Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
30.09.2017, 11:41

Odbornicima uskraćeno pravo da diskutuju

č: | fb:

Odbornici DS i nezavisni odbornik Ljubomir Radović održali su konferenciju za novinare, nakon jučerašnje sednice Skupštine grada, zbog nedemokratskog i diskriminatornog odnosa predsednika lokalnog parlamenta Milorada Ilića prema odbornicima opozicije.

 

Ilić je odbornika DS-a Duška Rakića, koji je govorio o izvršenju budžeta u prvih šest meseci što je bilo prva tačka dnevnog reda, prekinuo nakon desetak minuta uz obrazloženje da je "prekoračio vreme od pet minuta predviđeno Poslovnikom". Predsednik Skupštine je uredno štopovao vreme svakom odborniku opozicije, kojih u Skupštini grada ima šest, od 51 odbornika, dok je odbornicima vladajuće koalicije dozvoljavao petominutno "izlaženje iz teme". Bez opomene su prošli i oni odbornici SNS-a, kao i gradonačelnik Slobodan Gvozdenović, koji su vređali odbornike neistomišljenike.

 

Odbornici opozicije smatraju da je vrhunac neuvažavanja odbornika i stvaranja nedemokratske atmosfere, to što je predsednik Skupštine grada Milorad Ilić, umesto da prekine odbornike SNS-a koji su govorili van teme i vređali, odlučio da prekine raspravu o prvoj tački dnevnog reda nedozvoljavajući odbornicima, mešu kojima je bio i nezavisni odbornik Ljubomir Radović, da diskutuju po prvoj tački denvnog reda za koju su se uredno i blagovremeno prijavili.

 

Radović podseća da član 67. Poslovnika o radu Skupštine grada konkretno govori o tome da se rasprava po tački denvnog reda ne može zaključiti dok svi prijavljeni ne dobiju reč i dok ne iskoriste svoje pravo da diskutuju.

 

- Videli ste na koji način je predsednik Skupštine grada odbornicima uskratio to pravo i na taj način onemogućio građane Valjeva da učestvuju u raspravi o jednoj važnoj temi kao što je izveštaj o izvršenju budžeta u prvih šest meseci. Ne samo da smo uskraćeni mi iz opozicije, bili su uskraćeni i pojedini odbornici vladajuće koalicije da kažu ono što su hteli. Ovakav način vladavine nije demokratski, glas građana mora da se čuje u ovoj Skupštini, jer smo mi servis građana. Ako nastavimo u ovom pravcu imaćemo velikih problema u funkcionisanju grada i u donošenju važnih odluka – poručio je Radović

 

Odbornik DS-a Duško Rakić smatra da je ponašanje predsednika Skupštine grada udar na demokratiju, ali i na prava građana i njihovo plitičko delovanje koje je zagarantovano Ustavom.

 

- Kao što ste mogli da vidite, samo jedan odbornik vladajuće koalicije je govorio o tački denvnog reda, dok su se svi ostali bavili prozivanjem ljudi na ličnoj, profesionalnoj ili političkoj opciji, a da na to nije reagovao predsednik. Ovo nam sve više liči na Italiju dvadesetih ili na Nemačku sa početka tridesetih godina – rekao je Rakić.

 

Odbornik DS-a Slobodan Pavlović komentarišući "jedan izolovani slučaj", kada je odbornik SNS-a citirajući Dučića uporedio demokrate sa Hrvatima, i to u negativnom kontekstu, rekao da "demokrate jesu opozicija, ali da poštuju poziciju i da bi sa približno istim poštovanjem vladajauća koalicija trebalo da se odnosi prema opoziciji".

 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 14 sati 33 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 11 sati 43 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 14 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara