Kolubara 2 (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Kolubara 2 (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
26.10.2017, 06:59

Deset hiljada dinara kazna za bacanje smeća kroz prozor

č: | fb:

Gradsko veće usvojilo je odluku o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji Valjeva, kojom su predviđene novčane kazne i do 100.000 dinara.

 

Sa ciljem da se uvede red u stambene i stambeno-poslovne zgrade i da se unaprede uslovi stanovanja, gradska vlast je odlučila da propisima to "uredi detaljnije nego što jeto bilo u prethodnom periodu".

 

U odluci piše da je vreme odmora radnim danima od 16 do 18 časova, kao i od 22 do 7 časova, a u dane vikenda od 14 do 18 časova i od 22 do 8 časova.

 

Zabranjeno je vikom, trčanjem, skakanjem, igranjem lopte i sličnim postupcima praviti buku u vreme odmora i narušavati mir u zgradi. Kućni aparati moćiće da se koriste samo do sobne jačine zvuka, dok se kosačice i motorne testere ne mogu koristiti za vreme odmora.

U slučaju porodičnih slavlja, stanari su dužni da postave obaveštenje na vidnom mestu u zgradi, da o tome obaveste stanare, a slavlje može da traje najduže do jedan sat posle ponoći. Stanari koji ne budu poštovali vreme odmora biće kažnjeni sa deset hiljada dinara.

 

Sa identičnim iznosom biće kažnjeni i oni koji budu držali i deponovali stvari na terasama, lođama i balkonima koje narušavaju izgled zgrade, kao što su stari nameštaj, ogrevni predmet i slično.

Nije dozvoljeno kroz prozore, vrata, balkone i lođe bacati bilo kakve predmete, kućno smeće, ostatke hrane, prosipanje vode, tresti posteljinu, stoljnjake i krpe, kao i hraniti ptice, pse, mačke i druge životinje.

 

Stanar koji izvodi građevinske i instalaterske radove dužan je da prethodno o tome obavesti organ upravljanja zgradom i da pokaže odobrenje nadležnog organa za izvođenje radova. Ukoliko se stanari toga ne pridržavaju biće kažnjeni sa deset hiljada dinara.

 

Najveća kazna od 100.000 dinara propisana je za one koji nekom privrednom delatnošću remete mir u stambenoj odnosno u stambeno-poslovnom zgradi. Para, dim, mirisi i buka koji se stvaraju obavljanjem privredne delatnosti moraju biti izolovani i uređeni tako da ne ometaju stanovanje i zdravlje stanara.

 

Odlukom o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji Valjeva uređeno je i korišćenje zajedničkih delova zgrade - ulazi, tavanski prostor, terasa i krov zgrade, dvorište, kao i korišćenje zajedničkih instalacija, opreme i uređaja.

 

Načelnik Odeljenja za imovinske poslove i opštu upravu Darko Kostić je na sednici Gradskog veća rekao da ova odluka ima više preventivnu ulogu nego represivnu, kao i da je usaglašena sa postojećim lokalnim odlukama. 

 

O odluci o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji Valjeva treba da se izjasne i odbornici Skupštine grada.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 4 sati 59 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 6 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 2 sati 8 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 3 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 4 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara