Aleksandar Vulin u Krušiku (foto: Kolubarske.rs)
Aleksandar Vulin u Krušiku (foto: Kolubarske.rs)
11.08.2017, 06:56

"Nećemo od civila praviti vojnike"

č: | fb:

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je objasnio da se "pozivanje svih radno sposobnih za vojnu i civilnu obuku" odnosi samo na one koji su služili vojsku, i to bez obzira na to da li su žene ili muškarci.

 

On je u Valjevu, prilikom posete "Krušiku", rekao da su "zlonamerna tumačenja da će na vojne vežbe biti pozivane sve žene", i poručio da "nećemo od civila praviti vojnike".

 

- Niko nikoga neće terati na vojne vežbe ako nije prošao vojnu obuku. Kao što znate, 20 posto pripadnica Vojske Srbije su žene, i naravno da će one biti pozivane na vojne vežbe kao što će biti pozvan bilo ko drugi ko je prošao obuku sa oružjem. Ali, bilo bi dobro da se svi obučimo, da znamo šta da radimo u slučaju teških vremena, elementarnih nepogoda, kada dođu situacije za koje nema dovoljno ni vojske, ni policije, poput poplava pre tri godine u Obrenovcu - objasnio je Vulin.

 

Odgovarajući na pitanje novinarke da li treba da se spremamo za vojnu vežbu, ministar odbrane Aleksandar Vulin je rekao: "Treba da se spremate kao i do sada, da čuvate svoju zemlju i da je volite i da volite svakoga od nas kao što mi volimo vas".

 

Ministar odbrane je skrenuo pažnju na to da se mnoge zemlje, poput Švajcarske, Švedske, Austrije svaki dan pripremaju za vanredne sutuacije, i upitao "zbog čega to ne bi radila i Srbija, i zbog čega se civili ne bi obučavali za gašenje požara"?

 

- Ako mislimo da nema potrebe da se pripremamo za ono najgore, ako mislimo da nemamo ni jednog neprijatelja, ako mislimo da će se poplave, požari i ratovi rešavati sami od sebe onda nam ne treba ništa. Morate znati da je skupo imati vojsku ako je ne spremate za najgore, jer se vojska sprema za najgore i najteže, i kad je to već tako, onda i civili treba da preuzmu deo svoje odgovornosti kada je teško. Pa ne treba specijalne brigade trošiti na gašenje požara. To možemo da radimo i mi civili, ali treba da se obučimo za tako nešto. Ne treba da padobranci sipaju pesak u džakove, to možemo da radimo i vi i ja, ali hajde da se obučimo za to, da bar znamo gde je lopata, gde je pesak, gde je džak – rekao je on.

 

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je podsetio da smo nekada imali uređen sistem koji je reagovao u vanrednim situacijama, poput civilne zaštite, tako da je vreme da ga ponovo uspostavimo.



Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 10 sati 56 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 8 sati 5 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 10 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara