Put za kamenolom (ilustracija) (foto: Kolubarske.rs)
Put za kamenolom (ilustracija) (foto: Kolubarske.rs)
20.07.2017, 06:54

Gradu Valjevu opomena pred tužbu

č: | fb:

Mesna zajednica Prijezdić uputila je Gradu Valjevu opomenu pred tužbu zbog toga što još uvek nije saniran put od Kamenitovca do Mratišića i još nekoliko pristupnih puteva koje su oštetili kamioni iz obližnjih kamenoloma, kao i zbog toga što nije ispoštovan Protokol koji je potpisan prošle godine.

 

S obzirom na to da brojne molbe meštana i razni dopisi koje su upućivali gradskim funkcionerima i stručnim službama, pa čak i protesti koje su organizovali ispred Gradske kuće i na oštećenim putevima, nisu dali rezultat, odlučili su se na "radikalan potez" – opomenu pred tužbu!  

 

Kako se navodi u opomeni pred tužbu, oni traže od odgovornih lica u Gradu Valjevu da najkasnije do 26. jula ispune obaveze definisane Protokolom koji su 2016. godine potpisali Grad Valjevo i vlasnici dva kamenoloma sa tog područja ili će, u suprotnom, podneti tužbu nadležnom sudu protiv Grada Valjeva.

 

Predsednik MZ Prijezdić Dejan Isidorović podseća da su dva preduzeća, vlasnici kamenoloma, Gradska direkcija i Grad Valjevo krajem marta prošle godine potpisali Protokol o zajedničkom održavanju dela postojećeg putnog pravca Kamenitovac-Prijezdić kojim su preuzeli određene obaveze.

 

Put Kamenitovac - Mratišić

Put Kamenitovac - Mratišić (Foto: Kolubarske.rs)

Predviđeno je da dva preduzeća održavaju putne deonice, dok je Direkcija zadužena za čišćenje i održavanje kanala pored puta, sečenje živica i rastinja, zimsko održavanje puta, uklanjanje zemlje, šljunka i drugog nanosa s puta, kao i da pripremi projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju mosta i rekonstrukciju puta.

 

Međutim, tvrdi Isidorović, malo toga iz Protokola je ispoštovano, što može da se vidi na putevima koje su uništili kamioni, koji i "svakodnevnim prolaskom podižu prašinu i prave buku". Takva situacija već duže vreme otežava život meštanima Mratišića, Prijezdića, Dračića, Ravanja, Zaruba, koji su ogorčeni što niko ništa ne preduzima.

 

Predsednik Mesne zajednice kaže da je nakon protesta meštana, koje su organizovali proletos, jedno preduzeće upravljača kamenolomom "Krst", sada je to firma „Kamen desetka” iz Beograda, saniralo deo puta od spomenika i česme u Dračiću do komenoloma u Prijezdiću.         

 

- Firma "Kamen desetka" je uradila samo krpljenje svoje deonice i to tako da su se već pojavila oštećenja i jasno je bilo da to neće dugo trajati. Druga deonica, od spomenika do Kamenitovca, za koju je nadležan drugi kamenolom, nije ni rađena, tamo je situacija još gora – kaže Dejan Isidorović.

  

On dodaje da su meštani pet sela deset godina izdvajali novac kroz samodoprinos za izgradnju puteva, a sada se "neko našao bez trunke obraza i karaktera da te puteva drugome da na korišćenje, da ih drugi uništavaju, a sad kad su uništeni nikoga nije briga!".

 

Isidorovića posebno ljuti to što su se nadležni dosetili pa su, umesto da rekonstruišu put, postavili znak za ograničenje brzine na 20 kilometara na čas nakon što su pojedini meštani podneli tužbe zbog oštećenja vozila na lošem putu.

 

- Verovatno su to uradili da ne bi plaćali odštete na vozilima. Takovo ponašanje je sramota, još samo da nas vrate u 16. vek na konje i zapregu pa tako da putujemo do sela – kaže Isidorović. 

 

Meštani Prijezdića nemaju problem samo sa oštećenim putevima, kamionima koji bez prekida "tutnje selima", nego ih često uznemiravaju i detonacije, kada se "sve trese". Milena Golubović kaže da je prošlog petka detonacija bila toliko jaka da je otpao deo plafona u kući.

 

- Žestoko su se zatresli vrata i prozori, a posle desetak minuta srušio se deo plafona u kuhinji i to samo nekoliko sekundi pošto sam se sklonila sa tog mesta, a da nisam sve bi mi palo na glavu. Uglavnom nas sirenom obaveste kada se neki od majdana minira, međutim tog dana su minirali bez obaveštenja, samo je bila jaka detonacija – kaže Milena Golubović čija je kuća u centru sela.

 

Otpao deo plafona u kući Milene Golubović

Otpao deo plafona u kući Milene Golubović (Foto: Kolubarske.rs)

 

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 1 sati 47 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 4 sati 36 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.