Desankin venac (foto: Đorđe Đoković)
Desankin venac (foto: Đorđe Đoković)
14.07.2017, 06:57

Gradonačelnik zabranio izjave za medije?!

č: | fb:

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je, prema saznanjima Kolubarskih.rs, zabranio načelnici komunalne policije da razgovara sa novinarima, tako da nismo dobili odgovore na pitanja o problemima parkiranja žitelja Tešnjara i roditelja čija deca ne mogu bezbedno da se igraju na Desankinom vencu.

 

Stanari nekoliko ulica u Tešnjaru požalili su se Kolubarskim.rs da nemaju gde da se parkiraju jer se na njihovo mesto "parkiraju oni kojima je parkiranje zabranjeno".

 

Odlukom Grada o javnim parkiralištima od sredine marta žitelji Tešnjara plaćaju parking kupovinom stanarske karte, i to oni koji stanuju u Kneza Grbovića, Kneza Jovice, Bobovčevoj, Milovana Glišića, Hadži Ruvimovoj ulici, kao i u delu Pijačnog keja uz Kolubaru. Za sve ostale važi zabrana parkiranja u tim ulicama, koju mnogi ne poštuju, a komunalna policija, kako tvrde, ne kontroliše parkiranje.

 

Tešnjarci su se nekoliko puta obraćali komunalnoj policiji sa zahtevom da interveniše, međutim, kako kažu "na njihove žalbe i molbe niko ne reaguje". Takođe su komunalnoj policiji skrenuli pažnju i na to da u Ulici Milovana Glišića, od skretanja za Vidrak pa do Pete osnovne škole, postoji znak zabranjenog prolaza za kamione, ali ga malo ko poštuje.

 

S obzirom na to da na zahteve žitelja Tešnjara niko nije reagovao, obratili su se za pomoć redakciji Kolubarske.rs. Osim njih za pomoć su nam se obratili sugrađani, pretežno majke čija se deca igraju na Desankinom vencu gde je zabranjen saobraćaj, a što mnogi ne poštuju, najčešće biciklisti, vozači skutera, pa i automobila. Roditelji su zabrinuti za bezbednost dece i, s pravom, traže reakciju komunalne policije.

 

Sa ovim pitanjima sam se obratila načelnici komunalne policije  Milici Petković, koja je prihvatila naš poziv za razgovor, ali ga je odlagala nekoliko puta bez valjanog obrazloženja. U međuvremenu sam nezvanično saznala da je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović zabranio "davanje bilo kakvih izjava za medije", pa sam se obratila načelniku Gradske uprave za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove Aleksandru Puriću, u čijoj nadležnosti je komunalna policija.

 

Aleksandar Purić

Aleksandar Purić (Foto: Đorđe Đoković)

On je objasnio da Milica Petković "zbog svojih velikih obaveza, ali i godišnjeg odmora koji treba da uskladi, nema vremena da prikuplja podatke i da razgovara sa novinarima".

 

"Najbolje je da se mejlom obratite ili Gradskom veću ili povereniku radi blagovremene, tačne i precizne informacije. Ona sa svojim obavezama nema vremena da se pripremi za intervju, tako da je najbolje da Vi te odgovore potražite od poverenika", predložio je Aleksandar Purić.

 

Na pitanje da li je razlog to što Milica Petković "nema vremena da se pripremi za intervju zbog svojih velikih obaveza" ili je gradonačelnik Slobodan Gvodenović zabranio davanje izjava, načelnik Aleksandar Purić nije odgovorio, ali je ponovio da se "obratim povereniku".  

 

Pitanja su za nečelnika, a ne za poverenika!

 

Odlukom o Gradskim upravama u članu 44 piše da "Gradske uprave obezbeđuju javnost rada davanjem informacija sredstvima javnog informisanja".

 

Pozivajući se na taj član zamolila sam načelnika Purića da, umesto što mi preporučuje da pošaljem mejl Gradskom veću (?) ili zahtev povereniku (?), odgovori na pitanja "davanjem informacija", i uz to ga pitala da li je upoznat sa članom 44 Odluke, on nije želeo da odgovori, rekavši kratko: "Niste Vi moj profesor pa da ja odgovaram na Vaša pitanja".

 

Ovo nije prvi put da gradska vlast izbegava odgovor na pitanja koja su iz njihove nadležnosti i upućuje da odgovore potražim preko "poverenika" za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

 

Gradska vlast ne razlikuje koje su to informacije koje mogu da se dobiju preko "poverenika", a koje ne, pa čak ne razlikuje ni poverenika od ovlašćenog lica za postupanje po zahtevu za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

 

Prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, tražilac informacije se obraća ovlašćenom licu organa vlasti, pa ukoliko od njega u zakonskom roku od 15 dana ne dobije odgovor, upućuje žalbu povereniku. 

 

Takođe, informacija od javnog značaja, u smislu zakona, jeste informacija kojom raspolaže organ javne vlasti, nastala u radu ili u vezi sa radom organa javne vlasti, sadržana u određenom dokumentu, a odnosi se na sve ono o čemu javnost ima opravdan interes da zna.

 

S obzirom na to da se moja pitanja ne odnose na rad, nego na nerad Gradske uprave o čemu sigurno ne postoji dokument, ona svakako nisu za ovlašćeno lice, a naročito nisu za poverenika, ali i te kako jesu za Gradsku upravu koja treba da odgovori na pitanja da li će i kako rešiti probleme sugrađana.

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 13 sati 13 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 15 sati 50 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara