Slađana Marković (foto: Đorđe Đoković)
Slađana Marković (foto: Đorđe Đoković)
14.11.2017, 11:11

Slađana Marković pomoćnik direktora u Vidraku

č: | fb:

Bivša v. d. direktora JKP Vidrak Slađana Marković (SNS) je i nakon isteka direktorskog mandata ostala u ovom javnom preduzeću, i to na mestu pomoćnika direktora, tako da je Vidrak dobio i trećeg pomoćnika i pored toga što je Pravilnikom određeno da ima dva, kao i da direktor zasniva radni odnos na određeno vreme, kako je precizirano u Statutu preduzeća.

 

V. d. direktora JKP Vidrak Ksenija Badem potvrdila je za Kolubarske.rs da je Slađana Marković i nakon isteka mandata ostala u preduzeću kao pomoćnik direktora zbog, kako je rekla, "povećanog obima posla". Ona nije mogla da precizira koji je posao "povećan", niti da odgovori na pitanje po kom osnovu je Slađana Marković ostala u javnom preduzeću, i to na mestu pomoćnika direktora? Badem je zamolila da zbog "brojnih sastanaka i velikih obaveza", razgovor odložimo za petak kada će nam "dati preciznije odgovore i više informacija".

 

Prema rečima sagovornika Kolubarskih.rs iz Vidraka "za Markovićevu se trenutno sređuje kancelarija u potkrovlju zgrade, kupuje se i nameštaj, s obzirom na to da su sve kancelarije u prizemlju i na prvom spratu u Vidraku popunjene!". Navodi da "Markovićeva ni po jednom osnovu nije mogla da ostane u preduzeću nakon isteka mandata v. d. direktora, a posebno ne na mestu pomoćnika direktora".

"Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u JKP Vidrak utvrđen je broj pomoćnika direktora i to na dva. U preduzeću već imamo dva pomoćnika direktora", kaže sagovornik Kolubarskih.rs.

 

U članu 42 Statuta JKP Vidrak piše da "direktor preduzeća zasniva radni odnos na određeno vreme". U članu 48 Zakona o radu navodi se da "radni odnos na određeno vreme može da traje do isteka roka na koji je izabran direktor, odnosno do njegovog razrešenja".

 

S obzirom na to da je mandat v. d. direktora prestao 3. 11. 2017. godine kada je Skupština grada imenovala Kseniju Badem za v.d. direktora JKP Vidrak, Slađani Marković je trebalo da prestane i radni odnos u Vidraku.

 

Od Centra za kulturu, pa tužba, preko Gradske uprave do Vidraka

 

Slađana Marković je za direktora Centra za kulturu izabrana 2012. godine sa "kvote" SNS, a smenjena je Odlukom Skupštine grada 28. februara 2014. nakon raspada koalicije SPS i SNS. 

Markovićeva je, smatrajući smenu nezakonitom, podnela tužbu, a to su učinili i tada smenjeni direktori Toplane i Vidraka. Građane Valjeva je njihova nezakonita smena koštala 3,2 miliona dinara, koliko je ukupno isplaćeno na njihove račune nakon prihvatanja sporazuma o vrsti i visini naknade štete koji su zaključili grad Valjevo i tri smenjena direktora javnih preduzeća.

 

Slađana Marković je početkom novembra prošle godine našla uhlebljenje u Gradskoj upravi za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove. Njeno novo radno mesto u Odeljenju za komunalne poslove je objašnjeno time da je "zbog odlaska jedne službenice na porodiljsko bolovanje, a zbog povećanja obima posla, bilo neophodno angažovati ekonomistu za te poslove na 120 dana, tako da je Slađana Marković primljena na to radno mesto".

 

Na "tom radnom mestu" je ostala do 22. jula prošle godine, kada je imenovana za v. d. direktora JKP Vidrak. I nakon isteka mandata od godinu dana, koliko je propisano Zakonom o javnim preduzećima da može da traje funkcija vršioca dužnosti, Slađana Marković je ostala na mestu v. d. direktora i to u "tehničkom mandatu".

 

Bila je jedna od dva kandidata, koja su konkurisala 23. juna ove godine za direktora JKP Vidrak, međutim vladajuća većina naprednjaka i socijalista nije podržala njenu kandidaturu, tako da je konkurs za izbor direktora poništen, a na sednici Skupštine grada 3. 11. 2017. je Ksenija Badem imenovana za v.d. direktora JKP Vidrak.

 

Nije prvi put da bivši direktor ostane u preduzeću

 

Najdrastičniji primer zbrinjavanja bivših direktora je JKP Polet, gde je nakon isteka mandata posao na neodređeno dobilo pet bivših direktora. Jedan od retkih koji je napustio to javno preduzeće nakon isteka jednogodišnjeg mandata v.d. direktora je Ljubinko Andrić (SNS), koji je na toj funkciji bio do oktobra ove godine.

 

Na neodređeno vreme, posle direktorskog mandata, u JKP Vidrak svojevremeno je ostao i Miroslav Mojsilović, u JKP Vodovod je ostao Dragan Lukić, a nakon isteka direktorskog mandata u Matičnoj biblioteci ostala je Zorica Milinković.

 

Ostaće zabeleženo da se sa funkcije dobrovoljno povukao direktor JKP Vodovod Đorđe Pavlović (SPS), zbog još uvek neutvrđene krivice. Kada je grad u leto 2015. nekoliko časova bio bez vode, Pavlović je iz moralnih razloga podneo ostavku na mesto direktora preduzeća smatrajući da je on odgovoran.

Skoro godinu dana je bio bez posla da bi sredinom prošle godine, nakon konstituisanja nove vlasti SNS i SPS, bio angažovan kao jedan od boljih pravnika na mesto sekretara Skupštine grada.

 

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 5 sati 41 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 12 sati 38 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 12 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara