Vizualizator u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Vizualizator u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
29.11.2017, 08:00

Obazrivo i sa fotografijama u medijima

č: | fb:

Tribina "Primena fotografske etike i medijskih zakona u praksi", u okviru Festivala fotografije "Vizualizator" Centra za razvoj fotografije iz Beograda, organizovana je u Valjevu. 

 

Nakon jednočasovne tribine u holu Centra za kulturu otvorena je izložba fotografija "Građani Njujorka" svetski poznatog fotografa, dobitnika Pulicerove nagrade za fotografiju Edvarda Kitinga.

Izložba

Izložba (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ovo je prvi put za pet godina, od kada se organizuje Vizualizator, da se iz Beograda, bar na kratko, preseli u "manju sredinu".

 

Predsednik Centra za razvoj fotografije i direktor Festivala "Vizualizator" Zvezdan Mančić smatra da je osnovni problem nedovoljna informisanost o autorskim pravima i primeni etičkih principa u novinarstvu i fotografiji, naročito u manjim sredinama, otuda i ideja da se Festival i tribina organizuju u Valjevu.

 

Petar Jeremić iz Komisije za žalbe Saveta za štampu, rekao je da se građani najviše žale na to da su nepravedno optuženi u medijima, ali i na to da njihov odgovor nije objavljen onako kako su rekli. On je dodao da se često krši i pretpostavka nevinosti, da se nagađanja predstavljaju kao činjenice, ali da je najčešće kršenje prava privatnosti.

 

Objašnjava da je Savet za štampu samoregulatorno telo kome se građani žale na neistine i nepoštovanje privatnosti, a mediji se žale na krađu tekstova i fotografija

 

Savet rešava žalbe onih koji su oštećeni nekim medijskim sadržajima i pokreće postupke protiv medija koji su prekršili Kodeks, ali ujedno i sprovodi monitoring poštovanja etičkih standarda u dnevnim novinama i portalima. Jeremić navodi podatak da je velika razlika u broju žalbi građana u odnosu na ono što beleže u monitoringu.

 

- Svakog meseca imamo po desetak žalbi ljudi i institucija, a na mesečnom nivou beležimo i do stotinu nespornih prekršaja u medijima. Mediji su danas postali ono što je nekada bio pendrek, oni ne samo što šalju poruke, oni služe da disciplinuju one koji nisu po volji, da prete ljudima, da ih proglase lopovima, pedofilima, bez dokaza – rekao je Jeremić i pozovao građane da koriste svoja prava, da se žale Savetu, sudovima i da tako zaštite svoja prava.

Učesnici tribine

Učesnici tribine (Foto: Ljubinko Ranković)

 

Novinar valjevskog nedeljnika Napred i dopisnik Politike Slobodan Ćirić ukazao je na značaj fotografije kao moćnog oblika novinarskog izražavanja, koji u osnovu dopunjuje tekst, ali vrlo često govori i više od teksta. Ćirić je posebno skrenuo pažnju na to da je u poslednje vreme veliki broj redakcija, posebno manjih, ostao  bez dobrih fotoreportera i urednika fotografije.

 

Na tribini je gostovao i fotograf Ken Kobre, rukovodilac programa fotožurnalizma na državnom univerzitetu u San Francisku koji je na konkretnom primeru objasnio da je kod fotografisanja i objavljivanja fotografije važan balans, ali i dobra procena da li objavljivanje fotografija u medijima može da donese korist ili, pak, štetu.

 

- Dete se udavilo u jezeru, a ja sam sa studentima otišao da fotografišemo. Majka je stajala sa strane, a sutradan sam je video da kupuje novine sa našom fotografijom i pitao je zašto to radi, jer sam pomislio da ja ne bih voleo da me neko fotografiše u takvoj situaciji. Ona je odgovorila da njeno dete ne može ništa vratiti, ali veruje da ta fotografija, koju će videti veliki broj ljudi, može da bude upozorenje da se takve nesreće više nikada ne dese – ispričao je Kobre.

 

Fotograf i urednik fotografije internet novina Kolubarske.rs Đorđe Đoković, jedini je fotograf u lokalnim medijima, što, kako reče "dovoljno govori o medijskoj situaciji u Valjevu".

 

Đoković kaže da je za kvalitet novina, pored dobrog teksta, važna i dobra fotografija. Poručuje da ne treba zarad ekskluzivnosti i većeg tiraža fotografisati i objavljivati sadržaje koji su uznemirujući, tragični, previše lični i koji zadiru u privatnost.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 22 sati 9 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 22 sati 9 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara