Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
03.08.2017, 07:00

Četnici Valjeva ponovo traže Dražinu ulicu

č: | fb:

Komisiji za određivanje naziva delova mesta, ulica i trgova grada Valjeva, organizacija "Četnici Valjevo" ponovo je uputila zahtev da se nekoj ulici u gradu dodeli naziv Ulica generala Dragoljuba Draže Mihailovića. 

 

U zahtevu upućenom pre dve godine "Četnici Valjevo" su predložili da ime četničkog vođe dobije Radnička ulica, dok sada predlažu da se Ulici Prva proleterska dodeli naziv Generala Dragoljuba Draže Mihailovića.

 

U dopisu koji je potpisao rezervni četnički major Ljubinko Andrić, navodi se "u ime Četnika Valjevo tražimo da se najodlikovanijem srpskom oficiru armijskom đeneralu Dragoljubu Draži Mihailoviću dodeli ulica adekvatna njegovim zaslugama u borbi srpskog naroda u balkanskim ratovima, Prvom i Drugom svetskom ratu".

 

"Četnici Valjevo" podsećaju da je đeneral Mihailović, pored odlikovanja srpske vojske i vojske Kraljevine Jugoslavije, nosilac najvišeg američkog odlikovanja - Ordena američke legije zasluga prvog stepena, koji mu je posthumno 1948. godelio predsednik Hari Truman, kao i francuskog odlikovanja Ratni krst koje mu je 1943. uručio general Šarl de Gol. Đeneral Mihailović je sa improvizovanog aerodroma u Pranjanima ispod Ravne Gore 1944. godine organizovao prihvat, smeštaj i evakuaciju 500 savezničkih, američkih pilota, zbog čega je i dobio pomenuto odlikovanje, navode valjevski četnici.

 

Zahtev podnet u maju 2015.

 

Odbijajući zahtev "Četnika Valjevo", da se Radnička ulica preimenuje u Ulicu đenerala Dragoljuba Mihailovića - Čika Draže, koji su podneli u maju 2015. godine, Komisija za određivanje naziva delova mesta, ulica i trgova grada Valjeva obrazložila je "da naziv Radnička ulica nema političkih konotacija i da grad Valjevo nema ni ulicu sa imenom vođe pobedničkog pokreta u Drugom svetskom ratu, pa može i bez vođe četničkog".

 

"Osim toga, u Radničkoj živi blizu tri hiljade ljudi, pa bi u slučaju eventualne promene naziva ulice svi oni morali da menjaju brojna lična dokumenta i bili bi nepotrebno izloženi velikim finansijskim izdacima i maltretiranju", obrazložio je tada predsednik Komisije Milorad Radojčić.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 19 sati 6 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 19 sati 7 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara