Stipendisti Grada (foto: www.valjevo.rs)
Stipendisti Grada (foto: www.valjevo.rs)
08.12.2017, 09:00

Stipendije za 60 učenika i studenata romske nacionalnosti

č: | fb:

Grad Valjevo, u okviru Lokalnog akcionog plana za obrazovanje Roma, sa tri miliona i 250 hiljada dinara stipendira 60 učenika i studenata romske nacionalnosti.

 

Rešenja o stipendiranju dodeljena su juče za četvoro osnovaca, 45 srednjoškolaca i 11 studenata. "Svake godine se povećava broj dece koja su obuhvaćena planom, što znači da je Lokalni akcioni plan za obrazovanje Roma počeo je da daje rezultate", rekao je predsednik Saveta za socijalnu politiku grada Valjeva Radoica Rstić.

 

On je izrazio zadovoljstvo što se iz godine u godinu povećava broj učenika, a naročito studenata romske nacionalnosti, koje stipendira Grad.

 

- Moram da istaknem da je ove godine značajno povećan broj studenata, što je jako dobro za romsku populaciju i broj od 11 studenata je zaista impozantan. Uslovi konkursa za stipendije se nisu menjali, čak su u nekim segmentima i liberalizovani. Svi učenici koji završe sedmi razred osnovne škole sa prosečnom ocenom većom od 3,5 ostvaruju pravo na stipendiju za školsku godinu 2017/2018 u iznosu od 3.000 dinara. Učenici romske nacionalnosti koji upišu srednju školu, bez obzira na uspeh, ostvaruju pravo na stipendiju u iznosu od 3.500 dinara mesečno. Studenti koji su upisali fakultetete ili visoko obrazovne ustanove čiji je osnivač Republika Srbija dobijaju stipendije u iznosu od 6.000 dinara u trajanju od godinu dana. U okviru Lokalnog akcionog plana za obrazovanje Roma obezbeđena je  i besplatna užina za sve predškolce,a za novogodišnje praznike biće obezbeđeno 400 paketića za decu romske nacionalnosti - zjavio je Rstić.

 

"Stipendija mi mnogo znači za moje dalje školovanje jer su mi roditelji nezaposleni i ovom prilikom se zahvaljujem Gradskoj upravi i trudiću se da opravdam njihovo poverenje", rekao je učenik osmog razreda OŠ "Prota Mateja Nenadović" iz Brankovine, Marsel Pavlović.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 4 sati 22 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 11 sati 19 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 11 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara