Zoran Stepanović i Slađana Marković (foto: Đorđe Đoković)
Zoran Stepanović i Slađana Marković (foto: Đorđe Đoković)
02.08.2017, 06:59

V. d. direktora u tehničkom mandatu, novi izum valjevske vlasti

č: | fb:

Vršioci dužnosti direktora u tri javna preduzeća (Toplana, Vodovod, Vidrak) su još uvek na tim funkcijama i pored toga što im je mandat istekao 22. jula. "Oni su u tehničkom mandatu jer javno preduzeće ne može biti bez direktora", glasi objašnjenje.

 

Na sedici Skupštine grada 22. jula prošle godine za v. d. direktora u Toplani imenovan je Zoran Stepanović, u Vodovodu Đorđe Milanović, dok je u Vidraku za v.d. direktora imenovana Slađana Marković. U Zakonu o javnim preduzećima u članu 52 piše da period obavljanja funkcije vršioca dužnosti direktora ne može biti duži od jedne godine.

 

Konkurs za izbor direktora u tri javna preduzeća je raspisan 23. juna, dok je odluka o raspisivanju konkursa doneta na sednici Skupštine grada 6. juna.

 

Sekretar Skupštine grada Đorđe Pavlović kaže da je u petak otvoreno šest pristiglih prijava, u narednih sedam do deset dana obaviće se testiranje kandidata i čim se sve to završi komisija će, dakle najkasnije za deset dana, zasedati kako bi utvrdila predloge kandidata o kojima će se izjasniti Gradsko veće, a potom će Skupština grada imenovati direktore javnih preduzeća.

 

- Kada će biti zakazana Skupština na kojoj će biti imenovani direktori tri javna preduzeća, ja ne znam jer je to već stvar dogovora sa predsednikom Skupštine. Do tada ovi vršioci dužnosti direktora, kojima je istekao mandat, biće u tehničkom mandatu i oni mogu samo preduzimati poslove koji su iz nekog tekućeg poslovanja preduzeća, poput isplate zarada, realizacije već ugovorenih poslova. Nikakva nova prava i obaveze ti direktori u tehničkom mandatu ne mogu da preduzimaju. Dakle rade samo osnovno, dok se ne prevaziđe taj period, tačnije do imenovanja direktora u skladu sa konkursom - objašnjava Pavlović.

 

Na pitanje Kolubarskih.rs zbog čega posao oko izbora direktora već nije završen, s obzirom na to da je vršiocima dužnosti direktora u tri javna preduzeća mandat istekao 22. jula, Pavlović nema konkretan odgovor, ali misli da direktori nisu imenovani zbog političke situacije u gradu.

 

- Ne mogu da tvrdim, ali verovatno se pretpostavljalo da će od tog 6. juna, kada je doneta odluka o raspisivanju konkursa, biti dovoljno vremena da se sve završi do 22. jula do prestanka njihovog mandata. Međutim, videli ste i sami kakava je bila politička situacija u gradu i oko zakazivanja sednice Skupštine, tako da je sve to pomereno", kaže naš sagovornik.

 

Da li je bilo dovoljno vremena, kako tvrdi Pavlović, s obzirom na to da je konkurs raspisan 23. juna, a rok za podnošenje prijava je 30 dana od dana objavljivanja konkursa? To znači da je rok za podnošenje prijava bio 23. jul, a mandat v.d. direktora je istekao 22. jula!

 

U Zakonu o javnim preduzećima piše da period obavljanja funkcije vršioca dužnosti direktora ne može biti duži od jedne godine, a u zakonu se nigde ne pominje tehnički mandat v. d. direktora, Pavlovića sam pitala gde piše da v.d. direktora po isteku jednogodišnjeg mandata mogu biti u "tehničkom mandatu"?  

 

- Ne piše nigde, ali u skladu sa odredbama koje se mogu tumačiti po analogiji, a koje se odnose na članove nadzornih odbora, preduzeće ne može biti bez direktora!", kaže sekretar Skupštine grada.

 

Naglašava da "javno preduzeće apsolutno ne može biti bez direktora, tu funkciju neko mora obavljati pa makar i u tehničkom mandatu".

Đorđe Pavlović

Đorđe Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Na pitanje zbog čega Skupština grada na sednici održanoj u ponedeljak, 31. jula, nije imenovala nove v.d. direktora tri javna preduzeća s obzirom na to da je aktuelnim istekao mandat, a da po Zakonu o javnim preduzećima isto lice ne može biti dva puta imenovano za vršioca dužnosti direktora, Pavlović kaže da "to ne bi bilo svrsishodno" i objašnjava.

 

- Veliki problem bi bio da se neko napravio lud i da je ovim ljudima produžio mandat suprotno zakonu. To bi bila katastrofa i direktno kršenje zakona. A imenovanje novih vršioca dužnosti direktora bilo bi direktno izigravanje zakona", kategoričan je Pavlović.

 

Zar ovaj novi izum valjevske vlasti "tehnički mandat v.d. direktora" nije izigravanje zakona?

 

- Nije izigravanje zakona jer je pre isteka njihovog mandata raspisan konkurs o izboru direktora, tako da oni mogu da budu v. d. direktora još najduže tri meseca, a za tri meseca mora biti održana sednica Skupštine grada na kojoj će biti imenovani direktori po konkursu", objašnjava Pavlović i ponavlja da se konkurs mora okončati najkasnije tri meseca od raspisivanja.

 

Jasno je da konkurs mora biti okončan u roku od tri meseca, ali kakve veze ima rok završetka konkursa sa v. d. direktora u tri javna preduzeća kojima je mandat, po Zakonu o javnim preduzećima, istekao pre 11 dana?

Njima je, nezavisno od raspisivanja konkursa, mandat istekao 22. jula i o tome je gradska vlast trebalo da vodi računa i da konkurs za izbor direktora raspiše bar 23. maja, a ne 23 juna.

 

Možemo samo da nagađamo razgloge zbog kojih je vlast ponovo prekršila zakon. Ponovo, jer je to već učinila 22. jula prošle godine kada je imenovala v.d. direktora, koji nisu ispunjavali uslove za tu funkciju, o čemu su Kolubarske.rs pisale.

 

Na konkurs za direktore tri javna preduzeća javilo se šest kandidata

 

Na konkurs za izbor direktora u Toplani, u Vodovodu i u Vidraku prijavilo se šest kandidata, najviše u Vidrak, njih troje je konkurisalo, dvoje u Vodovod i jedan kandidat u Toplanu.

 

Među kandidatima su i aktuelni v. d. direktora ili v. d. direktora u "tehničkom mandatu". Zoran Stepanović je kandidat za Toplanu, Đorđe Milanović je konkurisao za direktora u Vodovodu, dok je Slađana Marković kandidat za direktora u Vidraku.

 

 

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 21 sati 3 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 23 sati 40 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara