Registracija Prijava preko FB
Osveživač prostorija (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Osveživač prostorija (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
27.06.2017, 06:57

590.000 dinara za osveživače prostorija, isto toliko za remont klima

č: | fb:

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović nastavio je da troši novac iz tekuće budžetske rezerve, pa je tako za mesec dana, od 10. maja do 8. juna, doneo rešenja o isplati 9,7 miliona dinara. 

 

Iz tekuće budžetske rezerve kupovani su osveživači prostorija, GPS uređaji, remontovane klime, "pokrivani" računi za reprezentaciju, finansirane izložbe slikara, sufinansirani projekti u kulturi...

 

U junu, najviše novca 750.000 dinara izdvojeno je za sufinansiranje projekata u kulturi, a konkurs za sufinansiranje projekata u kulturi završen je još u aprilu. Nije poznato za koji projekat u kulturi je izdvojeno toliko novca.

 

Za nabavku osveživača prostorija biće potrošeno 590.000 dinara iz tekuće budžetske rezerve. Identična suma novca, 590.000 dinara izdvojena je za kupovinu GPS uređaja, 590.000 za popravku i održavanje klima uređaja, 590.000 dinara za izradu elaborata o protivpožarnoj zaštiti.

 

Tako je početkom juna gradonačelnik potpisao rešenja o isplati novca iz tekuće budžetske rezerve u ukupnom iznosu od 3.110. 000 dinara.

 

Mesec dana ranije u maju iz tekuće budžetske rezerve potrošeno je 6,6 milona dinara. Najviše novca tri miliona dinara za Gradsku upravu za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove. Od tog iznosa za usluge po ugovoru izdvojeno je 2,5 miliona dinara, za tekuće popravke i održavanje 300.000 i za materijal 200.000 dinara.

 

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je doneo rešenje da se iz tekuće budžetske rezerve isplati 1.956.000 dinara za nabavku opreme agrometeorološke stanice, 600.000 dinara za realizaciji programa EKOD "Gradac", 500.000 dinara za Gradsku upravu za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove za troškove reprezentacije.

 

Iz tekuće budžetske rezerve sa 200.000 dinara plaćene su dve izložbe slikara Zorana Andrića i isto toliko 200.000 dinara namenjno je Udruženju "Centar za prevenciju dijabetesa".

 

Učešće na međunarodnim takmičenjima troje mladih Valjevaca finansirano je iz tekuće budžetske rezerve, i to po 50.000 dinara za učešće na svetskom takmičenju harmonike u Francuskoj i za učešće na Nedelji modeliranja u Finskoj, kao i 35.000 dinara mladom Valjevcu za učešće na međunarodnom takmičenju mladih u domenu robotike.

 

Za skoro pola godine iz tekuće budžetske rezerve je potrošeno preko 45 miliona dinara na osnovu rešenja koja je potpisao gradonačelnik.

 

Šta kaže član 69 Zakona o budžetskom sistemu?

 

U materijalu za prvi rebalans ovogodišnjeg budžeta u delu o tršenju tekuće budžetske rezerve "naglašeno" je da je "Zakonom o budžetskom sistemu regulisano da se u okviru budžeta deo planiranih prihoda ne raspoređuje unapred, već se zadržava na ime tekuće budžetske rezerve. Sredstva tekuće rezerve koriste za naplanirane svrhe ili za aproprijaciju koje su planirane u nedovoljnom iznosu". 

 

Međutim izostavljen je, namerno ili slučajno, stav tri člana 69 Zakona o budžetskom sistemu u kome piše da se "tekuća budžetska rezerva opredeljuje najviše do 4 posto ukupnih prihoda i primanja od prodaje nefinansijske imovine za budžetsku godinu". Taj prihod, kad je reč o budžetu Valjeva, nakon prvog rebalansa budžeta iznosi 223 miliona dinara, što znači da tekuća budžetska rezerva ne može biti veća od 8. 920.000  dinara.

 

Inače u budžetu za 2017. godinu planirano je 15 miliona dinara za tekuću budžetsku rezervu. Nejasno je na osnovu čega je određena ta cifra s obzirom na to da ne može biti veća od 8.920.000, a posebno je nejasno kako je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović potpisao rešenja da se iz tekuće budžetske rezerve već do sada potroši preko 45 miliona dinara.

 1. Goran M

  Освеживаџи у Дому здравља,сушаџи руку и тако редом.Наравно опет прича везана за гвозденовића као градонаџелника и његовог брата др Завена,по мојим сумњама и његове пријатељице горице Божић и веома интересантно појављивање запослене Јелене Калат која по мојим информацијама и сумњама има великог удела у доста одлука и потписа које су сумњиви законски.Напоменућу да је Јелена Калат радила као медицинска сестра у Дому здравља и да вртоглаво напредује чак је изабрана и у комисију(заједно по мојим сазнањима са ,,успешном,,правницима која је запослена у Дому здравља на веома чудан начин Дасовић Милица)где се доносе одлуке и то веома важне за избор директора у Јавним установама!Веома занимљиво и жалосно!

 2. Goran M

  Postovani Kolubarske rs , Darija Rankovic,Molim vas da moje komentare { gde sam pod punim imenom i prezimenom} koje sam izneo na vasem portalu i gradjanima da iznesete onako kako sam napisao .Zasto vam to kazem ?Stojim iz svake izgovorene - napisane moje reci i ja licno odgovaram tako da preuzimam i javno svaku krivicu na sebe. Hvala Vam i nadam se i dalje uspesnoj saradnji.
  -Osvrnucu se na ove osvezivace , parocistace , susilice { elektronske } za ruke koji su dosli i u Dom zdravlja Valjevo i koliko imam informacija nisu bas u nekoj prikazanoj kolicini na mestu Ovoh dana smo svedoci korupcije i hapsenja u Opstini i ja odgovorno tvrdim da je tako i u Dpmu zdravlja Valjevo i ODGOVORNO tvrdim da je u Domu zdrvalja KRIMINAL .Po mojim informacija i dostupnim papirim a vidim potpise razno razne ali vidim i potpis Gorice Selakovic Bozic .Zasto njeni ?Pisacu dalje jer sve sto sam pisao i tvrdio pre skoro godinu dana izdesavalo se sda i epilog su i ova hapsenja , ali se nadam da to nisu zadnja jer je po meni obostartni KRIMINAL a sa ovim poslovima , nabavkama licno je upoznat i gradonacelnik , nazalost covek koji se krije iza nekih ljudi i to cu vam uskoro otkriti .Hvala na ustupljenom prostoru. .

 3. Tano Cariddi

  590 hiljada za osvezivace. Izgleda da naprednjaci bas mnogo smrde.

 4. Milos p

  Vrlo ozbiljna ofanziva botova ... kao u Bitci Pet Armija ...

 5. Izbeljivac

  Ovo se vodi neka organizovana kampanja protiv gradonacelnika. Samo njega napadaju, ocigledno da dosta nekome bode oci. Zmurelo se na sve i svakoga za ogromne stvari, a ovde se trazi dlaka u jajetu. Kome smeta jak Gvozdenovic?

 6. bad boj best

  Samo se napada jedan čovek. Neka ti kritičari dođu i nešto urade. Najlakše je pisati negativne stvari.Odjednom novinari znaju i pravo. A kulturu treba podržavati.I grad treba da nastavlja da podržava sve manifestacije u oblasti kulture.Podrška za gradsko rukovodstvo na čelu sa Dr Bobom najboljim gradonačelnikom.

 7. Boki

  Konstantni napadi na jednog čoveka nisu rešenje...

 8. Ivica Sojic

  Svi oni zavide Vucicu ,a svi bi da ga kritikuju.Kao oni bi nesto bolje uradili...

Morate biti registrovani da biste imali mogućnost komentarisanja tesktova i slanja direktnih poruka uredništvu. Molimo prijavite se ili kreirajte besplatan nalog.

Aktuelno

Sa italijanske turneje (foto: Iz privatnog albuma)
Muzička putovanja Aleksandre Latinović Pre 11 sati 26 minuta

Koncertna turneja po Italiji

Ubska mlada i darovita violinistkinja Aleksandra Latinović upravo se vratila sa jednomesečne letnje turneje po Italiji, gde je kao koncert majstor Simfonijskog orkestra mladih muzičara Evrope imala...

Poreska uprava (foto: Đorđe Đoković)
Shit happens Pre 11 sati 12 minuta

POHOD NEZNALICA (treći nastavak)

Danas, 22.avgusta, navršilo se četiri sedmice otkako su Poreskoj upravi u Valjevu, u skladu sa zakonom, predati pismeni prigovori na zapisnik koji su neki poreski inspektori 22. jula sačinili kod...

Marko Louis (foto: Đorđe Đoković)
Preko 2.500 posetilaca Pre 1 dan 15 sati

MMF brend Divčibara

Marko Louis i Zemlja gruva bili su "šlag na tortu" drugog Mountain music fest-a (MMF), koji je održan u subotu na Divčibarama, a koji je u svakom pogledu prevazišao prošlogodišnji.  · 1 komentar