Poklopac na šahti (foto: Đorđe Đoković)
Poklopac na šahti (foto: Đorđe Đoković)
22.11.2017, 11:41

Vlasnik treba da čuva poklopac šahte

č: | fb:

Na šahtu sa koje je skinut poklopac pre više od dva i po meseca, umesto koga su bili daska i znak, radnici JKP Vodovod su juče stavili novi poklopac.

 

Nakon pisanja Kolubarskih.rs da je neodgovorno i ružno to što je u centru grada umesto poklopca postavljena daska i saobraćajni znak, reagovao je Vodovod, stavljen je poklopac, i pored toga što održavanje tih šahti nije u nadležnosti javnog preduzeća. 

Daska i znak umesto poklopca

Daska i znak umesto poklopca (Foto: Đorđe Đoković)

Umesto daske stavljen poklopac na šahtu

Umesto daske stavljen poklopac na šahtu (Foto: Đorđe Đoković)


Šahta na Desankinom vencu u neposrednoj blizini Valjevske gimnazije nije jedina sa koje je skinut ili bolje rečeno ukraden poklopac. Često se po gradu, posebno u naseljima, mogu videti šahte bez poklopaca, zbog čega postoji rizik da se neko povredi. Iz Vodovoda podsećaju da su za njihovo održavanje nadležni vlasnici priključaka, tako da oni nisu odgovorni ukoliko se neko povredi, niti je u njihovoj nadležnosti da nabave novi poklopac.

 

Objašnjavaju da oni ne održavaju poklopce kućnih šahtova, već samo uličnu mrežu i objekte na njoj, i to nije gradska odluka nego propis koji važi u svim gradovima i opštinama u Srbiji.


- Za održavanje i brigu o vodomernim šahtovima ili vodomernim skloništima, odgovorni su oni čiji su vodomeri unutra, a to znači građani koji su vlasnici stanova, kuća i lokala. Tako da su oni odgovorni ukoliko se neko povredi upadanjem u šahtu. Takođe vlasnici su odgovorni i ukoliko neko ukloni poklopac sa šahte. Oni moraju nabaviti i postaviti novi – kaže direktor Vodovoda Đorđe Milanović.

 

Dodaje da bez obzira na to što to nije u njihovoj nadležnosti, Vodovod često postavlja poklopce na šahte sa kojih su skinuti, pre svega zbog bezbednosti građana. Ali, onda nastaje problem kako i od koga naplatiti te troškove za koje Vodovod nema "pokriće". 

 

Milanović se nada da će održavanje šahti, koje su u vlasništvu građana, biti rešeno kada profunkcionišu Skupštine stanara u skladu sa novim Zakonom o stanovanju.


Direktor Vodovoda kaže da se često skidaju poklopci sa šahti na ulicama i slivnici, što je šteta, ali i opasnost. Zato još jednom apeluje na sve one koji skupljaju sekundarne sirovine da ne odnose poklopce sa šahtova, a vlasnike otpada da ne otkupljuju poklopce, jer na taj način ugrožavaju živote sugrađana, pored štete koju pričinjavaju komunalnom preduzeću.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 21 sati 8 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 18 sati 18 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara