Registracija Prijava preko FB
Karađorđeva ulica (foto: Đorđe Đoković)
Karađorđeva ulica (foto: Đorđe Đoković)
24.11.2017, 07:57

Valjevo EPS-u ne duguje, Hrvatska elektroprivreda je novi snabdevač

č: | fb:

Grad Valjevo ne duguje EPS-u za isporučenu električnu energiju tako da ne postoji ni jedna zakonska prepreka da angažujemo Hrvatsku elektroprivredu (HEP) za snabdevanje strujom javne rasvete i semafora, rečeno je Kolubarskim.rs u Gradskoj upravi.

 

Nakon informacije da su Valjevo i Kraljevo promenili snabdevača strujom i da to ubuduće neće činiti srpsko nego hrvatsko preduzeće, ministar energetike Aleksandar Antić je poručio da "Valjevo i Kraljevo neće moći da promene snabdevača strujom za javnu rasvetu sve dok ne izmire dugove EPS-u". Ministar objašnjava da Zakon o energetici zabranjuje promenu snabdevača ukoliko prema prvom snebdevaču postoje bilo kakva dugovanja.

 

Sagovornik Kolubarskih.rs iz Gradske uprave kaže da je nejasna ova poruka ministra Antića s obzirom na to da Valjevo nema neizmirene obaveze prema EPS-u. "Ukoliko i postoji neki dug, to je nešto malo na ime kamate", kaže naš sagovornik.

 

Međutim u saopštenju EPS-a, koje su preneli nacionalni mediji, navodi se da je "Kraljevo u vreme raspisivanja tendera za snabdevanje za potrebe javne rasvete imao dug prema JP EPS od tri mesečne fakture, što je ukupno oko 45 miliona dinara. I Valjevo je imao višemesečna dugovanja prema JP EPS, koja su u trenutku raspisivanja javne nabavke iznosila čak šest mesečnih faktura, tačnije 40 miliona dinara. Ni Kraljevo ni Valjevo nisu u potpunosti do danas izmirili svoje obaveze".

 

Sagovornik Kolubarskih.rs iz Gradske uprave ne spori da je Grad dugovao EPS-u u trenutku raspisivanja javne nabavke, ali, tvrdi, "u međuvremenu su izmirena sva dugovanja za javnu rasvetu". Naglašava da "ugovor počinje da se primenjuje od 1. decembra, što znači da se tog datuma menja snabdevač".

 

HEP jeftiniji za 1,4 miliona dinara od EPS

 

Na javnu nabavku, u aprilu ove godine, za kupovinu električne energije za javno osvetljenje i semafore, javili su se JP "Elektroprivreda Srbije", "HEP –Trade" doo, Beograd i "NIS" ad Novi Sad. Ponuda Hrvatske elektroprivrede (HEP) od 22.966.348 dinara bez PDV-a bila je najpovoljnija, tako da je ugovor sa hrvatskim preduzećem potpisan 6. juna.

 

"Elektroprivreda Srbije se nije žalila na postupak javne nabavke, čija je procenjena vrednost bila 46,6 miliona dinara, koja je raspisana u aprilu, a okončana u maju", kaže sagovornik Kolubarskih.rs iz Gradske uprave.

 

U ovogodišnjem budžetu Valjeva, za javnu rasvetu je izdvojeno 60 miliona dinara, dok je ta cifra prethodnih godina iznosila 50 miliona dinara.  

Vaše mišljenje je važno

Morate biti registrovani da biste imali mogućnost komentarisanja tesktova i slanja direktnih poruka uredništvu. Molimo prijavite se ili kreirajte besplatan nalog.

Aktuelno

Valjevo  (foto: Đorđe Đoković)
Isti iznos kao i za ovu godinu Pre 7 sati 50 minuta

Valjevu "nenamenski" oko 388 miliona dinara

Prema Predlogu zakona o budžetu Republike Srbije, Valjevu će sledeće godine iz republičke kase biti dodeljeno oko 388 miliona dinara nenamenskog transfera, što je identičan iznos koliko je Valjevu...

Kolubarski kej (foto: Đorđe Đoković)
Najtopliji u Srbiji Pre 1 sati 16 minuta

U Valjevu izmeren 21 stepen

Valjevo je danas sa temperaturom od 21 stepen, koliko je izmereno u 13 časova, bilo najtopliji grad u Srbiji. Među temperaturnim rekorderima ovog 12. decembarskog dana su još Loznica i Požega sa 20...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Deda Mraz, predstava, DJ Pre 1 sati 47 minuta

Novogodišnji program za decu i na Divčibarama

Novogodišnji program za decu, pored Valjeva, biće organizovan i na Divčibarama. Tako će gosti Divčibara ove godine po prvi put imati organizovanu novogodišnju zabavu i za decu i za odrasle. Dečji...

Oluja (ilistracija) (foto: Đorđe Đoković)
Do 15. decembra Pre 4 sati 23 minuta

Prijava štete od olujnog nevremena

Gradska vlast je pozvala sve građane koji su u olujnom nevremenu pretrpeli štetu da najkasnije do 15. decembra prijave štetu. "U noći između 10 i 11. decembra deo teritorije grada Valjeva je...