Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
17.10.2017, 07:02

Dom zdravlja nenamenski potrošio preko 1,1 milion dinara

č: | fb:

Valjevski Dom zdravlja je nenamenski potrošio preko 1,1 milion dinara, utvrdio je Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) i naložio ovoj zdravstvenoj ustanovi da novac vrati.  

 

Republički fond za zdravstveno osiguranje je, nakon kontrole poslovnja valjevskog Doma zdravlja za prvih šest meseci u delu koji se odnosi na ugovorene obaveze, utvrdio nenamensko trošenje sredstava.

 

U zapisniku o izvršenoj kontroli navodi se da je "Dom zdravlja Valjevo izvršio obračun i isplatu prekovremenog rada zaposlenima sa skraćenim radnim vremenom u službi hitne medicinske pomoći, što je u suprotnosti sa Zakonom o radu. Na ovaj način izvršeno je nenamensko trošenje sredstava u ukupnom iznosu od 1.151.737,42 dinara".

 

Republički fond za zdravstveno osiguranje je dao nalog da "Dom zdravlja Valjevo u skladu sa članom 59. st.1. i 3. Zakona o budžetskom sistemu izvrši povraćaj nenamenski potrošenih sredstava Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje".

 

Takođe je u postupku kontrole analizom slučajnog uzorka uočeno da "devet zaposlenih radnika u DZ Valjevo u personalnom dosijeu nema licencu".

 

Račun za gorivo za šest meseci pet miliona, za telefone 2,7 miliona dinara

 

U zapisniku o izvršenoj kontroli Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja navodi se da na dan 30. 06. 2017. godine Dom zdravlja dobavljačima za lekove duguje blizu 8,2 miliona dinara, dok dug za energente iznosi blizu 6,8 miliona dinara.

Najviše novca valjevski Dom zdravlja duguje za struju oko 3,5 miliona, dug za grejanje valjevskoj toplani je preko 1,9 miliona, dok dug za gorivo "Knez petrolu" iznosi 1,3 miliona dinara.

 

Račun za telefon za prvih šest meseci u Domu zdravlja je iznosio blizu 1,4 miliona dinara, dok su troškovi za mobilne telefone bili 931.000 dinara. U istom periodu račun za telefon na Stomatologiji iznosio je 392.000 dinara, a za mobilne telefone oko 37.000 dinara.

 

Grad Valjevo kao osnivač Doma zdavlja, za razliku od RFZO, nema praksu kontrole namenskog trošenja sredstava koja se izdvajaju iz budžeta Valjeva i sredstava ostvarenih sopstvenim prihodima Doma zdravlja. 

 

Kontrola javnih nabavki u Domu zdravlja nije u nadležnosti Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, nego je u nadležnosti drugih institucija.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 15 sati 6 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 12 sati 15 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 15 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara