Učionica (foto: Đorđe Đoković)
Učionica (foto: Đorđe Đoković)
29.08.2017, 12:51

Tri nova predmeta, e-dnevnik, uvođenje uniformi...

č: | fb:

Tri nova ili takozvana "redizajnirana" predmeta za učenike petog razreda, više sporta u školama, elektronski dnevnik, uvođenje uniforme u škole, samo su neke od novina o kojima je na konferenciji za novinare govorila načelnica Školske uprave za Kolubarski i Mačvanski okrug Zorica Jocić.


Predmeti koji se uvode od 1. septembra za učenike petog razreda su tehnika i tehnologija, informatika i fizičko i zdravstveno vaspitanje.

 

Umesto dosadašnjeg predmeta tehničko-informatičko obrazovanje uvodi se tehnika i tehnologija, informtika i računarstvo, koji je do sada imao status izbornog predmeta, od ove školske godine biće obavezan predmet, i treći novi ili "redizajnirani"  predmet je fizičko i zdravstveno vaspitanje, umesto dosadašnjeg fizičkog vaspitanja i izborni sport.

Zorica Jocić

Zorica Jocić (Foto: Đorđe Đoković)

 

- Cilj uvođenja novih predmeta, kao što je tehnika i tehnologija, jeste taj da se kod dece stvore znanja, sposobnosti, veštine i kompetencija iz oblasti tehnike i tehnologija. Da se razvije jedan odgovorni odnos prema radu i okruženju, i da se utiče na razvoj preduzimljivosti, što je važan faktor za razvoj svakog pojedinca. Razlika u odnosu na prethodni nastavni plan i program, koji je bio orjentisan na obradu sadržaja, je u tome što je ovogodišnji orjentisan na ishode ili očekivane rezultate učenja. Težište se, novim nastavnim planom i programom, pomera sa sticanja znanja radi ocene na sticanje znanja radi primene – rekla je Jocić.


E-dnevnik


Novina koju najavljuju u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je i elektronski dnevnik, što je za sada planirano da se uvede u 200 škola u Srbiji, kao pilot projekat. E-dnevnik osim što će smanjiti administraciju u školama, omogućiće roditeljima pristup informacijama o detetu, ali i doprineti objektivnijem ocenjivanju, praćenju učenika i njegovom napredovanju.

 

- Nastavnici neće moći da vide ocene učenika iz drugih predmeta, što doprinosi objektivnosti ocenjivanja. Roditelji će izveštaje o izostancima učenika dobijati na dnevnom nivou, dok će izveštaj o ocenama dobijati nakon 48 časova. Za ovaj projekat koji je najavilo Ministarstvo protreban je visok stepen tehnološke opremljenosti, potrebno je da svaka učionica ima kompjuter i internet. U ovom projektu za sada nema škola sa teritorije našeg okruga – rekla je načelnica Školske uprave.

 

(Ne)obavezne školske uniforme

 

Malobrojne su škole u Valjevu i Kolubarskom okrugu koje su već donele odluku o tome da li će u ovoj školskoj godini uvesti uniforme. Jocić kaže da su uniforme jedino izvesne u osnovnoj školi "Milovan Glišić", što je u toj školi već petogodišnja tradicija.


- Svi učenici mlađih razreda imaju uniforme i njihova iskustva, koja su dostavili Školskoj upravi, su vrlo pozitivna. Smatraju da se time što đaci imaju iste uniforme u veselim bojama sa obeležjima škole, na neki način smanjuju socijalne razlike među decom, ali se razvija i pripadnost školi. Direktor Valjevske gimnazije je obavestio Školsku upravu da će biti ponuđeni, kao uniforma, duksevi muški i ženski sa obeležjem škole. Ovo je za sada predlog o kome treba da se izjasne učenici i roditelji. Medicinska škola ima belu uniformu samo za praktičan deo nastave, dok ostale škole nisu predvidele da đaci u ovoj školskoj godini imaju uniforme – navodi Zorica Jocić.


Mnistar prosvete Mladen Šarčević je prvi izneo ideju o uniformi, ali kako je rekao "uvođenje jednoobrazne odeće u škole nije obaveza. Zasad".

"Mi smo se dogovorili da od 1. septembra krene jedan broj škola koji se izjasnio, a to je oko 55 odsto škola. Ostali će imati priliku da to sukcesivno uvode, ali će za jedno dve godine to biti obavezno", najavio je ministar Mladan Šarčević.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 3 sati 26 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 3 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 36 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 1 komentar

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 3 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara