Prva osnovna škola (foto: Đorđe Đoković)
Prva osnovna škola (foto: Đorđe Đoković)
14.06.2017, 07:08

Osmaci danas polažu test iz srpskog jezika

č: | fb:

Danas počinje završni ispit za osmake koji će polagati test iz srpskog jezika, a iz  Školske uprave poručuju da nema mesta za brigu, jer u srednjim školama ima više mesta nego što je svršenih osmaka.

 

Mala matura traje tri dana – danas od devet časova svršeni osmaci polažu test iz srpskog jezika, za sutra u isto vreme je zakazan test iz matematike, dok će u petak osmaci polagati kombinovani test - biologija, hemija, fizika, istorija, geografija.

 

Načelnica Školske uprave za Kolubarski okrug Zorica Jocić objašnjava da učenik na svakom testu, koji ima 20 pitanja, može da osvoji po deset poena, a testiranje traje dva časa.

- Pored toga bodovaće se opšti uspeh iz šestog, sedmog i osmog razreda, tako da maksimalan broj poena može bit sto, a ove godine se dodaju i bodovi za učešće na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Ukoliko se desi da dva klandidata imaju isti broj poena, prednost ima učenik nosilac diplome Vuk Karadžić ili neku od diploma sa ovih takmičenja -  kaže Jocić. 

Preliminarne rezultate završnog ispita škole će objaviti 18. juna, nakon toga sledi period za žalbe učenika, tako da će konačni rezultati biti objavljeni 23. juna.

 

- Posle završnog ispita sledi popunjavanje lista želja i svaki učenik može upisati najviše 20 želja. Vrlo je bitno da budu realne, kao i to da učenici i roditelji znaju da će biti raspoređeni na osnovu realnog broja poena. U gimnazije i na četvorogodišnje profile mogu se upisati samo učenici koji imaju najmanje 50 bodova. Oni koji budu imali manje od minimalnog broja, mogu konkurisati samo za trogodišnje obrazovne profile - kaže Jocić. 

Zorica Jocić

Zorica Jocić (Foto: Đorđe Đoković)

Načelnica Školske uprave dodaje da ukoliko se dogodi da su neki osmaci iz nekog razloga sprečeni da polažu završni test, biće im omogućeno polaganje u avgustu uz potrebnu zdravstvenu dokumentaciju.

 

Za upis u pojedine škole već održani prijemni ispiti

 

- Za upis u specijalizovane škole prijemni ispiti su počeli 27. maja i to za jedno odeljenje Valjevske gimnazije u kojima se deo nastave odvija na stranom jeziku. Posle 27. maja održani su prijemni ispiti u muzičkim školama, a 4. juna i za  filološka odeljenja. Ti rezultati su već objavljeni 9. juna. Mi im savetujemo da izađu i na završni ispit zbog toga što je položena matura uslov za upis u bilo koju drugu školu i druga odeljenja Valjevske gimnazije – rekla je Zorica Jocić. 

U srednjim školama u Valjevu ove godine ima 201 mesto više nego đaka koji su završili osmi razred. U pet valjevskih srednjih škola ima ukupno 1028 slobodnih mesta, a osmi razred je završilo 827 osnovaca.

 

Aktuelno

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 15 sati 44 minuta

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 1 komentar

Viktor Mićić (foto: Kolubarski okrug)
Nepoštovanje zakona Pre 20 sati 51 minuta

Čovek sa dve funkcije – nezamenljivi zamenik

Viktor Mićić imenovan za načelnika Kolubarskog okruga, a nije razrešen funkcije zamenika predsednika Skupštine grada. Obavlja dve funkcije, a Zakonom o sprečavanju korupcije zabranjeno je vršenje...  · 20 komentara

Sneg u aprilu u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
Aprilski sneg Pre 19 sati 59 minuta

Vejalo kao usred zime

Jak talas zahlađenja stigao je u Srbiju i drastično je oborio temperature, negde i preko 20 stepeni, a padao je i sneg. U Valjevu je jutros vejalo skoro jedan čas, sneg se nije zadržao, dok se na...  · 2 komentara