Registracija Prijava preko FB
Marko Louis  (foto: Đorđe Đoković)
Marko Louis (foto: Đorđe Đoković)
21.08.2017, 07:05

MMF brend Divčibara

č: | fb:

Marko Louis i Zemlja gruva bili su "šlag na tortu" drugog Mountain music fest-a (MMF), koji je održan u subotu na Divčibarama, a koji je u svakom pogledu prevazišao prošlogodišnji.

 

Preko 2.500 posetilaca uživalo je u ovogodišnjem muzičkom festivalu, na kome su još nastupili Kralj Čačka, ZAA, Uroš Spasojevič Project i Valternativa Radio.

Marko Louis

Marko Louis (Foto: Đorđe Đoković)

 

Zemlja gruva

Zemlja gruva (Foto: Đorđe Đoković)

Odlična atmosfera, pozitivna energija, brojni raznovrsni programi za sve uzraste, na visokom nivou organizacija u kojoj je učestvovalo i 200 volontera, prezadovoljni posetioci, ukratko je ocena ovogodišnjeg MMF-a.

 

Već od podneva na ski stazu Crni vrh, gde je bila postavljena bina, i prostor uz potok pored ski staze, koji je bio razervisan za brojne dodatne sadržaje i programe, ali i za uživanje i opuštanje, bili su ispunjeni posetiocima.

 

Mountain music fest

Mountain music fest (Foto: Kolubarske.rs)

"Draž ovog festivala nije samo u koncertima na planini, nego je i u tome što pruža mogućnost zabave, druženja i igre za celu porodicu", kaže Jovana, majka sedmogodišnje Sare iz Beograda, jedna od tridesetak učesnica radionice "lutkice" u kojoj su mame i bake sa svojim ćerkicama i unukama učile da prave igračke od čarapa.

Mountain music fest

Mountain music fest (Foto: Kolubarske.rs)

Mountain music fest

Mountain music fest (Foto: Kolubarske.rs)

Mountain music fest

Mountain music fest (Foto: Kolubarske.rs)

 

I dok su Jovana i Sara pravile krpene igračke, muški deo porodice spuštao se "zip lajnom", za koji se u redu čekalo i do jedan čas. Veliko interesovanje je bilo i za avantura park, "moje čedo", igre koje su privukle pažnju strpljivih, kreativnih i spretnih mališana, iznenađujuće veliki broj tinejdžera je učestvovao u "color run-u", orjentiringu, gađanju lukom i strelom, Divčibare forest-u.

 

Gužva je bila i oko stolova sa društvenim igrama karum i mankala. Svoju publiku i učesnike imali su yoga livadica i "na pivu sa naučnikom". Posebno zanimljiva, po sunčanom danu, bila je panoramska vožnja žičarom, a nekim gostima je bilo interesantno da gledaju kako iz debla nastaje skulptura "Divčibarac".

 

Mountain music fest

Mountain music fest (Foto: Kolubarske.rs)

Mountain music fest

Mountain music fest (Foto: Kolubarske.rs)

Mountain music fest

Mountain music fest (Foto: Kolubarske.rs)

Mountain music fest

Mountain music fest (Foto: Kolubarske.rs)

Organizator MMF-a je Udruženje građana Divčibare, koje čine mahom bivši istraživači, a danas poslovni mladi ljudi, kako rekoše, lokal patriote, koji "Valjevu i okolini žele više i bolje".

 

Sasvim slučajno sam saznala da se ideja za MMF rodila na rođendanskim žurkama Andrije Marjanovića, direktora festivala. Na tim žurkama se okupljalo 300 do 400 ljudi, bila je "živa svirka", i jedne godine su se složili "da bi bilo dobro da se napravi neki festival, koji bi bio u avgustu i koji bi bio jedinstven sa više sadržaja.

 

- Prerasli smo istraživače, postali smo stariji i ozbiljniji, i ono što je najvažnije većina nas je svoju budućnost vezala za Valjevo, otuda i naša želja da nešto menjamo i pomeramo u našem gradu. Divčibare su se same nametnule, kao turističko mesto nadomak Valjevo, koje treba razvijati i praviti sadržaje koji će privući goste, i na taj način i promovisati Divčibare. Imali smo kostur, na koji je svako od nas stavio po malo mesa. U osnovi to je muzički festival, ali sa dodatnim sadržajima koji su vezani isključivo za planinu. Ono što je dobro i što nas raduje jeste činjenica da su danas u velikom broju došli oni koji su bili prošle godine, što nam je potvrda kvaliteta. Uspeli smo da vratimo većinu onih koji su bili na prvom festivalu, i ne samo da su oni došli, nego su poveli i društvo, i to nam je znak da smo uspeli – kaže Marjanović i dodaje da je MMF organizovan iz hobija i volonterski.

Mountain music fest

Mountain music fest (Foto: Kolubarske.rs)

Mountain music fest

Mountain music fest (Foto: Kolubarske.rs)

 

Mountain music fest

Mountain music fest (Foto: Kolubarske.rs)

A trebalo je prostor pored staze uz potok, koji je bio zapušten i u korovu, srediti. Izgradili su stepenice i mostić kako bi posetioci mogli bezbedno da se spuste od ski staze do mesta gde su organizovani dodatni programi, pokosili su prostor pored potoka, a u tome je pored stotinu ovdašnjih učestvovalo i desetak volontera iz nekoliko evropskih zemalja.

 

Andrija Marjanović kaže da je upravo taj veliki broj volontera, koji je bio uključen u organizaciju i realizaciju MMF-a, dao posebnu energiju festivalu.

Bilo bi dobro kada bi Grad ovom festivalu da finansijsku energiju. Ove godine je iz budžeta za Mountain music fest, koji je posetilo preko 2.500 ljudi, izdvojeno 200.000 dinara. 

Marko Louis

Marko Louis (Foto: Đorđe Đoković)

Marko Louis

Marko Louis (Foto: Đorđe Đoković)

Svi učesnici u muzičkom programu MMF-a, šest grupa i DJ, uključujući binu, rasvetu i ostalu opremu, koštali su oko milion dinara. Prateći programi i sadržaji su bili besplatni, tako da su posetioci za 500 dinara, koliko je koštala ulaznica dobili koncerte i brojne programe, poput "zip lajna", avantura parka, slikarskih i lutkarskih radionica...

 

- Da nas je Grad podržao sa više novca i da smo uspeli da nađemo više sponzora, ulaznica bi bila jeftinija. Finansije direktno utiču i na kvalitet i popularnost izvođača. Takođe od novca zavisi i to da li će ubuduće festival trajati dva ili više dana. To ne zavisi samo od nas. Mi dajemo sve od sebe da festival bude što kvalitetniji i sadržajniji. Ovo su naše mogućnosti na nekom volonterskom nivou - kaže Andrija Mihajlović i dodaje da su zahvalni svima koji su festival finansijski pomogli.

 

Na drugom MMF-u, pored Valjevaca, bili su posetioci iz Beograda, Novog Sada, Pančeva, Kragujevca, Šapca, Požege...

Vaše mišljenje je važno

Morate biti registrovani da biste imali mogućnost komentarisanja tesktova i slanja direktnih poruka uredništvu. Molimo prijavite se ili kreirajte besplatan nalog.

Aktuelno

Ssveće za Olivera Ivanovića  (foto: Đorđe Đoković)
U Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg Pre 10 sati 5 minuta

Zapalili sveće za Olivera Ivanovića

Ubijenom lideru Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliveru Ivanoviću večeras je u Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Valjevu služen parastos. Okupili su se predstavnici nekoliko...

Kalendar Valjevske pivare (foto: Đorđe Đoković)
Promovisan kalendar za 2018. godinu Pre 16 sati 19 minuta

"Okom ljubitelja Valjevskog piva"

Fotografije ljubitelja Valjevskog piva sa najrazličitijih mesta i sa raznih krajeva sveta, koje su slali Valjevskoj pivari, ukrašavaju ovogodišnji kalendar Valjevske pivare. "Okom ljubitelja...

Projekcija filma Druga strana svega (foto: ĐorđeĐoković)
U prepunom Bioskopu 85 Pre 21 sati 27 minuta

Bravo za dokumentarni film "Druga strana svega"

Dokumentarni film "Druga strana svega", autorke Mile Turajlić prikazan je sinoć u Bioskopu 85. Tokom dve projekcije sala je bila ispunjena do poslednjeg mesta, dodate su i pomoćne stolice zbog...

SRC Školarac (foto: Dragan Belajac Džagi)
Opštinskom odlukom Pre 19 sati 28 minuta

Ubski bazeni i "Školarac" u nadležnosti "Đunisa"

Ubski Gradski bazeni i Sportsko-rekreativni centar „Školarac“ od ove godine imaju novog upravljača. Umesto Ustanove za kulturu i sport, koja je poslednjih desetak godina gazdovala tim objektima, za...