Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
29.06.2017, 07:04

Bilo je grešaka, a za kapitalne poslove potrebno je vreme

č: | fb:

Godinu dana gradske vlasti stalo je u 12 minuta govora gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića u Skupštini grada. On nije čitao Izveštaj o radu gradončelnika napisan na "gusto kucanu 61 stranu", koji je bio na dnevnom redu, kako ne bi "zamarao odbornike" nego je nabrojao ono što je urađeno i najavio šta će tek biti urađeno.

 

"Izveštaj o radu gradonačelnika Valjeva odnosi se na kalendarsku 2016, koja je bila izborna godina u kojoj smo imali dva gradonačelnika", rekao je Gvozdenović i dodao da je "izveštaj zakonska obaveza i napisan je u formi kakvu zakon podrazumeva, sa uvodnim delom i svim onim odlikama koje taj izveštaj mora da sadrži".

 

Ovako je Gvozdenović objasnio zbog čega Izveštaj o radu gradonačelnika u 2016. pretežno sadrži uspehe i rezultate bivše, a ne sadašnje vlasti i zbog čega gradonačelnik nije podneo godišnji izveštaj učinka aktuelne vlasti, koji obuhvata period od 20. juna 2016. do 20.juna 2017. godine.

 

Slobodan Gvozdenović

Slobodan Gvozdenović (Foto: Đorđe Đoković)

Govoreći o prošloj godini, gradonačelnik je kao "veoma značajno" istakao to što su u "toj kalendarskoj godini urađene neke stvari koje nam pružaju mogućnost da započete poslove dovršimo, ali i da započnemo neke nove".  

 

Jednako značajne su, a to se vidi i u izveštaju, brojne posete zvaničnika i državnih funkcionera.

- Valjevo nije grad koji zaobilazi srpska vlada. Prošle godine premijer je boravio dva puta u našem gradu kada je posetio Krušik i Gorenje. I drugi značajni funkcioneri boravili su u ovom gradu, ali isto tako su nas obilazili brojni ambasadori. Jednako važna je bila i naša komunikacija sa građanima. Rešavali smo i probleme u administraciji, mnogo toga smo rešili, a jedan deo je ostao da se rešava - rekao je Gvozdenović.

 

Uspešnost vlasti, navodi gradonačelnik, ogleda se i u tome što su "po prvi put u budžetu opredljena značajna sredstva za Divčibare, preko 40 miliona dinara za komunalnu infrastrukturu, izgradnju pešačkih i biciklističkih staza, popravku mobilijara, doradu putne infrastrukture, a značajan je i dolazak Miloša Teodosića na Divčibare koji je kupio kamp Brezu".

 

- Rekonstruisali smo strelište i fudbalski stadion na Pećini, popisali smo preko 21.500 hiljada bespravnih objekata, direktan prihod od toga je preko šest miliona dinara. Projektovani prihod, kada budemo završili ceo posao, biće preko 107 miliona, a imaćemo i prihoda od poreza na imovinu oko 30 miliona dinara. Dosta je uloženo i u Predškolsku ustanovu, pre svega u rekonstrukciju vrtića u Novom Naselju. Izdvojena su značajna sredstva za Dom zdravlja - naveo je Gvozdenović učinak nove vlasti za godinu dana.

Milka Erić Vasiljević

Milka Erić Vasiljević (Foto: Đorđe Đoković)

Odbornici opozicione DS očekivali su da će gradonačelnik podndeti svoj godišnji izveštaj ili izveštaj šta je nova vlast uradila za godinu dana, a ne "izveštaj kalendarske godine dva gradonačelnika".

 

Demokrate smatraju da je učinak nove vlasti ravan nuli, naveli su da nije bilo kapitalnih investicija, nije bilo investitora, nije bilo ozbiljnih infrastrukturnih radova. Problem ove vlasti je korupcija, koja je uzela maha i bahato trošenje novca građana Valjeva. Ova vlast ostaće upamćena i po tome što su uhapšeni službenici Gradske uprave među kojima je i načelnik zbog primanja mita, zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja.  

 

- Ako eliminišemo spisak želja, ako izbacimo ono što je uradila prethodna vlast i ono što su redovne aktivnosti budžetskih korisnika, teško da u izveštaju ima nešto o čemu se može razgovarati – rekla je odbornica DS Milka Erić Vasiljević. Skrenula je pažnju na to da u delu izveštaja koji se odnosi na privredu "ne piše ništa, nema investitora, ima samo obećanja i najava".

 

- Nova vlast se ne može pohvaliti ni komunalnom izgradnjom. Građani se pitaju zašto se svake godine ulice prekopavaju, zašto su uzurpirani trotoari, zašto se retko peru ulice, zašto nije pokošena trava... To su, možda sitnice, ali čine život jedne komunalne zajednice, a gradska rukovodstvo nije ništa učinilo da podigne kvalitet života sugrađana – rekla je odbornica DS.

 

Ona je navela nekoliko problema koji su obeležili godinu dana nove valjevske vlasti.

 

- Počelo je sa brojnim službenim putovanjima, na koja su mnogi išli, a obavijena su velom tajni. Ne bih komentarisala trošenje novca na reprezentaciju. Kupovani su automobili i to više nego što je bilo potrebno, kupljena je novogodišnja rasveta, za koju su izdvojeni milioni i to u vreme kada mnogi žive na ivici egzistencije. Ova vlast je godinu dana rasipala novac, iz tekuće budžetske rezerve potrošeno je preko 40 miliona dinara – rekla je Erić Vasiljević.

 

Dodala je da se učinak nove vlasti ogleda i u partijskom zapošljavanju, u lošoj kadrovskoj politici koja će, smatra Milka Erića Vasiljević, aktuelnu vlast dovesti u mnogo goru situaciju nego što je hapšenje načelnika Gradske uprave.

 

- Ima mnogo nepotizma, ima slučajeva gde se postavlja pitanje sukoba interesa i povezanih lica, menjani su statuti ustanova da bi se određene osobe zaposlile... Da li je sukob interesa to što jedan član Gradskog veća po projektima dodeljuje novac svojoj sestri, to što je drugi član Gradskog veća sa svojom porodicom vlasnik firme koja dobija velike poslove, treći član Gradskog veća je svoju suprugu postavio za direktora jedne ustanove, a ne ispunjava zakonske uslove. Pojedini su zaposleni u jednoj ustanovi, a članovi NO su u drugoj ustanovi... Ponašate se kao da ste svemoćni i nedodirljivi, ali verujte sve se može vrlo brzo promeniti. Sve bude i prođe - poručila je odbornica DS.

 

Gradsko rukovodstvo, gradonačelnik Slobodan Gvozdenović i zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić nisu demantovali ništa od onoga o čemu je govorila odbornice DS.

 

Jeremić je priznao da je bilo propusta, ali smatra da je mnogo više i mnogo skupljih grešaka bilo u nekim prethodnim vremenima. Podsetio je na "kupovinu falš kotla za Toplanu", na to da se Grad nije hipotekarno obezbedio "pa su sada primorani da kupuju imovinu kako bi izvukli koliki toliki dug".

 

On je takođe priznao da je bilo propusta i kada je reč o komunalnim preduzećima i zato će "rad svih javnih preduzeća, nakon što podnesu izveštaj o poslovanju, biti ispitan i biće velikih promena u javnim preduzećima i biće bolje".

- Ali ono što je važno i treba da se zna jeste da ni jedno javno preduzeće nije u dugovima, da se sve i svima plaća na vreme – naglasio je Jeremić.

 

Što se tiče rasipništva i kupovine velikog broja automobila, za koje je izdvojeno više miliona dinara, Jeremić to pravda činjenicom da je "vozni park Grada star, da su automobili u lošem stanju i nebezbedni, kao i da su ogromni troškovi održavanja tih vozila".

 

Dragan Jeremić je, govoreći o učinku nove vlasti za godinu dana, rekao da je tačno da ništa kapitalno nije urađeno za godinu dana, ali da "se nije ni moglo jer da bi se nešto kapitalno uradilo potrebno je vreme, jer kapitalne investicije ne nastaju za jedan dan".

 

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

U nedostatku urađenog za godinu dana, Gvozdenović i Jeremić su odlučili da najave šta planiraju da rade i šta će biti urađeno u narednom periodu.

 

- Započeti su pregovori o izradi puta Valjevo-Ćelije u dužini od 16,6 kilometara, u toku su pregovori o donaciji 1,5 miliona evra od Svetske banke za sanaciju puteva uništenih bujičnim vodama, uspostavljeni su i kontakti sa ljudima koji se bave izradom gasovoda od Obrenovca do Valjeva, videćemo šta će biti od toga. Realizovaćemo i projekat Valjevo zdrav grad", najavio je Gvozdenović.

 

Dragan Jeremić je najavio da već u septembru počinje rekonstrukcija stare škole Milovan Glišić u MIC, koji podržava i Ministarstvo prosvete. 

 

- Urađena je studija opravdanosti zamene kotla u Toplani, koja je osnov za raspisivanje tendera za kupovinu kotla na biomasu, i očekujemo da će taj posao biti završen za grejnu sezonu 2018/2019, što će obezbediti jeftinije grejanje i manje aerozagađenje. Uspeli smo da na Divčibare dovedemo investitora, što je ogromna razvojna šansa za tu planinu, a ove godine počeće i rekonstrukcija kanalizacione mreže. U planu je da na duplim trakama budu izgrađena četiri kružna toka i četiri pasarele. Kada je reč o centru grada, predstoji nam razgovor sa predstavnicima NIS-a o izmeštanju benzinske pume, sredićemo i prostor stare zelene pijace. Zalaganjem ljudi iz Vlade i Puteva Srbije konačno ćemo rešiti problem Dušanove ulice, puta za Beloševac i za Lelić. Kada je reč o zapošljavanju i investitorima, pregovori sa jednom tekstilnom firmom se privode kraju i nadam se da ćemo to realizovati u naredna tri meseca – rekao je Jeremić i ponovio da su to "poslovi na duži rok".

 

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović i njegov zamenik Dragan Jeremić govoreći o učinku vlasti, saglasili su se da ono što danas, nakon godinu dana vladavine, sigurno znaju jeste da "u politici nema prijateljstva i prijatelja".

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 1 sati 52 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 18 sati 47 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 1 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...