Registracija Prijava preko FB
Karađorđeva ulica (foto: Đorđe Đoković)
Karađorđeva ulica (foto: Đorđe Đoković)
24.11.2017, 07:57

Valjevo EPS-u ne duguje, Hrvatska elektroprivreda je novi snabdevač

č: | fb:

Grad Valjevo ne duguje EPS-u za isporučenu električnu energiju tako da ne postoji ni jedna zakonska prepreka da angažujemo Hrvatsku elektroprivredu (HEP) za snabdevanje strujom javne rasvete i semafora, rečeno je Kolubarskim.rs u Gradskoj upravi.

 

Nakon informacije da su Valjevo i Kraljevo promenili snabdevača strujom i da to ubuduće neće činiti srpsko nego hrvatsko preduzeće, ministar energetike Aleksandar Antić je poručio da "Valjevo i Kraljevo neće moći da promene snabdevača strujom za javnu rasvetu sve dok ne izmire dugove EPS-u". Ministar objašnjava da Zakon o energetici zabranjuje promenu snabdevača ukoliko prema prvom snebdevaču postoje bilo kakva dugovanja.

 

Sagovornik Kolubarskih.rs iz Gradske uprave kaže da je nejasna ova poruka ministra Antića s obzirom na to da Valjevo nema neizmirene obaveze prema EPS-u. "Ukoliko i postoji neki dug, to je nešto malo na ime kamate", kaže naš sagovornik.

 

Međutim u saopštenju EPS-a, koje su preneli nacionalni mediji, navodi se da je "Kraljevo u vreme raspisivanja tendera za snabdevanje za potrebe javne rasvete imao dug prema JP EPS od tri mesečne fakture, što je ukupno oko 45 miliona dinara. I Valjevo je imao višemesečna dugovanja prema JP EPS, koja su u trenutku raspisivanja javne nabavke iznosila čak šest mesečnih faktura, tačnije 40 miliona dinara. Ni Kraljevo ni Valjevo nisu u potpunosti do danas izmirili svoje obaveze".

 

Sagovornik Kolubarskih.rs iz Gradske uprave ne spori da je Grad dugovao EPS-u u trenutku raspisivanja javne nabavke, ali, tvrdi, "u međuvremenu su izmirena sva dugovanja za javnu rasvetu". Naglašava da "ugovor počinje da se primenjuje od 1. decembra, što znači da se tog datuma menja snabdevač".

 

HEP jeftiniji za 1,4 miliona dinara od EPS

 

Na javnu nabavku, u aprilu ove godine, za kupovinu električne energije za javno osvetljenje i semafore, javili su se JP "Elektroprivreda Srbije", "HEP –Trade" doo, Beograd i "NIS" ad Novi Sad. Ponuda Hrvatske elektroprivrede (HEP) od 22.966.348 dinara bez PDV-a bila je najpovoljnija, tako da je ugovor sa hrvatskim preduzećem potpisan 6. juna.

 

"Elektroprivreda Srbije se nije žalila na postupak javne nabavke, čija je procenjena vrednost bila 46,6 miliona dinara, koja je raspisana u aprilu, a okončana u maju", kaže sagovornik Kolubarskih.rs iz Gradske uprave.

 

U ovogodišnjem budžetu Valjeva, za javnu rasvetu je izdvojeno 60 miliona dinara, dok je ta cifra prethodnih godina iznosila 50 miliona dinara.  

Aktuelno

Darija Ranković (foto: Đorđe Đoković)
Iz redakcije Pre 9 sati 50 minuta

Da li su u Srbiji samo Maje i Barbare žene?

Skoro me nisu dirnule neke reči kao one koje je izgovorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na skupu u organizaciji SNS "Jake žene za jaku Srbiju", da će "nastaviti da se bori za pristojnu...  · 17 komentara

Deponija (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Iz republičkog i opštinskog budžeta Pre 7 sati 27 minuta

Dva miliona dinara za uklanjanje deponije

Ministarstvo zaštite životne sredine je opštini Mionica opredelilo 1,5 milion dinara za uklanjanje divlje deponije koja je locirana na desnoj obali reke Ribnice u selu Mionica, dok je Mionica...

Narodna skupština (foto: Kolubarske.rs)
Bez kraja Pre 8 sati 46 minuta

Jopet mož’ da bidne, al’ ne mora da znači...

Polemika oko toga da li je osuđenom zbog ratnog zločina na zatvor u odgovarajućem trajanju mesto u narodnoj skupštini (manje i o javnim istupima takvih, osobito u svojstvu predavača na vojnim...