Projekat (foto: Đorđe Đoković)
Projekat (foto: Đorđe Đoković)
16.12.2017, 09:04

Udruženi u zaštiti dece od nasilja

č: | fb:

Centar za socijalni rad "Kolubara", predstavnici Aktiva osnovnih i srednjih škola, Grad Valjevo, Dom zdravlja, mediji, Prekršajni sud, Policijska uprava, Valjevska gimnazija, tri nevladine organizacije, potpisnici su protokola o saradnji u okviru realizacije projekta "Život bez nasilja – za svako dete! Udruženi u zaštiti dece od nasilja!", koji se realizuje u 20 gradova i opština u Srbiji.

 

Kampanja, koju u Valjevu sprovoditi Udruženje "Naši snovi", pokrenuta je 5. septembra, a ima za cilj usvajanje ili unapređenje postojećih lokalnih međusektorskih protokola o saradnji za prevenciju i zaštitu dece i nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Kampanja je deo projekta "Zaštita dece od nasilja i promocija socijalne inkluzije dece sa smetnjama u razvoju u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj". Projekat se odnosi na smanjenje siromaštva i socijalnu inkluziju dece u ovim zemljama

 

Suzana Momčilović

Suzana Momčilović (Foto: Đorđe Đoković)

- Razlog zbog koga smo prionuli da radimo ovaj posao je taj što je u svim istraživanjima i analizama, koje su sprovedene u Srbiji identifikovano nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje dece, i to je jedan od problema koji se ne rešava na odgovarajući način. Postojeće ustanove imaju svoje protokole i radne grupe, međutim ne postoji saradnja koja može da doprinese smanjenju ovog problema. Važnu ulogu u svemu ima i formiranje Saveta za prava deteta koji će imati ulogu da nadgleda kako postupak teče", objašnjava Suzana Momčilović iz Udruženja "Naši snovi" i dodaje da je krajnji cilj koordinacija aktivnosti kako bi međusobno razmenjivali informacije i svi imali iste korake u preduzimanju mera koje će doprineti smanjenju nasilja.

 

Ceo projekat prati i Strategija za prevenciju nasilja nad decom u Srbiji.

 

Analize istraživanja Determinante nasilja nad decom u Srbiji, koje je ove godine sproveo UNICEF, oko 70 posto dece u Srbiji doživelo je makar jedan slučaj psihičkog ili fizičkog nasilja tokom odrastanja, 38 posto bila su svedoci nasilja u porodici među odraslima, dok je oko pet posto doživelo sve tipove nasilja (fizičko, psihičko, seksualno i svedok porodičnog nasilja).

 

Pored toga između 8 i 13 posto anketirane dece školskog uzrasta izjavilo je da je doživelo seksualno nasilje koje je češće nad devojčicama i raste sa uzrastom. Uz to devojčice su više izložene seksualnoj eksploataciji, primorane na ranu udaju, češće su žrtve trgovine ljudima. Istraživanje je pokazalo da je nasilje češće u domovima za decu, posebn za decu sa smetnjama u razvoju ( 58 – 76 posto ).

 

- Mislim da se sa potpisivanjem Protokola pokazuje da su se konačno sve institucije u Valjevu složile da zajednički radimo na jačanju svih kapaciteta. Da svi zajedno, udruženi, možemo da rešavamo neki problem a ne samo mi kao Centar za socijalni rad. Ja sam i u dosadašnjem svom radu sarađivala sa dosta nevladinih organizacija, školama i drugim institucijama, međutim ovaj protokol je jako lepo obrazložio ulogu svih nosećih aktera jer je ovo važna tema. Nasilja ima sve više i više, a mi u Centru za socijani rad znamo koliko je teško raditi ako jedna institucija sama radi. Ne može se sve rešavati u okviru jedne institucije jer nemaju svi sve informacije, zato je bitna međusektorska saradnja ne samo što se tiče nasilja već i u svim drugim problemima - smatra Katarina Milićević, v.d. direktora Centra za socijalni rad "Kolubara".

 

Katarina Milićević

Katarina Milićević (Foto: Đorđe Đoković)

Podsećajući da smo u poslednje vreme svi svedoci nasilja nad decom kao i vršnjačkog nasilja, načelnik Gradske uprave za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove Aleksandar Purić, kaže da "je to problem kojim institucije društva treba da se ozbiljno pozabave i da, sve što je u njihovoj nadležnosti, preduzmu radi rešavanja problema koji već prevazilaze probleme lokalne samouprave".

 

- Svi mi u lokalnoj samoupravi smatramo da je neophodna saradnja gradskih institucija i uopšte države i društva u rešavanju problema. Lokalna samouprava sarađivaće sa svim potpisnicima protokola jer je ovo problem koji ozbiljno moramo kao društvo da rešavamo - kaže Purić.

Aleksandar Purić

Aleksandar Purić (Foto: Đorđe Đoković)

Kako je najavljeno, naredne godine prilikom dodele budžetskih sredstava na konkursu za nevladine organizacije, ali i u okviru Lokalnog plana akcije za decu, prednost će imati projekti koji se isključivo budu bavili prevencijom vršnjačkog nasilja, nasilja nad decom, zanemarivanja, zlostavljanja.

 

Projekat koji se realizuje uz podršku EU u Srbiji su podržali ministarstvo zdravlja, ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, ministarstvo obrazovanja i UNICEF.

 

 

Aktuelno