Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
02.12.2017, 10:26

Kompromis "žutih" i "crvenih"

č: | fb:
Na poslednjoj sednici Gradske skupštine odbornici su doneli logičnu odluku, ukinuli su dve i prestrojili je ponovo u jednu Gradsku upravu. Zbog čega kažem ponovo? Zbog toga što je Valjevo do 2008. imalo jednu, a tada je, kao posledicu "trulog kompromisa", zarad tobožnje efikasnosti, dobilo dve gradske uprave.
 
 
A kako je, i zašto, došlo do naprasne "efikasnosti"? Na izborima 2008. pobedio je DS ali je, što svojom (mislim na valjevski odbor demokrata), što direktivnom iz Beograda, načinio koaliciju sa SPS-om (preslikana republička vlast odlukom Borisa Tadića, čije posledice demokrate, ali i građani Srbije, i danas debelo plaćaju).
 
 
Gradonačelnik je bio Zoran Jakovljević (DS), a zamenik Stanko Terzić (SPS). U podeli ostalih funkcija došlo se do mesta načelnika Gradske uprave. Socijalisti, na čijoj je kvoti bilo to mesto, predlagali su Aleksandra Jankovića, tada aktuelnog načelnika inspekcijskih službi za vakta gradonačelnikovanja dr Jovana Tomića (NS, 2004-2008).
 
 
Vođa demokrata Milovan Marković nije prihvatao taj predlog zbog toga što Jankoviću nije mogao da oprosti doneto rešenje o skidanju mušeme DS-a sa zgrade sindikata u centru grada, sa Tadićevim likom, u jeku predizborne kampanje. Bez obzira na to što je Janković bio samo izvršilac naređenja Milene Pavlović (NS), načelnice Gradske uprave.
 
 
Kako ni jedni ni drugi nisu popuštali u razgovorima o formiranju nove opštinske vlasti došlo se do kompromisnog rešenje o formiranju dve uprave, "žute" i "crvene" kako je u narodu loša odluka odmah krštena, e da bi vuk bio sit, a ovce na broju.
 
 
Ta, po našem sudu, loša odluka ispravljena je tek sada, bezmalo čitavu deceniju od donošenja. Postavlja se, međutim, pitanje ko će biti novi načelnik - pravnik koji poznaje posao ili načelnik figura, po partijskoj liniji uz prećutnu saglasnost koalicionog partnera, sa zamenikom (iz "protivničkog tabora"), koji će raditi umesto njega! Obe varijante, bar mi stariji što još ponešto pamtimo, viđali smo na delu.
 
 
Kako je to moguće, pitaće poneko. U ovovremenoj Srbiji sve je moguće, a u Valjevskoj "gradskoj kući" pravnici su, ne znam postoje li časni izuzeci, odavno pristali da se odreknu diploma i onoga što su učili pristajući i na nezakonite odluke po diktatu "glavešina na vlasti".

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 6 sati 36 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 6 sati 37 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 6 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 6 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...