Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
18.09.2017, 08:42

Pregledano 212 građana

č: | fb:

U prvoj akciji besplatnih preventivnih pregleda, koju je pokrenulo Ministarstvo zdravlja, pregledano je 212 građana Valjeva i okolnih opština Kolubarskog okruga.

 

Nakon pregleda, koji su obavljeni od 8 do 16 časova u Opštoj bolnici Valjevo, novootkrivenih sa hipertenzijom je 20, poremećaj srčanog ritma ima sedam, a dijabetes 13 osoba. 

 

Građani su besplatno i bez zakazivanja, bez obzira na to da li imaju ili nemaju zdravstveno osiguranje, mogli da urade EKG merenje, da provere hipertenziju i glikemiju. Od ukupnog broja pregledanih bez zdravstvenog osiguranja bile su 24 osobe. Pored lekara specijalista, preglede su obavili i mladi novoprimljeni specijalizanti valjevske bolnice. 

Akcija besplatnih pregleda u bolnici

Akcija besplatnih pregleda u bolnici (Foto: www.obvaljevo.rs)

 

Dr Prvosalv Kovačević internista sa skoro četiri decenije radnog iskustva, kaže da su ovakve akcije od izuzetnog značaja jer je rad na prevenciji ključan.

 

- Nekada smo imali velike sisteme i fabrike gde su bili obavezni sistematski pregledi, danas na žalost to nemamo, a imamo skoro 20 hiljada neosiguranih pacijenata. Mi smo se danas trudili da uspostavimo kontakt i da poboljšamo prevenciju kardiovaskularnih oboljenja sa ljudima Kolubarskog okruga. Ovakve akcije su prvenstveno namenjene zdravim ljudima i upravo kao takvi treba da nam dolaze na kontrolne preglede redovno i zato kao podsticaj služe ovakve akcije – rekao je dr Kovačević.

 

Kako je sopšteno iz Opšte bolnice, ova akcija je bila poziv stanovništvu, pre svega onima koji su zdravi, da prekontroliše svoje zdravstveno stanje. Najavljeno je da će akcija  biti organozovana jednom mesečno i to sa ciljanim specijalistima kako bi se preventivnim pregledima sprečio broj i razvoj ozbiljnih oboljenja. 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 13 sati 7 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 15 sati 56 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.