Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
04.10.2017, 10:40

Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa

č: | fb:

U Domu zdravlja Valjevo i ambulantama u gradu počela je vakcinacija protiv sezonskog gripa, dok će u seoskim ambulantama početi u toku nedelje, saopšteno je iz Doma zdravlja.
 

Preporučuje se da sve rizične grupe građana prime vakcinu protiv sezonskog gripa, prvenstveno stariji od 65 godina i hronični bolesnici, kao što su dijabetičari, pacijenti sa bolestima pluća, srca i krvnih sudova. Potrebno je da se pacijenti jave svom izabranom lekaru Opšte medicine, Medicine rada i u ambulantama. Preporuka je da ovom vakcinom budu zaštićena i lica smeštena u ustanovama socijalne zaštite, zaposleni u zdravstvenim ustanovama i javnim ustanovama, koji su u povećanom riziku da obole od gripa.
 

Vakcina sadrži sve sojeve gripa predviđene za ovu sezonu, za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri nedelje, a stvara se imunitet za narednih šest meseci. Vakcinu ne mogu primiti osobe osetljive na kokošje meso, perje i jaja, kao i osobe koje su prehlađene i imaju temperaturu, dok ne ozdrave, saopšteno je iz Doma zdravlja.
 

Ove sezone isporučeno oko 600 vakcina manje
 

Domovima zdravlja u Kolubarskom okrugu ove godine isporučeno je 5239 doza vakcine protiv sezonskog gripa, što je za oko 600 manje nego prošle sezone.

 

Kako se navodi u saopštenju za javnost Zavoda za javno zdravlje, valjevski Dom zdravlja je dobio 2575 doza, domu zdravlja Lajkovac isporučeno je 400, Ljigu 618, Mionici 460, Osečini 567, Ubu 464 doza . Za potrebe vakcinacije zdravstvenih radnika i lica u kolektivnom smeštaju, Zavod za javno zdravlje Valjevo je preuzeo 155 doza vakcina protiv sezonskog gripa.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 13 sati 31 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 16 sati 20 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.