Sala Gradskog veća (foto: Đorđe Đoković)
Sala Gradskog veća (foto: Đorđe Đoković)
28.11.2017, 07:38

Ni MIC, ni MOC, nego TIC

č: | fb:

Gradsko veće je usvojilo Odluku o osnivanju Centra za stručno usavršavanje "Tehnički inovacioni centar Valjevo" (TIC). Nejasno je da li će se u Centru "usavršavati nastavnici, direktori, sekretari...", kako piše u Zakonu ili će se "usavršavati učenici", kako se navodi u Odluci? Nejasno je i zbog čega "stručno usavršavanje" finansira Grad?

 

Ono što je izvesno i jasno, jeste da će se rad TIC-a finansirati iz budžeta, te je tako Centar za stručno usavršavanje "Tehnički inovacioni centar Valjevo", nakon Centra za negovanje tradicionalne kulture "Abrašević" Valjevo, drugi centar koji će biti osnovan u novembru, a koji će finansirati Grad.

 

Član 1 Odluke o osnivanju Centra ili član 55 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja

 

"Ovom Odlukom se osniva Centar za stručno usavršavanje Tehnički inovacioni centar Valjevo svih učesnika u ostvarivanju obrazovanja i vaspitanja i usavršavanje učenika, kroz realizaciju novih i modernizovanih nastavnih i drugih programa, obezbeđivanjem mogućnosti i uslova učenicima za sticanje znanja i veština radi efikasnog uključivanja u rad i nastavak školovanja", piše u članu 1 Odluke o osnivanju Centra za stručno usavršavanje "Tehnički inovacioni centar Valjevo", koju su usvojili članovi Gradskog veća.

 

Međutim, u članu 55 stav 1. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, na osnovu koga se donosi ova Odluka, piše da je "propisano da jedinica lokalne samouprave može samostalno ili u saradnji sa drugom jedinicom lokalne samouprave da osnuje centar za stručno usavršavanje nastavnika, vaspitača, stručnih saradnika, direktora, sekretara i drugih učesnika u ostvarivanju obrazovanja i vaspitanja u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne službe".

 

Dakle, u Zakonu na osnovu koga Grad odlučuje da formira TIC nigde ne piše da se u Centru usavršavaju učenici. Ipak, i pored toga što nije u skladu sa Zakonom u obrazloženju za donošenje ove Odluke piše da će se "kroz stručno usavršavanje učenika i raznovrsne oblike učenja doprineti podizanju kapaciteta učenika za uključivanje u savremene radne procese, odnosno za sticanje znanja i veština radi efikasnog uključivanja u rad i nastavak školovanja".


Grad izdržava, a Ministarstvo i Slovenci opremaju TIC

 

Kako se navodi u Odluci, osnivanje i funkcionisanje TIC-a je podržano od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a oprema za Centar će biti nabavljena sredstvima Ministarstva i donacijom Republike Slovenije.

 

Sredstva za rad TIC-a biće obezbeđena iz budžeta osnivača, od korisnika, prodajom proizvoda i usluga, donatorstvom i iz drugih izvora, navodi se u Odluci.

 

Sedište TIC-a će biti u Ulici dr Pitovića broj 8 ili, prema ranijoj najavi, u staroj zgradi OŠ "Milovan  Glišić" u Brđanima. Do izbora direktora, koga imenuje Skupština grada po konkursu na period od četiri godine, poslove direktora će obavljati Aleksandra Tomić, trenutno zaposlena u kabinetu zamenika gradonačelnika Dragana Jeremića.

 

MIC, MOC, TIC

 

Pre godinu dana 16. novembra rešenjem Gradskog veća imenovana je radna grupa za formiranje Međuregionalnog informacionog centra (MIC) kojom će predsedavati zamenik gradonačlnika Dragan Jeremić, dok je koordinator projekta direktor Tehničke škole Branko Goloskoković.

 

Kako je napisano u obrazloženju, "MIC će imati značajnu ulogu u obrazovanju za sve one koji budu želeli da povećaju svoje znanje i veštine kroz različite programe i kurseve. Reč je o naučnom centru u kome se stiče dodatno obrazovanje, od dualnog, praktične nastave do naučnih istraživanja".

 

Takođe je rečeno da će "novi naučni centar biti smešten u zgradi stare osnovne škole Milovan Glišić, a opremanje centra, koje bi koštalo oko 1,72 miliona evra, finansirale bi vlade Srbije i Slovenije i Grad Valjevo.

 

Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić je pre godinu dana, navodeći razloge za osnivanje MIC-a, izjavio da je "cilj da Valjevo dobije ustanovu po ugledu na centar u Velenju, koja se bavi od dualnog obrazovanja, preko školske prakse do naučnih postignuća. Ideja je da napravimo ustanovu sličnu Istraživačkoj stanici u Petnici, s tim što bi to bio centar tehničkih nauka i informatike i bio bi prvi takve vrste u Srbiji".

 

Pre mesec dana govoreći o završetku radova na zgradi nove škole u Brđanima, zamenik gradonačelnika je izjavio za medije da je "MOC šansa koja se ne sme propustiti", a da "kašnjenje preseljenja OŠ Milovan Glišić praktično koči i uređenje stare škole, odnosno njeno upodobljavanje za formiranje Međuregionalnog obrazovnog centra (MOC)".

 

Na sednici Gradskog veća, održanoj juče, usvojena je Odluka o osnivanju Centra za stručno usavršavanje "Tehnički inovacioni centar Valjevo" (TIC), o čemu će konačnu reč dati odbornici Skupštine grada na sednici u četvtak, 30. novembra.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 18 sati 15 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 18 sati 16 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara