Antene na krovu solitera (foto: Đorđe Đoković)
Antene na krovu solitera (foto: Đorđe Đoković)
06.10.2017, 07:01

Štetan ugovor, prvo zaveden pa potpisan?!

č: | fb:

Na osnovu nezvaničnih saznanja da se sa zgrade Grada Valjeva, na kojoj su u ovoj godini postavljene antene i predajnik, emituje program Radio Valjeva, Kolubarske.rs su, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zatražile odgovore na nekoliko pitanja:

 

"Da li su na zgradi Grada postavljene antene i predajnik neke radio stanice? Ukoliko jesu, molim da mi dostavite dokument na osnovu koga su postavljene i koja radio stanica je vlasnik ili korisnik antene i predajnika, kao i da mi dostavite dozvolu nadležnog tela (RATEL) za postavljanje antene i predajnika, koju je radio stanica priložila u zahtevu za dozvolu za postavljanje antene i predajnika".

 

U odgovoru koji nam je dostavljen se navodi da je "Grad Valjevo zaključio ugovor o zakupu sa preduzećem za informisnaje i marketing In Network Solution d.o.o iz Beograda. Predmet ovog ugovora je zakup dela krovnog prostora na zgradi organa Grada u Karađorđevoj ulici sa pripadajućom prostorijom koja čini sastavni deo ovog ugovora, a radi smeštanja emisione tehnike zakupca. Druga dokumenta koja ste tražili organi Grada sada ne poseduju".

 

Dakle, ugovor je sklopljen a da ne postoji zahtev za postavljanje antene i predajnika na zgradu Grada, niti postoji odluka o saglasnosti za njihovo postavljanje. Takođe, Grad ne poseduje ni dozvolu nadležnog tela (RATEL) za postavljanje antene i predajnika u svojim prostorijama.

 

Na osnovu ugovora, koji nam je dostavljen, nije poznato u koje svrhe se koristi antenski sistem i predajnik, da li se preko njega emituje program neke radio stanice, recimo Radio Valjeva, ili služi za neku drugu aktivnost koja je korisna ili, pak, štetna za građane Valjeva. Jedino je poznato da je Grad potpisao ugovor sa preduzećem za informisnaje i marketing In Network Solution d.o.o.

 

U Agenciji za privredne registre (APR) piše da je preduzeće za informisnaje i marketing In Network Solution d.o.o osnovano 14. jula 2017. godine, a delatnost preduzeća je: "delatnost reklamnih agencija".

 

Ugovor prvo zaveden, a nakon toga zaključen!?

 

U ugovoru o zakupu piše da je predmet ugovora "smeštanje emisione opreme zakupca" i da je Grad u obavezi da "omogući postavljenje antenskog stuba visine do 12 metara sa antenama i pripadajućim kablovima", kao i da omogući "puštanje u rad predajnika i njegovo priključenje na napajanje električnom energijom".

 

Ugovor o zakupu

Ugovor o zakupu

Ugovor je zaključen 1. septembra 2017. godine, potpisao ga je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović, a u delovodnik gradonačelnika zaveden je 31. avgusta 2017. godine ili dan pre nego što je zaključen.(?!)

 

Veća šteta nego korist!

 

Ugovorom je predviđeno da "zakupac plaća zakupninu u iznosu od 10.000 dinara mesečno". Međutim, u ugovoru nije predviđena obaveza da zakupac plaća troškove električne energije, ali je predviđena obaveza da Grad "obezbedi napajanje električnom energijom". Što znači da Grad plaća troškove struje.

 

Pod pretpostavkom da se sa predajnika i antenskog sistema na zgradi Grada emituje program Radio Valjeva mogu se izračunati troškovi struje.

Prema rečima stručnjaka za radio-emisionu tehniku jedan takav sistem troši oko 1000 kWh električne energije mesečno što prema ceni EPS za komercijalno snabdevanje iznosi oko 12.000 dinara mesečno.

 

Dakle, ukoliko antenski sistem i predajnik koristi Radio Valjevo, Grad Valjevo po osnovu ovog ugovora, ne samo da nema nikakav prihod nego će imati dodatni trošak od dve hiljade dinara svakog meseca.

 

Da li preduzeće In Network Solution d.o.o ima veze sa Radio Valjevom?

 

U Agenciji za privredne registre u delu: Podaci o adresama, za In Network Solution d.o.o, čiji je direktor Zorica Jelača, piše da je adresa za prijem elektronske pošte [email protected].

 

Predsednik kompanije Info24.rs je, kako se u javnosti predstavlja, Zoran Majdak koji je direktor Radio Valjeva, koje je privatizovano pre dve godine, a ugovor o privatizaciji raskinut u julu ove godine.

 

Preduzeće za informisnaje i marketing In Network Solution d.o.o iz Beograda, čiji je direktor Zorica Jelača sa kojom je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović sklopio ugovor o zakupu dela krova zgrade Grada sa pripadajućom prostorijom za smeštaj antenskog sistema i predajnika je osnovano 14. jula ove godine.

 

Ukoliko preduzeće za informisnaje i marketing In Network Solution d.o.o iz Beograda ima veze sa Radio Valjevom, nejasno je zbog čega Grad krije da se sa krova "solitera" emituje program Radio Valjeva?

 

 

 

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 16 sati 49 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 16 sati 49 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 11 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara