Registracija Prijava preko FB
Konferencija za novinare KUD Abrašević (foto: Kolubarske.rs)
Konferencija za novinare KUD Abrašević (foto: Kolubarske.rs)
05.12.2017, 08:15

Gradsko rukovodstvo zna šta je bolje za amatere

č: | fb:

"Abrašević" je ukinut bez odluke Konferencije amatera koja po Statutu donosi odluku o prestanku rada KUD-a, čulo se na sednici Skupštine grada, dok rukovodstvo KUD "Abrašević" uverava javnost da je Konferencija amatera većinom glasova donela odluku o gašenju "Abraševića".

 

I dok pojedini odbornici tvrde da nije ispoštovana procedura i da je odluka o prestanku rada KUD "Abrašević" nezakonita, pa samim tim i odluka o osnivanju nove ustanove Centar za negovanje tradicionalne kulture "Abrašević", predsednik Upravnog odbora (UO) i sekretar Društva tvrde suprotno.

 

Zoran Živanović

Zoran Živanović (Foto: Kolubarske.rs)

Predsednik UO KUD "Abrašević" Zoran Živanović je na konferenciji za novinare objasnio da je 19. novembra "Konferencija amatera svih sekcija KUD Abrašević donela odluku o gašenju Abraševića i formiranju nove Ustanove".

 

On je podsetio da je 2010. godine pokrenuta inicijativa za "gašenje Abraševića", ali je tada Konferencija nije prihvatila.

- Inicijativu od pre sedam godina mi smo aktivirali 21. septembra ove godine i svi članovi Upravnog odbora KUD-a su je potpisali, a među njima i Svetlana Marković koja je predsednik Konferencije amatera. Znači, ona artikuliše u Upravnom odboru sve članove Društva i njen potpis predstavlja Konferenciju i njen potpis je merodavan – objašnjava Živanović.

 

Na pitanje Kolubarskih.rs da li postoji odluka Konferencije amatera o prestanku rada KUD "Abrašević", s obzirom na to da potpis pa makar bio i predsednika Konferencije ne znači ništa ako odluku nije donela većina od 22 člana koliko broji Konferencija, Živanović ponavlja da je "za njega kao predsednika UO, merodavan potpis predsednice Konferencije amatera".

 

Sekretar KUD "Abrašević" Milena Urošević, koja će, kako je rekla, do imenovanja direktora Centra za negovanje tradicionalne kulture "Abrašević" obavljati i poslove direktora, je, uz opasku da je na sednici Skupštine grada "izneto dosta neistine na osnovu rekla-kazala", ponovila da je "gašenje Abraševića i osnivanje nove Ustanove bilo po zakonu".

 

Ona je objasnila da "Konferencija amatera na osnovu člana 36 Statuta KUD Abrašević daje predlog Upravnom odboru KUD-a o prestanku rada Društva". Urošević kaže da nisu tačne izjave pojedinih odbornika da Konferencija amatera nije konsultovana i tvrdi suprotono.

- Od 22 člana Konferencije amatera, čak 20 članova je dalo svoj potpis ili saglasnost da KUD "Abrašević" prestane sa radom – rekla je Milena Urošević.

 

Tačno je da postoji dokument sa potpisima 20 članova Konferencije u kome piše da su "članovi Konferencije amatera upućeni u statusne promene Abraševića i da su saglasni da KUD Abrašević prestane sa radom". 

 

Potpisi članova Konferencije amatera

Potpisi članova Konferencije amatera

Potpisi članova Konferencije amatera

Potpisi članova Konferencije amatera

Nejasno je u koje statusne promene su upućeni članovi Konferencije amatera, s obzirom na to da je Skupština grada donela Odluku o osnivanju nove ustanove kulture Centar za negovanje tradicionalne kulture "Abrašević", a ne Olduku o statusnoj promeni KUD "Abrašević".

Zanimljivo je i to da se Konferencija amatera o statusnoj promeni i prestanku rada izjasnila 19. novembra, a Skupština grada Odluku o osnivanju ustanove kulture Centar za negovanje tradicionalne kulture "Abrašević" donela 3. novembra.

 

Grad može da osniva ustanove kulture, pa i za negovaje tradicionalne kulture, ali u trenutku kada je gradsko rukovodstvo odlučilo da preuzme ime, misiju i tradiciju KUD "Abraševića", i da formira novu ustanovu u čijem nazivu je "Abrašević", nije postojala saglasnost Konferencije amatera. 

Gradsko rukovodstvo je, dakle bez konsultovanja sa ameterima, sa onima koji čine KUD "Abrašević", u njihovo ime odlučilo da je za njih "bolje i sigurnije" da umesto KUD-a, sa neizvesnim finansiranjem, kojim će rukovoditi entuzijasti, umetnici i amateri, dobiju Centar za koji će novac biti obezbeđen iz budžeta i kojim će rukovoditi kadrovi po izboru vlasti.

 

Za svo vreme postojanja, za KUD "Abrašević" je bilo 112 godina neizvesnog finansiranja, i za sve te godine, svi su saglasni, sve sekcije "Abraševića" su ostvarile izuzetne rezultate, osvajajući brojne nagrade i priznanja!

Aktuelno

Dvorište biblioteka (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
32. letnja sezone kulturnih dešavanja Pre 22 sati 56 minuta

Buka u dvorištu

Živa panel-diskusija na temu "Književnost između vere i ateizma" doprinela je buci na otvaranju 32. letnje sezone kulturnih dešavanja u dvorištu biblioteke koja od skora nosi naziv "BOOKa u Dvorištu".

Automobilizam (foto: Avako)
Automobilizam Pre 18 sati 51 minuta

"Avako" najbolji na Đerdapu

Obnovljeni "Avako Rally Team" iz Valjeva ućestvovao je na prvom reliju na Đerdapu, Pobedili su u klasi IV, generalnom plasmanu, kao i u klasi I, gde su uzeli prvo i drugo mesto.

Berkova brana na Gradcu (foto: Đorđe Đoković)
Posao na tenderu dobio konzorcijum "Kej" i ES "Energo Servis" 22.06.2018

Konačno, ovog leta biće očišćena brana na Gradcu

Čišćenje Berkove brane na reci Gradac, koja nije čišćena devet godina, počeće najkasnije za 15 dana. Okončan je tender, procenjena vrednost radova je oko 8,3 miliona dinara, a najpovoljnija ponuda...  · 4 komentara

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje policije 22.06.2018

Uhapšeni zbog trgovine ljudima i silovanja

Valjevska policija je uhapsila M.R. (1987) iz Lajkovca, M.K. (1975), J. M. (1994) i M. I. (1996) iz Mionice, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo trgovina ljudima, dok se M.R....