Stručni skup u Valjevu  (foto: www.obvaljevo.rs)
Stručni skup u Valjevu (foto: www.obvaljevo.rs)
14.10.2017, 07:23

Do 2020. svaki drugi stanovnik planete imaće alergijsku bolest

č: | fb:

Služba alergologije Opšte bolnice Valjevo bila je domaćin prvog stručnog skupa u Valjevu, sa temom "Aktuelnosti u alergologiji",  u organizaciji Srpskog lekarskog društva (SLD), Sekcije za alergologiju i kliničku imunologiju.

 

Predsednica Sekcije za alergologiju i kliničku imunologiju SLD, prof. dr Aleksandra Perić-Popadić iz Klinike za alergologiju i imunologiju Kliničkog centra Srbije kaže da su alergološke bolesti u velikom porastu u poslednje dve decenije i smatra se da će do 2020. godine svaki drugi stanovnik planete imati neku alergijsku bolest bilo da se radi o alergijskom rinitisu ili o nekoj drugoj alergološkoj bolesti.

 

Kaže da što se tiče procedura i terapijskih modaliteta koji se primenjuju kod nas, ne zaostajemo za svetom.

- Pored konzervativne terapije postoji i alergen specifična imuno terapija koja se primenjuje kod određenih pacijenata. To su uglavnom pacijenti sa blažom formom astme ili alergijskog rinitisa. Ovu terapiju primaju i pacijenti koji imaju preosetljivost na venome insekata. Ako znamo das u otrovi insekata itekako u fokusu poslednjih godina jer se dosta smrtnih slučajeva dešavalo, onda je imunoterapija način da pacijenta obezbedimo da bude zaštićen. Terapija je potpuno bezbedna i efikasna za pacijente i kod nas se radi već decenijama jer imamo personalizovan pristup bez obzira na starosnu dob – rekla je prof. dr Perić-Popadić.

Rada Vilotić sa koleginicama

Rada Vilotić sa koleginicama (Foto: www.obvaljevo.rs)

 

Šef Odseka dr Rada Vilotić, specijalista interne medicine – alergolog kaže da su  alergijske bolesti u porastu i s pravom se govori o nezaraznoj epidemiji 21. veka.


Tokom  godine u alergološkoj ambulanti se obradi oko 3000 pacijenata, od čega je preko 1000 imalo blizu 15000 PRIK proba. Urađeno je i  na stotine ostalih testiranja u oblasti alergologije.

 

- U porastu su reakcije na medikamente jer je sve više različitih bolesti, infektivnih i malignih pa samim tim je i znatno povećan broj novih medikamenata. Kontrastna sredstva koja nas danas posebno zanimaju su sve učestalija u upotrebi pri dijagnostici i to je značajna tema - kaže dr Vilotić.

 

Stručnom skupu u Valjevu, sa temom "Aktuelnosti u alergologiji", su prisustvovali najznačajniji stručnjaci iz oblasti alergologije, saopštila je PR služba Opšte bolnice.

 

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 11 sati 16 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 13 sati 53 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara