Registracija Prijava preko FB
Paja Momčilov i Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
Paja Momčilov i Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
28.09.2017, 06:53

Ginekolog i advokat savetuju gradonačelnika

č: | fb:

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović ima dva konsultanta koja novcem iz budžeta Grada paušalno plaća svakog meseca 130.000 dinara. Jedan od savetnika je doktor, specijalista ginekologije, dok je drugi advokat. 

 

Doktor Paja Momčilov, prema ugovoru koji je zaključio sa Gradom, za period od 1. 06. 2017. godine do 31. 12. 2017. godine, angažovan je za "pružanje konsultanskih usluga vezanih za realizaciju i promovisanje projekta po principima Svetske zdravstvene organizacije – Valjevo zdrav grad, kojim se promovišu zdravi načini života kao prevencija nezaraznih bolesti, kao i usluga u oblasti primarne zdravstvene zaštite za kojima Grad ima potrebu, a koje nisu u nadležnosti gradskih uprava".

 

Za ove usluge, koje "nisu u nadležnosti gradskih uprava", savetniku valjevskog gradonačelnika, dr Momčilovu, ginekologu, svakog meseca iz gradske kase se isplati 79.113 dinara bruto ili 50.000 dinara neto, bez obzira na učinak i pružene usluge.

 

Gradonačelnik sakrio od javnosti da ima savetnika ginekolga

 

13 dana nakon što je potpisan ugovor sa dr Pajom Momčilovim o pružanju konsultantskih usluga, gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je u Domu zdravlja izjavio:

 

"Upravo danas smo dr Momčilov, Dragan Jeremić i ja razgovarali da se pokrene projekat Valjevo zdrav grad koji ima osnova u svemu  onome što Svetska zdravstvena organizacija propagira, kao i evropski sektor Svetske zdravstvene organizacije i koji treba da da odgovor na sve one probleme koji nas muče kada je u pitanju unapređenje zdravlja stanovništva. Mislim da ovde ne smemo da stanemo, da moramo ići dalje i očekujem punu saradnju kako  ove Gradske vlade i Doma zdravlja, tako i ostalih institucija u gradu koje su neophodne da bi ovaj projekat bio završen".

 

Gradonačelnik tada nije obelodanio da je sa dr Momčilovim već potpisao ugovor za pružanje konsultantskih usluga. Za skoro četiri meseca, od kada je potpisan ugovor, javnost nije obaveštena ni o tome dokle je stigla "realizacija i promocija projekta Valjevo zdrav grad" za koji dr Momčilov pruža konsultantske usluge i za koje mu je, zaključno sa julom, iz budžeta Grada isplaćeno 158.228 dinara bruto ili do kraja godine 553.791 dinar.

 

Doktor Paja Momčilov, specijalista ginekologije, je inače i savetnik odbrane na suđenju dr Slobodanu Gvozdenoviću ginekologu optuženom za smrt nerođenog deteta porodice Katić iz Kožuara kod Uba.

 

Kolubarske.rs su sredinom avgusta u tekstu o (zlo)upotrebi službenih vozila pisale da je gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović, u danu kada je imao suđenje pred Osnovnim sudom u Valjevu, potpisao nalog za upotrebu službenog vozila "škoda superb" na relaciji Valjevo-Beograd, Beograd-Valjevo, pa ponovo Valjevo-Beograd, Beograd-Valjevo. U putnom nalogu nije upisano ko je i sa kojim ciljem putovao. Nezvanično, Kolubarske.rs saznaju da je gradonačelnik 12. jula poslao vozača u Beograd po dr Paju Momčilova, ginekologa i savetnika odbrane dr Slobodana Gvozdenovića, a nakon suđenja vozač je dr Momčilova odvezao nazad u Beograd. 

 

Drugi savetnik je advokat Saša Drajić

 

Ugovor o pružanju "konsultantskih advokatskih usluga vezanih za oblasti privrede, osiguranja, poslova sa inostranim elementom i drugih oblasti za kojima Grad ima potrebe, a koje nisu u nadležnosti organizacionih delova Grada", advokat Saša Drajić je potpisao 9. marta 2017. godine uz novčanu naknadu u paušalnom iznosu od 50.000 dinara mesečno.

 

Advokatu Drajiću je, zaključno sa julom, isplaćeno 233. 870 dinara neto, ali osim fakture za naplatu novca nije naznačeno za koju, konkretno, uslugu je faktura dostavljena Gradu na naplatu.

 

Kolubarske.rs su, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zatražile na uvid, pored ugovora i isplaćenih iznosa, i za koje poslove je novac isplaćen savetnicima. U odgovru nisu dostavljeni konkretni poslovi za koje su savetnici plaćeni, jedino su dostavljene fakture na ugovoreni iznos i rešenja za prenos sredstava sa računa budžeta Valjeva na račune konsultanata gradonačelnika Valjeva.

 

S obzirom na to da ne postoji Odluka Skupštine grada, niti Gradskog veća, o angažovanju savetnika, nejasno je po kom osnovu je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović u ime Grada zaključio ugovore naročito imajući u vidu da u Statutu Grada u članu 49. u stavu 1, tačka 6 piše da gradonačelnik postavlja i razrešava pomoćnike gradonačelnika i druge stručnjake za pojedine oblasti.

 

Dakle, u slučaju angažovanja dvojice konsultanata nije reč o postavljanju stručnjaka za pojedine oblasti. Posebno je nejasno, a u ugovoru nije naznačeno, koju količinu usluga treba da pruže za iznos ugovorene naknade, koja će do kraja godine dostići cifru od preko jedan milion dinara.

 

 

 

Aktuelno

Berkova brana na Gradcu (foto: Đorđe Đoković)
Posao na tenderu dobio konzorcijum "Kej" i ES "Energo Servis" Pre 15 sati 28 minuta

Konačno, ovog leta biće očišćena brana na Gradcu

Čišćenje Berkove brane na reci Gradac, koja nije čišćena devet godina, počeće najkasnije za 15 dana. Okončan je tender, procenjena vrednost radova je oko 8,3 miliona dinara, a najpovoljnija ponuda...  · 2 komentara

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje policije Pre 8 sati 34 minuta

Uhapšeni zbog trgovine ljudima i silovanja

Valjevska policija je uhapsila M.R. (1987) iz Lajkovca, M.K. (1975), J. M. (1994) i M. I. (1996) iz Mionice, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo trgovina ljudima, dok se M.R....

Petar Tešic (foto: Dragana Nedeljković)
Maturanti gimnazija "Branislav Petronijević" Pre 8 sati 55 minuta

Ubski gimnazijalci-generacija za pamćenje

Najbolji među najboljima u ubskoj Gimnazijaje je Petar Tešić, đak generacije, koji se istakao učešćem i postignućima na mnogobrojnim takmičenjima najvišeg ranga. Na međunarodnom matematičkom...  · 1 komentar

Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Razvojni program EU PRO danas u Valjevu o javnom pozivu Pre 14 sati 25 minuta

Kako do bespovratnih sredstava za mikro i mala preduzeća

Javni poziv, za koji je Evropska unija (EU) opredelila 4,5 miliona dinara za mikro i mala preduzeća, otvoren je do 6. jula, a detalji ovog poziva biće prezentovani danas u Valjevu u sali Skupštine...