Toplana (foto: Đorđe Đoković)
Toplana (foto: Đorđe Đoković)
04.10.2017, 06:55

Topli radijatori i pre 15. oktobra

č: | fb:

Radijatori bi mogli da budu topli i pre zvanične grejne sezone koja počinje 15. oktobra, ukoliko se obistini prognoza RHMZ  da će za vikend biti hladnije.

 

Direktor Toplane Zoran Stepanović kaže da postoji mogućnost, na osnovu trenutne desetodnevne prognoze, da stanovi i objekti budu grejani u subotu, nedelju, ponedeljak i utorak.

 

- Ukoliko temperatura bude devet stepeni, kao što je prognozirano, grejanje će biti pušteno i pre zvanične grejne sezone, ali samo nekoliko časova ujutro i uveče. Nema uslova da, na početku sezone, radijatori budu topli ceo dan zbog toga što kada startujemo sa grejanjem imamo određeni protok tople vode kroz podstanice u gradu i kako zagrevamo objekte taj protok se smanjuje, a kada se smanji ispod određenog nivoa nismo u stanju da stabilno održavamo sistem, tako da smo prinuđeni da grejanje isključimo. Kada temperatura pređe u plus ne isključujemo grejanje zbog toga što štedimo nego zbog toga što ne postoje tehnički uslovi za dalje grejanje, drugim rečima nema potreban protok ka gradu – objašnjava direktor Toplane.

Zoran Stepanović

Zoran Stepanović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ovih dana jutarnje temperature bile su relativno niske, juče je bilo između pet i šest stepeni, ali to nije dovojno za start grejne sezone. Prema odluci o smabdevanju toplotnom energijom potrebno je da srednja dnevna temperatura dva dana uzastopno bude ispod 12 stepeni.

 

Oni koji se greju na daljinski sistem očekivali su tople probe ovih dana verujući da će zahvaljujući tome radijatori biti topli. Zoran Stepanović kaže da topla proba nije nešto što bi trebalo da interesuje korisnike zbog toga što proba ne podrazumeva grejanje.

 

- Mi tople probe možemo da uradimo i bez grejanja korisnika. Prošle godine smo uradili prvih dana oktobra i niko nije znao, a sa grejanjem  smo startovali 6. oktobra jer su se stekli uslovi – podseća Stepanović.

 

Direktor kaže da je Toplana spremna za novu grejnu sezonu i naglašava da je situacija dosta bolja nego pred prethodnu grejnu sezonu, a koja je "odrađena dobro na zadovoljstvo najvećeg broja korisnika".

 

Obezbeđeno je oko 340 tona mazuta ili trećina rezervoara, što je dovoljno za početak grejne sezone.

- U oktobru će biti nabavljeno još 800 tona, tako da ćemo 1. novembar dočekati sa oko 900 tona mazuta i trudićemo se da tu količinu, iznad polovine rezervoara, održavamo i da u svakom trenutku imamo rezerve energenata za 15 do 20 dana - navodi naš sagovornik.

 

Problema sa plaćanjem novih količina mazuta neće biti u ovoj sezoni. Međutim, ostaje i dalje dug prema Republičkoj direkciji za robne rezerve nastao u periodu od 2009. do 2012. godine, koji je po dva ugovora: jedan je za nešto manje od 400 tona, drugi je oko 3.000 tona mazuta.

 

- U obavezi smo da do 28, februara sledeće godine platimo dug za 400 tona, dok ovaj veći dug treba da izmirimo do 30. septembra 2018. godine, a to je, po trenutnoj ceni mazuta, oko 155 miliona dinara što nam je velika obaveza. Radi se na tome da obezbedimo sredstva kako bi dug bio regulisan u roku i mislim da ćemo u tome uspeti", kaže Stepanović i naglašava da ovaj dug neće uticati na grejnu sezonu koja je pred nama.

 

Potrošači duguju oko 150 miliona dinara, kaže direktor Toplane, verujući da će taj dug u narednom periodu biti smanjen jer je to u obostranom interesu.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 2 sati 19 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 19 sati 14 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 2 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...