Zelena pijaca (foto: Đorđe Đoković)
Zelena pijaca (foto: Đorđe Đoković)
13.10.2017, 07:00

Gradsko rukovodstvo daleko od Poleta

č: | fb:

Prema godišnjem finansijskom izveštaju za 2016. godinu JP Polet, koje gazduje valjevskim pijacama, ima gubitak od blizu 9,3 miliona dinara. Opstanak preduzeća bez svežeg novca je doveden u pitanje, v. d. direktora Ljubinko Andrić je napustio preduzeće jer mu je istekao mandat, a Grad, osnivač tog javnog preduzeća, okreće glavu od tih problema.

 

Skupština grada, i pored zakonske obaveze, još uvek se ne izjašnjava o poslovanju Poleta za 2016. godinu jer, navodno, izveštaj nije dostavljen osnivaču na razmatranje. 

 

Međutim, Polet je Agenciji za privredne registre (APR) podneo finansijski izveštaj za 2016. godinu, u zakonskom roku do 30. juna ove godine, iz koga se vidi da Polet iz godine u godinu uvećava gubitke, koji su u 2015. iznosili oko 3,1 milion dinra, da bi u prošloj godini gubitak bio trostruko veći, ili blizu 9,3 miliona dinara.

 

Nadzorni odbor Poleta nije usvojio izveštaj koji je podnet APR-u, dok je revizor o izveštaju dao negativno mišljenje i sa tim je bilo upoznato gradsko rukovodstvo, ali je o tome ćutalo.

 

Obrazlažući negativno mišljenje revizor navodi "da je preduzeće nabavilo putničko vozilo, koje je koštalo 222 hiljade dinara, što nije predviđeno programom poslovanja za 2016. godinu. Preduzeće je prodavalo osnovna sredstava, što, takođe, nije predviđeno programom poslovanja za 2016. godinu".

 

Dalje navodi da "preduzeće nije usvojilo izveštaj o izvršenom popisu imovine i obaveza u skladu sa Pravilnikom".

 

Revizor zaključuje "da su kratkoročne obaveze na dan 31.12.2016. godine veće od obrtne imovine za 1,3 miliona dinara. Navedene okolnosti ukazuju na postojanje materijalne neizvesnosti, koja može izazvati značajnu sumnju u sposobnost preduzeća da nastavi poslovanje po načelu stalnosti poslovanja, ukoliko se ne obezbede dodatni izvori finansiranja".

 

S obzirom na to da je izveštaj o poslovanju JP Polet za 2016. godinu gradskom rukovodstvu dostupan od 30. juna 2017. godine i da se iz njega jasno vidi da je preduzeće u velikom problemu, nejasno je zbog čega gradsko rukovodstvo o svemu ovome ćuti, a naročito zbog čega ništa nije preduzelo ni nakon tri i po meseca.

 

Koliko je Grad nezainteresovan za sudbinu Poleta, koje gazduje valjevskim pijacama i ima 32 zaposlena, govori činjenica da, i pored toga što je gradsko rukovodstvo znalo da v.d. direktora ističe mandat  8. oktobra, nije raspisan konkurs za izbor novog direktora, u vreme kada su raspisani za direktore drugih javnih preduzeća, ili, pak, nije imenovan novi v.d. direktora kao što je učinjeno nedavno u slučaju JP Stubo-Rovni "Kolubara".

 

Pre šest dana, poštujući Zakon o javnim preduzećima po kome v. d. direktora ističe mandat nakon godinu dana, Ljubinko Andrić je 8. oktobra napustio JP Polet i vratio se na svoje staro radno mesto tržišnog inspektora.


I, šta sad?

 

Možda će zamenik gradonačelnika reći da "zakon o javnim preduzećima ne valja". Predsednik i sekretar Skupštine grada će možda reći da "zakon može da se tumači i ovako i onako", a gradonačelnik će poručiti da je "sve u skladu sa važećim zakonskim propisima!".

 

Rešenje za Polet će se pronaći, možda čak i "utapanjem" u drugo uspešnije javno preduzeće kao što je Vidrak, ne zna se kada, ali ono što se sigurno zna jeste da će cenu platiti poreski obveznici, građani Valjeva.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 3 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara