoprojekt", ukazuje na to da je nova škola postavljena na terenu gde nema podzemnih voda. Svako klizište može da se reši i sanira, i ukoliko se ovi postavljeni markeri, koji za sada miruju, pomere, mi ćemo utvrditi uzroke i odmah ih otkloniti i sanirati teren. Ono što je sigurno jeste to da se škola neće pomeriti do Tehničke škole, niti je bilo ko ugrožen - poručio je Jeremić.

 

Dodao je da je celo Valjevo na klizištu.

 

Govoreći o problemima koji su pratili izgradnju škole i koji su uticali da radovi traju predugo, Jeremić je rekao da ovaj projekat ima dva investitora i više izvođača radova, sa kojima su "često dolazili i u sukob". 

 

- Kada se završi škola i kada se usele đaci, mislim da ćemo se ponovo roditi i početi da radimo nešto novo. Gradnja je predugo trajala, ima mnogo objektivnih, ali daleko više subjektivnih razloga za koje nema opravdanja. Projekat nove škole uradilo je Građevinsko pšreduzeće "Jablanica" pre skoro 20 godina, zbog promene zakona, ali i zbog novih standarda u građevinarstvu i novih materijala, projekat je nekoliko puta menjan, pretrpeo je velike izmene i zato smo mi i raspisali tender za projekat izvedenog stanja, koji će biti završen do početka avgusta. Pored toga bilo je propusta i grešaka, problemi su otklanjani u hodu, ali sve to je uticalo na to da gradnja traje ovaklo dugo  - rekao je Jeremić.

 

Amfiteatar u novoj školi

Amfiteatar u novoj školi (Foto: Kolubarske.rs)

Odgovarajući na pitanje novinara zbog čega su investitori – Grad i Država tolerisali izvođače radova, zbog čega ne plaćaju penale za propuste i greške, Jeremić ponavlja rečenicu koju uvek izgovara kada se postavi pitanje nekvalitetnih radova, probijanja rokova, tendera...

 

- Zakoni moraju biti precizniji, moraju se neke oblasti jasnije definisati, posebno kad su u pitanju javne nabavke. Ja ne znam da li je ikada neki investitor naplatio penale od izvođača radova, zbog loše urađenog posla i probijanja rokova – kaže zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.

Glavni izvođač radova je beogradska građevinska firma "Modular", a podizvođači su valjevske građevinske firme "Kej" i "Kompresor ing", koji su radili manje poslove.

 

Tačna cifra koliko su koštali radovi na izgradnji nove škole "Milovan Glišić" u Brđanima biće poznata tek kada sve bude završeno, uključujući i završne radove za koje je iz gradskog budžeta izdvojeno deset miliona dinara. Pretpostavlja se da će konačna cifra dostići 2,5 miliona evra. 

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 3 sati 25 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...