Ulica kneza Jovice nakon završenih radova (decembar 2017.) (foto: Đorđe Đoković)
Ulica kneza Jovice nakon završenih radova (decembar 2017.) (foto: Đorđe Đoković)
11.12.2017, 09:55

Pet godina čekanja zbog tri i po dana radova!

č: | fb:

Radovi u Ulici kneza Jovice trajali su tri i po dana. Toliko je radnicima Društva za proizvodnju i trgovinu Valis plus inženjering trebalo vremena da saniraju oštećenja na kolektoru kišne kanalizacije i ulici.

 

Stanari tešnjarske ulice, koji su sva tri dana "pažljivo pratili radove", sumnjaju da su urađeni kvalitetno i da su konačno rešeni njihovi višegodišnji problemi zbog čega su letos protestvovali. 

 

Podsećaju da pet godina čekaju na trajno rešenje, a umesto toga su dobili zakrpljen kolektor i zakrpljenu ulicu, i to u dužini od osam metara, dok je, kako kažu, Zavod za zaštitu spomenika kulture evidentirao oštećenja u dužini od 20 metara.  

Krpljenje kolektora u Ulici kneza Jovice

Krpljenje kolektora u Ulici kneza Jovice (Foto: Đorđe Đoković)

 

Krpljenje kolektora u Ulici kneza Jovice

Krpljenje kolektora u Ulici kneza Jovice (Foto: Đorđe Đoković)

Stanari kažu da su na "gradilištu bila trojica radnika sa lopatom, mistrijom i čekićem, sa nekoliko kofa i četiri džaka cementa". 

 

"U subotu, 25. novembra je otkopana velika rupa. U ponedeljak je stavljena narandžasta mreža, a u utorak su počeli radovi. Dva radnika su mešala malter, a jedan je krpio rupe na kolektoru. U sredu je kolektor oblagao kamenom, a već u četvrtak je sve bilo zakrpljeno, zemljom i rizlom nasuta ulica, narandžasta mreža uklonjena i to je to", opisuju radove stanari Ulice kneza Jovice. 

Dodaju da oštećenja u drugoj, manjoj rupi, nisu ni tretirana, rupa je samo zatrpana i nasuta rizlom. Stanari tvrde da će tri jače kiše odneti nasutu zemlju i rizlu, i pitaju da li je nadzorni organ obišao i "primio" radove?

 

Nadzorni organ Milutin Mihajlović kaže da je "sve urađeno kako je predviđeno" i naglašava da je reč o sanaciji koja je privremenog karaktera. Objašnjava da niko nije tačno znao kakva su i kolika oštećenja na kolektoru kišne kanalizacije koji se nalazi ispod ulice.

 

"Tek kada je iskopano videlo se da je oštećen zid kolektora, koji je od opeke, a ispostavilo se da nije, kao što se mislilo, oštećen ceo svod kolektora, koji je od kamena, nego samo deo između kišnog kolektora i fekalne kanalizacije", kaže Mihajlović.

Ulica kneza Jovice nakon završenih radova

Ulica kneza Jovice nakon završenih radova (Foto: Đorđe Đoković)

 

Dodaje da su radovi "pod zemljom završeni", dok će radovi na kolovozu biti nastavljeni, ali nije precizirao kada.

"Ulica je sada presuta šljunkom, treba vremena da se stabilzuje s obzirom na toda je svod kolektora rađen od kamena, tako da nije moglo da se odmah povalja valjkom. To će biti urađeno naknadno, a do tada će u Gradskoj upravi odlučiti da li će taj deo ulice biti betoniran ili će biti stavljena kaldrma", navodi Milutin Mihajlović.

 

Odgovor na pitanje zašto se sada razmišlja o postavljanju kaldrme, ako je ovo privremeno rešenje, Kolubarske.rs su potražile od nadležnih u Gradskoj upravi, međutim niko nije želeo da odgovori na to pitanje. Bez odgovora je i pitanje kada će kolektor i ulica biti sanirani prema rešenju Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koje podrazumeva kompletnu rekonstrukciju kako gornjeg kolovoznog zastora tako i kanala kišne kanalizacije. Prema ranijim najavama to bi trebalo da bude urađeno na proleće sledeće godine, ali u Gradskoj upravi niko nije želeo da potvrdi da li će se sledeće godine raditi Ulica kneza Jovice.

 

Tri javna poziva za krpljenje rupa, za posao vredan oko pola miliona dinara

 

Radovi na krpljenju rupa na kolektoru kišne kanalizacije i Ulici kneza Jovice, koji su trajali tri i po dana, koštali su 492.000 dinara bez PDV-a.

 

Sredinom avgusta je odlučeno da se, zbog hitnosti radova na sanaciji rupa na kolektoru i ulici, u postupku javne nabavke male vrednosti po skraćenoj proceduri uputi poziv za prikupljanje ponuda na adrese pet građevinskih firmi.

 

Na prvi poziv za prikupljanje ponuda, koji je upućen krajem avgusta, javile su se dve firme, ali iz neobjašnjivih razloga nije potpisan ugovor sa firmom koja je dostavila najpovoljniju ponudu, nego je ceo postupak vraćen na početak!

 

Na drugi poziv za prikupljanje ponuda za radove u Ulici kneza Jovice, koji je sredinom oktobra upućen na adrese pet građevinskih firmi, niko se nije javio!

 

Na treći poziv za prikupljanje ponuda, koji je sredinom novembra upućen na adrese tri firme, javilo se samo Društva za proizvodnju i trgovinu Valis plus inženjering. Pored ove firme, poziv za prikupljanje ponuda upućen je Preduzeću za proizvodnju i promet Pionir-komerc, koje se bavi livenjem čelika, i firmi Dekster.

 

U ugovoru koji je 20. novembra potpisan sa Društvom za proizvodnju i trgovinu Valis plus inženjering precizirano je da je rok za završetak radova 30 dana od dana uvođenja u posao. Međutim, radovi su završeni značajno pre roka, za samo tri i po dana. 

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 21 sati 21 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara