Osveživač prostorija (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Osveživač prostorija (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
27.06.2017, 06:57

590.000 dinara za osveživače prostorija, isto toliko za remont klima

č: | fb:

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović nastavio je da troši novac iz tekuće budžetske rezerve, pa je tako za mesec dana, od 10. maja do 8. juna, doneo rešenja o isplati 9,7 miliona dinara. 

 

Iz tekuće budžetske rezerve kupovani su osveživači prostorija, GPS uređaji, remontovane klime, "pokrivani" računi za reprezentaciju, finansirane izložbe slikara, sufinansirani projekti u kulturi...

 

U junu, najviše novca 750.000 dinara izdvojeno je za sufinansiranje projekata u kulturi, a konkurs za sufinansiranje projekata u kulturi završen je još u aprilu. Nije poznato za koji projekat u kulturi je izdvojeno toliko novca.

 

Za nabavku osveživača prostorija biće potrošeno 590.000 dinara iz tekuće budžetske rezerve. Identična suma novca, 590.000 dinara izdvojena je za kupovinu GPS uređaja, 590.000 za popravku i održavanje klima uređaja, 590.000 dinara za izradu elaborata o protivpožarnoj zaštiti.

 

Tako je početkom juna gradonačelnik potpisao rešenja o isplati novca iz tekuće budžetske rezerve u ukupnom iznosu od 3.110. 000 dinara.

 

Mesec dana ranije u maju iz tekuće budžetske rezerve potrošeno je 6,6 milona dinara. Najviše novca tri miliona dinara za Gradsku upravu za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove. Od tog iznosa za usluge po ugovoru izdvojeno je 2,5 miliona dinara, za tekuće popravke i održavanje 300.000 i za materijal 200.000 dinara.

 

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je doneo rešenje da se iz tekuće budžetske rezerve isplati 1.956.000 dinara za nabavku opreme agrometeorološke stanice, 600.000 dinara za realizaciji programa EKOD "Gradac", 500.000 dinara za Gradsku upravu za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove za troškove reprezentacije.

 

Iz tekuće budžetske rezerve sa 200.000 dinara plaćene su dve izložbe slikara Zorana Andrića i isto toliko 200.000 dinara namenjno je Udruženju "Centar za prevenciju dijabetesa".

 

Učešće na međunarodnim takmičenjima troje mladih Valjevaca finansirano je iz tekuće budžetske rezerve, i to po 50.000 dinara za učešće na svetskom takmičenju harmonike u Francuskoj i za učešće na Nedelji modeliranja u Finskoj, kao i 35.000 dinara mladom Valjevcu za učešće na međunarodnom takmičenju mladih u domenu robotike.

 

Za skoro pola godine iz tekuće budžetske rezerve je potrošeno preko 45 miliona dinara na osnovu rešenja koja je potpisao gradonačelnik.

 

Šta kaže član 69 Zakona o budžetskom sistemu?

 

U materijalu za prvi rebalans ovogodišnjeg budžeta u delu o tršenju tekuće budžetske rezerve "naglašeno" je da je "Zakonom o budžetskom sistemu regulisano da se u okviru budžeta deo planiranih prihoda ne raspoređuje unapred, već se zadržava na ime tekuće budžetske rezerve. Sredstva tekuće rezerve koriste za naplanirane svrhe ili za aproprijaciju koje su planirane u nedovoljnom iznosu". 

 

Međutim izostavljen je, namerno ili slučajno, stav tri člana 69 Zakona o budžetskom sistemu u kome piše da se "tekuća budžetska rezerva opredeljuje najviše do 4 posto ukupnih prihoda i primanja od prodaje nefinansijske imovine za budžetsku godinu". Taj prihod, kad je reč o budžetu Valjeva, nakon prvog rebalansa budžeta iznosi 223 miliona dinara, što znači da tekuća budžetska rezerva ne može biti veća od 8. 920.000  dinara.

 

Inače u budžetu za 2017. godinu planirano je 15 miliona dinara za tekuću budžetsku rezervu. Nejasno je na osnovu čega je određena ta cifra s obzirom na to da ne može biti veća od 8.920.000, a posebno je nejasno kako je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović potpisao rešenja da se iz tekuće budžetske rezerve već do sada potroši preko 45 miliona dinara.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 9 sati 3 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 11 sati 52 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.