Narodni muzej Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Narodni muzej Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
01.12.2017, 15:35

Promena Statuta Muzeja zbog promene direktora?

č: | fb:

Odbornici Skupštine grada usvojili su Odluku o izmenama Statuta Narodnog muzeja i to u delu koji se odnosi na uslove koje treba da ispunjava kandidat za direktora te ustanove. Opozicija pita da li je na pomolu smena direktora, vlast ne odgovara, osim poruke člana Gradskog veća Dejana Bogojevića (SNS) da on neće biti novi direktor Muzeja, kako se to "u nekim krugovima govori".

 

Promene se odnose, između ostalog na to da direktor može da ima završen fakultet "u okviru obrazovno-naučnog polja društveno-humanističkih nauka". Prema ranijem Statutu direktor Muzeja mogao je da bude kandidat koji je završio filozofski fakultet, grupe - istorija, istoroja umetnosti, etnologija i arheologija. Promena se odnosi i na to da nije potrebno da direktor ima položen stručni ispit zakonom propisan za rad u Muzejima. 

 

Odbornica DS Milka Erić Vasiljević je rekla da predlog o izmenama Statuta Narodnog muzeja nije "prošao" na Komisiji za društvene delatnosti. Dodala je da izmene nisu velike, ali su "suštinski vrlo važne i zabrinjavajuće".

 

"Bojim se da se ovim izmenama nagoveštavaju neke promene u Muzeju. Mada mi deluje neverovatno da ćemo doći u situaciju da menjamo jednog vrlo uspešnog i kompetentnog direktora, koji je Muzij podigao iz tavorenja i doveo ga do visoko ranigiranih muzeja u Srbiji", rekla je Erić Vasiljević naglašavajući da je aktuelni direktor Muzeja obrazovan i stručan sa menadžerskim veštinama.

Milka Erić Vasiljević

Milka Erić Vasiljević (Foto: Đorđe Đoković)

 

"Vidimo da već postoji kult ličnosti u ovom gradu", ovako je započeo diskusiju za skupštinskom govornicom član Gradskog veća Dejan Bogojević nakon govora odbornice Erić Vasiljević.

 

"Da li će doći do smene u Muzeju, to zavisi od mnogo faktora. Pošto se u tom krugu spominje da ću ja biti direktor Muzeja, naravno meni to ne pada na pamet. Ove izmene je zakon propisao, a sve ono što je bilo dodato u prethodnim statutima, to je dopisao onaj ko planira da bude doživotni direktor Muzeja. Ne možete vi prema sebi praviti Statut, i to tako kako šta završavate vi to dodajete u Statut", rekao je Dejan Bogojević uz pitanje "zašto direktor Muzeja treba da ima završen fakultet istorije"?

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 14 sati 43 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 11 sati 52 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 14 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara