Izložba fotografija u silosu (foto: Đorđe Đoković)
Izložba fotografija u silosu (foto: Đorđe Đoković)
14.10.2017, 07:24

Podsećanje kroz fotografije na majske poplave

č: | fb:

Valjevci koji su se juče u popodnevnim časovima zatekli ispred Centra za kulturu imali su priliku da vide kako izgleda evakuacija lica sa visine u urbanim uslovima.

 

U okviru pokazne vežbe, koja je organizovana u sklopu obeležavanja Međunarodnog dana smanjenja rizika od prirodnih katastrofa, sa krova Centra za kulturu spuštali su se obučeni spasioci Srpskog spasilačkog tima simulirajući evakuaciju povređenih lica.

Spasioci Srpskog spasilačkog tima

Spasioci Srpskog spasilačkog tima (Foto: Đorđe Đoković)

 

Srpski spasilački tim formiran je nakon majskih poplava 2014. godine kao udruženje građana sa ciljem da interveniše na poziv državnih organa na teritoriji Beograda i cele Srbije u hitnim slučajevima i vanrednim situacijama poput zemljotresa, poplava, požara i drugih elementarnih nepogoda.

 

Srpski spasilački tim predstavlja začetak građanskog samoorganizovanja za delovanje u vanrednim situacijama kao logistička podrška profesionalnim i vladinim službama za spašavanje i reagovanje u vanrednim situacijama.

 

Nakon pokazne vežbe otvorena je izložba fotografija nastalih tokom poplave 2014. godine u Valjevu. 

Izložba fotografija u silosu

Izložba fotografija u silosu (Foto: Đorđe Đoković)

 

Dušan Perić iz valjevskog Caritasa, humanitarne organizacije koja je organizator aktivnosti, kaže da su izložbom fotografija, koja je postavljena u silosu nekadašnje pekare "15. septembar", pokušali da skrenu pažnju javnosti na ono što smo verovatno već svi izbrisali iz sećanja, a to su poplave u maju 2014. godine.

 

- Ovo je jedan od načina da temu odbrane i zaštite od prirodnih katastrofa ponovo vratimo u žižu javnosti. Pored izložbe, posetioci mogu i sami da učestvuju u nekim aktivnostima koje imaju za cilj da probude svest građana i šire javnosti da smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa nije samo zadatak Države ili loklane samouprave nego to treba da bude i zadatak svakoga od nas. Za početak, važno je da građani očiste svoje dvorište, kanale ispred svojih kuća, da u svom domu naprave razmeštaj u skladu sa standardima koji se odnose na smanjivanje rizika u smislu da kreveti ne budu pored prozora, da nam pri ruci buda prva pomoć, baterijska lampa i slično - navodi Perić.

Izložba fotografija u silosu

Izložba fotografija u silosu (Foto: Đorđe Đoković)

 

"Jedan dinar uložen u prevenciju, štedi sedam dinara uloženih u sanaciju", samo je jedna od poruka koja je našla svoje mesto među izloženim fotografijama koje podsećaju, ali i upozoravaju. 

Izložba fotografija u silosu

Izložba fotografija u silosu (Foto: Đorđe Đoković)

 

Autori fotografija nastalih u prva dva dana majskih poplava pre tri godine su Đorđe Đoković, urednik fotografije u Kolubarskim.rs, Miroslav Jeremić, Željko Emreković, Dragan Krunić, Miroslav Milovanović i Dušan Perić.

 

Izložba u silosu nekadašnje valljevske pekare biće otvorena i danas u vremenu od 19 do 21 čas.

Izložba fotografija u silosu

Izložba fotografija u silosu (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 12 sati 38 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 15 sati 27 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.