Postrojenje za preradu vode na Pećini (foto: Đorđe Đoković)
Postrojenje za preradu vode na Pećini (foto: Đorđe Đoković)
26.07.2017, 06:57

Demontirane pumpe, ćebe u kanalizaciji, odvrnuti ventili...

č: | fb:

Pre desetak dana na crpnoj stanici Prskavac na Gradcu pokušana je demontaža pumpi, zbog čega su pojedina sela ostala bez vode, a pričinjena je i velika materijalna šteta.

 

Direktor Vodovoda Đorđe Milanović za Kolubarske.rs kaže da je u pitanju svojevrsna diverzja i dodaje da se u Vodovodu sve više i sve češće susreću sa kvarovima koji su izazvani namerno.

 

Početkom jula, a i u dva navrata pre toga, neko je ubacio ćebe u kanalizaciju, dok je presecanje cevovoda i preusmeravanje vode na vodovodu Kukalj redovna pojava.

 

- Crpna stanica Prskavac se nalazi na reci Gradac uzvodno od manastira Ćelije i do nje se, zbog nepristupačnog terena, može doći samo peške. U noći između 12. i 13. jula neko je razvalio prozor, ušao u crpnu stanicu i pokušao da demontira pumpe i tada se voda iz cevovoda sa 200 metara razlike u nadmorskoj visini vratila u crpnu stanicu i potopila je. Stradale su obe pumpe i elektroinstalacije, a svi koji se snabdevaju vodom sa Prskavca su bili bez vode nekoliko dana i pored toga što su naše ekipe odmah reagovale i relativno brzo osposobile crpnu stanicu – kaže Milanović.

 

Dodaje da su prikupljeni podaci o ovom slučaju, sačinjen je zapisnik, sve je fotografisano i predato policiji, jer je ovde, kako kaže Milanović, očigledno neko namerno izazvao havariju i napravio veliku štetu.

 

Kapljice vode na pumpi u Prskavcu

Kapljice vode na pumpi u Prskavcu (Foto: Vodovod)

Govoreći o problemu presecanja cevodovoda za vodovod Kukalj i preusmeravanje vode, Milanović kaže da su cevovod pretežno radili meštani tako da im je dobro poznata trasa. Otuda bez većih problema "preusmeravaju vodu na svoju stranu",  a nakon "preusmeravanja" polome ventile. 

 

- Nije lako otkritii na kom mestu su cevi presečene s obzirom na to da prolaze i kroz privatne parcele - navodi direktor Vodovoda.

 

Đorđe Milanović

Đorđe Milanović (Foto: Đorđe Đoković)

Primer svojevrsne diverzije je i ubacivanje ćebeta u kanalizaciju. Milanović kaže da se to dešavalo čak tri puta za kratko vreme: prvi put u maju, potom prošlog meseca i, treći put, pre dve nedelje zbog čega je bio zaustavljen protok fekalne kanalizacije ka fabirci za preradu otpadnih voda. Milanović kaže da je ćebe jedino moglo biti ubačeno kroz šaht.

 

Ono što je najviše iznenadilo, ali i naljutilo, zaposlene u Vodovodu jeste slučaj kada je neko na Jadru namerno odvrnuo ventile pa je voda danima oticala u Kolubaru.

- To smo otkrili tako što je na tom mestu zabeležena enormno velika potrošnja vode – kaže Milanović.

 

Direktor Vodovoda smatra da sve ovo nije slučajnost, tu se radi o nameri, pa i krivičnom delu, i to nekoga ko se razume u vodovodnu mrežu, jednom rečju neko ko poznaje sistem i zna tačno gde se šta nalazi.

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 15 sati 34 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 22 sati 30 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara