Čišćenje snega sa gradskih ulica (foto: Đorđe Đoković)
Čišćenje snega sa gradskih ulica (foto: Đorđe Đoković)
14.11.2017, 07:56

Za ovogodišnji sneg 45,5 miliona ili skoro duplo više nego lane

č: | fb:

Ove zime gradske ulice i lokalne puteve održavaće građevinsko preduzeće Ingrap-Omni, koje se jedino javilo na tender za zimsko održavanje ulica i to sa ponudom od 45,5 miliona dinara, što je za 13,5 miliona više od procenjene vrednosti javne nabavke ili za oko 21,2 miliona dinara više nego prošle zime.

 

Na javnu nabavku za zimsko ordžavanje puteva i ulica u gradu, koja je objavljena 15. septembra, javilo se samo preduzeće Ingrap-Omni sa ponuđenom cenom od 37.985.259 dinara bez PDV, odnosno 45.582.310 dinara sa PDV, što je za oko 13,5 miliona dinara više od procenjene vrednosti javne nabavke i od sredstava opredeljenih u budžetu Grada za zimsko održavanje puteva i ulica.

 

Dva puta rebalansom menjana cifra za zimsko održavanje

 

U budžetu Grada za 2017. godinu za zimsko održavanje saobraćajnica u Valjevu i na Divčibarama opredeljeno je 30 miliona, od toga 25 miliona dinara za čišćenje gradskih ulica i lokalnih puteva, a pet miliona dinara za ulice na Divčibarama.

 

Nakon prvog rebalansa budžeta, u maju, iznos je povećan na 37 miliona dinara, uz obrazloženje da je "potrebno izdvojiti više novca kao bi ulice bile bolje očišćene", i to 32 miliona dinara za zimsko održavanje Valjeva i okoline, dok je iznos za Divčibare ostao nepromenjen.

 

S obzirom na to da se na javnu nabavku, raspisanu u septembru, javilo samo GP Ingrap-Omni i to sa cifrom koja je 13,5 miliona dinara iznad procenjene vrednosti ili opredeljenog novca u budžetu, gradska vlast je odlučila da sa jedinim ponuđačem "uđe u pregovarački postupak", koji podrazumeva više mogućnosti: "Jedna je da ponuđač spusti cenu do iznosa koji je predviđen budžetom, a druga je da se rebalansom budžeta obezbede veća sredstva za zimsko održavanje nego što su predviđena u budžetu za ovu godinu", rečeno je Kolubarskim.rs u Gradskoj upravi pre mesec dana.

 

Očigledno je da GP Ingrap-Omni nije spustilo cenu pa je gradska vlast povećala iznos, tako da je u novembru, drugim rebalansom budžeta, odlučeno da se za zimsko čišćenje cifra poveća sa 37 miliona na 48 miliona, od toga 43 miliona dinara za Valjevo i okolinu, dok je za Divčibare ostalo pet miliona dinara.

 

Prošle godine 24,3 miliona, ove 45,5 miliona dinara

 

Prošle godine za zimsko održavanje puteva i ulica u gradu bilo je izdvojeno 24,3 miliona dinara, dok će ove godine taj posao Grad koštati 45,5 miliona dinara. U programu zimskog održavanja broj ulica je nepromenjen – u prvoj grupi je 39, dok je u drugoj grupi 43 ulice. Šta se promenilo?

 

Uvidom u tendersku dokumentaciju ovogodišnje javne nabavke, u tehničkoj specifikaciji navedena je tri puta veća potrošnja soli, za 20 posto više kamenog agregata, dok će šljake biti potrošeno upola manje. Takođe, planirano je za oko 18 posto više sati angažovanja razne mehanizacije. Upravo na osnovu tog povećanja procenjena vrednost javne nabavke bila je 32 miliona ili sedam miliona dinara više nego prošle godine.

 

Saobraćajnice na Divčibarama ove zime održavaće lazarevačka firma "Cevas Co" i valjevsko preduzeće "Harmonija-Projekt", čija je zajednička ponuda od 3.695.000 dinara bez PDV ili 4,4 miliona dinara sa PDV bila najpovoljnija.

 

Prošle godine zimsko čišćenje saobraćajnica na Divčibarama koštalo je 4,9 miliona dinara ili 500.000 dinara više nego što je ugovoreno za ovu godinu, za razliku od Valjeva gde će u odnosu na prošlu godinu čišćenje ulica ove zime biti skuplje za 21,2 miliona dinara.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 20 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 20 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara