Spomenik Desanki Maksimović  (foto: Đorđe Đoković)
Spomenik Desanki Maksimović (foto: Đorđe Đoković)
14.12.2017, 08:00

Prijavljeno 140 slučajeva porodičnog nasilja

č: | fb:

Spomenik Desanki Maksimović u centru Valjeva osvetljen je simbolično narandžastom bojom i na taj način se i Valjevo priključilo globalnoj kampanji protiv nasilja nad ženama, koja je organizovana u više od 100 država sveta.

 

Međunarodna kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", počela je 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završena je 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

 

Osim narandžastog reflektora na Desankinom vencu, koji je postavljen na inicijativu Grada i BID zone, u Valjevu za 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, nije organizovana ni jedna akcija kojom bi se skrenula pažnja na ovaj sve učestaliji oblik nasilja.

 

A da je sve više porodičnog nasilja pokazuju i podaci da je u Kolubarskom okrugu za prvih 11 meseci ove godine prijavljeno 140 slučajeva porodičnog nasilja. Prošle godine u Kolubarskom okrugu uhapšene su 43 osobe zbog nasilja u porodici, a prijavljeno je 140 slučajeva koji se odnose na ovo krivično delo.

 

Prema tumačenju nadležnih, povećan broj prijavljenih nasilnika je rezultat toga da su žrtve ohrabrene da prijave porodično nasilje što prethodnih godina nije bio slučaj.

Aktuelno

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 13 sati 48 minuta

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 1 komentar

Viktor Mićić (foto: Kolubarski okrug)
Nepoštovanje zakona Pre 18 sati 55 minuta

Čovek sa dve funkcije – nezamenljivi zamenik

Viktor Mićić imenovan za načelnika Kolubarskog okruga, a nije razrešen funkcije zamenika predsednika Skupštine grada. Obavlja dve funkcije, a Zakonom o sprečavanju korupcije zabranjeno je vršenje...  · 20 komentara

Sneg u aprilu u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
Aprilski sneg Pre 18 sati 3 minuta

Vejalo kao usred zime

Jak talas zahlađenja stigao je u Srbiju i drastično je oborio temperature, negde i preko 20 stepeni, a padao je i sneg. U Valjevu je jutros vejalo skoro jedan čas, sneg se nije zadržao, dok se na...  · 2 komentara