Protest prosvetnih radnika (foto: Đorđe Đoković)
Protest prosvetnih radnika (foto: Đorđe Đoković)
01.09.2017, 13:27

Tri zahteva Unije sindikata prosvetnih radnika

č: | fb:

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije organizovala je danasn protest, kome su se priključili i prosvetni radnici iz Valjeva. Od 23 škole na teritoriji grada, osam škola nije u štrajku dok ostale jesu sa oko 1000 prosvetnih radnika, članova Unije sindikata.

 

Oni su se okupili u podne ispred zgrade Školske uprave, gde su ponovili svoja tri štrajkačka zahteva: povlačenje iz procedure pogubnog nacrta Zakona o zaposlenima u javnim službama, hitno potpisivanje Protokola o zaradama kojim će plate zaposlenih u prosveti porasti na nivo iznad republičkog proseka i povlačenje i izmene svih propisa koji zaposlene u prosveti masovno ostavljaju bez posla.

 

- Ovaj nacrt Zakon o javnim službama je poguban i on se odnosi samo na četiri budžetska korisnika i to na zdravstvo, na prosvetu, na socijalnu zaštitu i na kulturu. Ono što otvara sumnju jeste to da taj Zakon nije prošao javnu raspravu, uopšten je i ima velika ograničenja stečenih prava za koje smo se prethodnih godina izborili. Ono što nama najviše ne odgovora jesto to što ovaj Zakon neće obuhvatiti druge budžetske korisnike, kao što su EPS, NIS, vojska, policija… - kaže Vesna Andrić iz Unije prosvetnih radnika.

 

Ona skreće pažnju i na činjenicu da je prosečna plata prosvetnih radnika ispod republičkog proseka. Podseća da su nakon štrajka pre dve godine prosvetni radnici potpisali sporazum sa tadašnjim predsednikom Vlade o povećanju zarada, međutim taj sporazum ni do danas nije ispoštovan.

 

Vesna Andrić i novinari

Vesna Andrić i novinari (Foto: Đorđe Đoković)

Govoreći o trećem zahtevu prosvetnih radnika, Andrić kaže da je izmenom programa i plana za peti i šesti razred osnovne škole veliki broj kolega ostao bez svoje norme, poput profesora fizičkog i profesora izbornih predmeta.

 

Prosvetni radnici Valjeva poručuju da "reforma školstva sigurno nije ubacivanje novih predemeta uoči početka školske godine, pred 1. septembar, i smanjenje fonda časova prosvetnom radniku".

 

Na današnjem protestnom skupu u glavnoj valjevskoj ulici ispred Školske uprave okupilo se tek stotinak prosvetnih radnika. Pitali smo Vesnu Andrić zbog čega ih je tako malo, ako Unija sindikata u Valjevu ima oko 1000 članova?

- I pored toga što smo u štrajku mi radimo sa skraćenjem časova na 30 minuta, tako da su mnoge kolege na časovima. Ali moram vam reći da su ljudi uplašeni, mnogi ne ćžele javno da se eskponiraju, i kolege koje su danas ovde su najhrabriji prosvetni radnici u Valjevu. Problem je i to što od tih hiljadu članova Unije prosvetnih radnika veliki broj njih nema normu ni siguran posao – navodi Vesna Andrić iz Unije sindikata prosvetnih radnika u kojoj je na nivou Srbije 750 škola.

 

I u valjevskim školama, članicama Unije sindikata prosvetnih radnika, danas je organizovan zakonski štrajk sa smanjenjem časova na 30 minuta u obe smene.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 22 sati 42 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 22 sati 43 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara