Pokret Dosta je bilo (foto: Đorđe Đoković)
Pokret Dosta je bilo (foto: Đorđe Đoković)
13.10.2017, 16:56

Vlast ne mari ni za javna preduzeća ni za projekte

č: | fb:

"Dosta je bilo" kritikuje gradsko rukovodstvo zbog toga što nije reagovalo na situaciju u JP Polet koje beleži milionske gubitke, a od 8. oktobra je ostalo bez direktora kome je istekao mandat vršioca dužnosti. "Dosta je bilo" zamera gradskoj vlasti što ne koristi mogućnost projektnog sufinansiranja, posebno u oblasti zaštite životne sredine i energetske efikasnosti.

 

Okružna koordinatorka "Dosta je bilo" Snežana Spajić je postavila pitanje zbog čega se niko od čelnika Grada nije obratio javnosti povodom situacije koja se desila u JP Polet?

 

- Zašto se gradonačelnik ili Kolegijum koji su formirali, kako su rekli, da bi brže rešavali probleme, nisu javno oglasili povodom novonastale situacije u JP Polet? Zašto se ćuti više od tri meseca o tome da Nadzorni odbor tog javnog preduzeća nije usvojio finansijski izveštaj, niti je javno saopšteno da je revizor dao negativno mišljenja na finansijski izveštaj Poleta? – pita Spajić, koja je i odbornica "Dosta je bilo" u Skupštini grada.  

 

Snežana Spajić

Snežana Spajić (Foto: Đorđe Đoković)

Spajić dodaje da donedavni v. d. direktora Poleta Ljubinko Andrić, prema nezvaničnim informacijama do kojih su došli u Skupštini grada, nije u zakonskom roku podneo izveštaj o poslovanju preduzeća za 2016. godinu, niti je o tome obaveštena Skupština Grada.

 

- Obaveza gradskog rukovodstva i Skupštine grada je da vodi računa o tome da li preduzeća, čiji je osnivač Grad, zakonito i uspešno posluju, i da, ukoliko dođe do određenih  propusta, preduzmu neophodne mere – kaže Spajić i podseća da Polet nije jedino javno preduzeće sa problemima.

 

Navodi da je na čelu JKP Vidrak još uvek v. d. direktora u tehničkom mandatu, kome je mandat v. d. direktora istekao još u julu, a pored toga što je konkurs za izbor direktora završen pre skoro dva meseca, direktor još uvek nije izabran.

 

Odbornica "Dosta je bilo" je postavila nekoliko pitanja rukovodstvu Grada:

 

Da li iko zna koliko će nas koštati ovakvo upravljanje? Koliko će Grad morati da izdvoji sredstava iz budžeta  da bi se pokrili gubici JP Polet? Da li će se to javno preduzeće ugasiti ili preći u okrilje drugog javnog preduzeća, a u javnosti se pominje JP  Vidrak?

 

Zašto Grad nije zainteresovan za dobijanje novca kroz projekte?

 

"Dosta je bilo" smatra da problem u radu organa Grada nije samo u postupcima javnih nabavki, nego je problem i u tome što lokalna samouprava propušta da blagovremeno pripremi i prijavi projekte na konkurse koje raspisuju ministarstava, a finansiraju se iz Republičkog budžeta ili međunarodnih fondova.

 

- Konkretno u Ministarstvu privrede nedavno su okončani, a lokalna samouprava nije konkurisala za sredstava namenjena Programu podrške razvoju poslovne infrastukture za 2017. godinu, kao ni na Projekat za podršku unapređenja lokalne i regionalne infrastrukture koji će se realizovati u 2018. godini - kaže odbornik "Dosta je bilo" u Skupštini grada Rafailo Mitrović.

 

On dodaje da je u najavi konkurs Ministarstva životne sredine i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP-a) "Lokalni razvoj otporan na klimatske promene" namenjen projektima lokalne samouprave za prilagođavanje posledicama klimatskih promena, koji se sufinansira 50 posto vrednosti projekta i to malim projektima je opredeljeno do 100.000 dolara, srednjim od 100.000 - 1.000.000 i velikim projektima preko milion dolara. Projekat će trajati pet godina.

 

Rafailo Mitrović

Rafailo Mitrović (Foto: Đorđe Đoković)

Mitrović skreće pažnju na to da je Valjevo treći najzagađeniji grad u Srbiji po kvalitetu vazduha koji udišemo i upravo zbog toga je važno da maksimalno iskoristimo sve mogućnosti za dobijanje sredstava koja bi uložili u zaštitu životne sredine.

 

- Po Zakonu o energetskoj efikasnosti jedinice lokalne samouprave sa više od 20.000 stanovnika su obveznice sistema energetskog menadžmenta, što znači da imaju obavezu da imenuju potreban broj energetskih menadžera, donose plan i program energetske efikasnosti,dostavljaju godišnje izveštaje o potrošnji primarne energije i realizuju planirani cilj uštede energije.  U toku je, traje do 2020. godine, projekat Programa Ujedinjenih nacija za razvoj  UNDP/GEF, "Uklanjanje prepreka za promovisanje i podršku sistemu energetskog menadžmenta u opštinama u Srbiji", a cilj projekta je ulaganje u energetsku efikasnost u javnim zgradama i komunalnim uslugama u nadležnosti opština radi povećanja njihove energetske i troškovne efikasnosti – rekao je Mitrović i naglašava da u Gradskoj upravi nema zaposlenog menadžera za energetsku efikasnost, čije su znanje i struka potrebni da se ovi problami rešavaju.

 

"Lokalna samouprava morala bi da se aktivno uključi i pripremi projekte da se i na ovaj način privuku sredstva za rešavanje najvažnih problema građana i građanki ovog grada", poručio je na konferenciji za novinare odbornik "Dosta je bilo" u Skuopšrini grada Rafailo Mitrović. 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 13 sati 31 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 10 sati 41 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 13 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara