Registracija Prijava preko FB
Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
22.08.2017, 07:11

Gradska vlast dovela "stručnjaka", bez iskustva, za javne nabavke

č: | fb:

Grad Valjevo više od dva meseca nije raspisao ni jednu javnu nabavku. Kako saznajemo razlog je to što je policija uzela računare sa programima i podacima javnih nabavki, ali i zbog toga što Gradska uprava u Valjevu nema kadrove za javne nabavke. Da bi pokrenuli javne nabavke čelnici Grada doveli "stručnjaka" bez iskustva.

 

Poslednja javna nabavka je oglašena 19. juna za nabavku električne energije, ali za tu javnu nabavku, kao i za još tri raspisane u junu, nije pristigla ni jedna ponuda. To je zvanično obaveštenje, koje je objavljeno na sajtu Grada, a kako nezvanično saznajemo postupak tih javnih nabavki je praktično obustavljen 20. juna ili onog trenutka kada su uhapšeni zaposleni u Gradskoj upravi pod sumnjom da su nameštali tendere.

 

Među uhapšenima, pored načelnika jedne od dve gradske uprave, je i A. Đ. službenik Gradske uprave, zadužen za javne nabavke ili "kontakt osoba" za javne nabavke.

 

Sagovornik Kolubarskih.rs iz Gradske uprave navodi da je pre dve nedelje policija vratila računare sa programima i podacima javnih nabavki, koji su bili u Tužilaštvu. "Bez toga nije bilo moguće okončati one koje smo raspisali sredinom juna, tako da su obustavljene, niti smo mogli raspisati nove javne nabavke. I pored toga što su pre dve nedelje računari vraćeni, još uvek nije raspisan ni jedan novi tender", navodi naš sagovornik.

 

Gradsko rukovodstvo tvrdi da nije raspisana javna nabavka zbog toga što nema "kadrih kadrova" za te poslove među zaposlenima u Gradskoj upravi, otuda su odlučili da angažuju novog stručnjaka.

 

Prema saznanjima Kolubarskih.rs pre više od mesec dana u Gradsku upravu je dovedena mlada pravnica "sa diplomom državnog fakulteta", ali bez iskustva u poslovima javnih nabavki. Kako navodi naš izvor, pravnica svakodenvno dolazi na posao i to bez ikakvog ugovora o radnom angažovanju, sedi u kancelariji na sedmom spratu Gradske uprave – gde je i služba za javne nabavke, ali ne radi ništa jer se, navodno, još uvek "upoznaje sa poslom".

 

Naš sargovornik navodi da je gradsko rukovodstvo imalo ideju da mladu pravnicu, koja je "prijavljena kod nekog advokata u Beogradu, uvede u posao javnih nabavki" i dodaje "da joj je to neko obećao", ali su se pojedini suprostavili toj zamisli zbog toga što u Gradskoj upravi ipak postoje kadrovi za javne nabavke. Međutim, kako navodi naš izvor, oni nisu spremni da se prihvate tog posla jer ne žele da "slepo slede sve naloge gradskih čelnika".

 

Naspram ideje o "stručnjaku bez iskustva", postoji predlog da dvoje zaposlenih u Gradskoj upravi, koji "poznaju javne nabavke" i "što je još važnije ozbiljni su i odgovorni“, budu angažovani na tim poslovima. Naš sagovornik dodaje da bi im u početku pomagao službenik "Vodovod-a", zadužen za javne nabavke.

 

U Gradskoj upravi Kolubarskim.rs je rečeno da će "javne nabavke startovati" od ponedeljka 21. avgusta, međutim kako saznajemo još uvek nisu.

 

Nije realizovana ni polovina plana javnih nabavaki

 

Na sajtu Grada Valjeva objavljen je plan javnih nabvaki za 2017. godinu, čija je procenjena vrednost 477,6 miliona dinara. Planirano je da budu raspisane 134 javne nabavke, od toga 16 za nabavku dobara, 46 za usluge i 72 javne nabavke za radove.

 

Prema planu, koji je usvojen 17. januara ove godine, iz budžeta Grada za kupovinu dobara biće izdvojeno 84,5 miliona dinara, za usluge je planirano oko 87,1 miliona dinara, dok je za radove trebalo izdvojiti oko 306 miliona dinara.

 

Do sada, ili četiri meseca do kraja godine, je raspisano 68 javnih nabavki, s tim što je za šest postupak obustavljen.

Vaše mišljenje je važno

Morate biti registrovani da biste imali mogućnost komentarisanja tesktova i slanja direktnih poruka uredništvu. Molimo prijavite se ili kreirajte besplatan nalog.

Aktuelno

Akumulacija Stubo Rovni (foto: Đorđe Đoković)
Jedina planirana investicija vodosnabdevanje Pre 1 sati 9 minuta

U republičkom budžetu pare za "Kolubaru", ali ne i za put M-4

U budžetu Republike Srbije za 2018. godinu opredeljeno je 140 miliona dinara za JP "Kolubara" i to je sav novac koji je u republičkom budžetu planiran za Valjevo u ovoj godini. Nisu planirana...

Ssveće za Olivera Ivanovića  (foto: Đorđe Đoković)
U Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg Pre 13 sati 54 minuta

Zapalili sveće za Olivera Ivanovića

Ubijenom lideru Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliveru Ivanoviću večeras je u Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Valjevu služen parastos. Okupili su se predstavnici nekoliko...

Kalendar Valjevske pivare (foto: Đorđe Đoković)
Promovisan kalendar za 2018. godinu Pre 20 sati 8 minuta

"Okom ljubitelja Valjevskog piva"

Fotografije ljubitelja Valjevskog piva sa najrazličitijih mesta i sa raznih krajeva sveta, koje su slali Valjevskoj pivari, ukrašavaju ovogodišnji kalendar Valjevske pivare. "Okom ljubitelja...

Projekcija filma Druga strana svega (foto: ĐorđeĐoković)
U prepunom Bioskopu 85 Pre 1 dan 1 sati

Bravo za dokumentarni film "Druga strana svega"

Dokumentarni film "Druga strana svega", autorke Mile Turajlić prikazan je sinoć u Bioskopu 85. Tokom dve projekcije sala je bila ispunjena do poslednjeg mesta, dodate su i pomoćne stolice zbog...