Registracija Prijava preko FB
Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
28.12.2017, 16:21

Fotoreporteri da napuste salu Skupštine grada

č: | fb:

Fotoreporteri će morati da napuste skupštinsku salu nakon usvojenog dnevnog reda sednice Skupštine grada, odlučili su danas odbornici većine koju čine naprednjaci i socijalisti.

 

Odbornik SNS-a Aleksandar Ranković, nezadovoljan kako izgleda na fotografiji koju su objavile Kolubarske.rs u okviru izveštaja sa sednice Skupštine grada, koja je održana 30. novembra, na samom početku sednice zatražio je da se fotoreporterima zabrani prisustvo u skupštinskoj sali, osim na početku sednice, jer se njihovim prisustvom "remeti koncentracija i narušava dostojanstvo Skupštine".

 

Aleksandar Ranković

Aleksandar Ranković (Foto: Đorđe Đoković)

Ranković je rekao da se fotoreporteri ponašaju kao "paparaco", da "puze i nameštaju se kao snajperisti".

"Dovoljno je da fotoreporteri budu u sali dok se usvaja dnevni red i utvrđuje kvorum. Ne vidim nikakvog razloga da neko ovde šeta, puzi, kao snajperista namesti se i puca, i to kad najmanje očekuješ. I kad sve to prođe tako, onda on tu fotografiju odnese u taj portal, da ne kažem, neću ni ime da mu… i ta osoba to objavi. To više govori o toj osobi nego o tome ko se nakašljao, kinuo i uhvatio za nos. Ali o tim frustracijama, tih osoba i animozitetu ličnom prema pojedincima ovde, neću sad da pričam", rekao je Ranković.

 

Odbornik Ranković, koji je inače zaposlen kao novinar u informativnom listu "Pruga", glasilu "JP Železnice Srbije", u svom govoru za skupštinskom govornicom nije imenovao ni fotorpeortera, ni portal, niti osobu koja je objavila fotografiju.

S obzirom na to da je Ranković izjavio - "kako sam ja prošli put uhvaćen, valjda sam se počešao, pa čovek može biti najlepši, ali kad to tako neko zabeleži, kao da imate teži oblik Daunovog sindroma", zaključujem da se izjava odbornika SNS odnosi na fotografiju koju su Kolubarske.rs obajavile 30. 11. 2017. uz tekst "Tri časa za sport, Abrašević i TIC".

 

Skupština grada

Skupština grada (Foto: Đorđe Đoković)

Osim tog argumenta da odbornici fotografisani u odborničkim klupama u sali Skupštine grada, i to u trenutku glasanja, nisu zadovoljni kako su "ispali" na fotografiji, žaleći se na ponašanje fotoreportera, a ne na to kako se oni ponašaju u skupštinskoj sali, Ranković nije imao drugi argument.

Smatra da u skupštinskoj sali, u kojoj ima najmanje dve kamere, na sednici Skupštine grada koju prenosi televizija, tako da su odbornici za sve vreme trajanja sednice u kadru, fotoreporteri su ti koji "remete koncentraciju i narušavaju dostojanstvo Skupštine".

 

Ranković je naglasio da se njegov predlog "eksplicitno odnosi na fotoreportere, na tehnički sektor te medijske sfere, na te ljude koji su propratni članovi tih redakcija, koji ulaze, izlaze, prolaze".

 

Nakon predloga koji je izneo odbornik Aleksandar Ranković, oglasio se predsednik Skupštine grada Milorad Ilić:

"Ako ste saglasni oko ovih fotoreportera da završe posao do utvrđivanja dnevnog reda, a posle toga bih ih zamolio, od sledeće sednice, da napuste salu. Da li ima potrebe da o tome glasamo? Ima potrebe. Čuli ste za predlog koji je dao odbornik Ranković. Ko je za, ko je protiv. Pet protiv. Većinom glasova je usvojen predlog", rekao je Ilić.

 

O ovoj odluci Skupštine Valjeva da fotoreporteri napuste salu nakon utvrđenog dnevnog reda, danas je UNS objavio tekst pod naslovom Skupština Valjeva "zamolila fotoreportere da ne šetaju po skupštinskoj sali".

UNS-u je iz Grada Valjeva potvrđrno da su odbornici doneli zaključak, "kojim mole fotoreportere da fotografišu do usvajanja Dnevnog reda, nakon čega mogu da ostanu u sali, ali ne i da šetaju i fotografišu, jer to smeta pojedinim odbornicima".

 "Nije im zabranjeno da fotografišu, samo je molba da ne šetaju po sali jer to ometa pojedine odbornike", rečeno je iz Grada Valjeva UNS-u.

 

Međutim, ovo što je rečeno u UNS-u ne odgovara istini, jer je predsednik Skupštine grada Milorad Ilić eksplicitno rekao: "Ako ste saglasni oko ovih fotoreportera da završe posao do utvrđivanja dnevnog reda, a posle toga bih ih zamolio, od sledeće sednice, da napuste salu".  

 

Možda odbornik Aleksandar Ranković ne zna da Đorđe Đoković nije "propratni član redakcije". Đorđe Đoković je urednik fotografije i fotoreporter u Kolubarskim.rs od njihovog osnivanja. Kao poznat i vrhunski fotograf, nagrađivan, sa nekoliko samostalnih i grupnih izložbi, zaposlen je na neodređeno vreme u preduzeću Kolubarske d.o.o. Valjevo. 

 

Montaža?

 

S obzirom na to da sekretar Skupštine grada Đorđe Pavlović veruje da je izjava predsednika Skupštine Milorada Ilića, u trajanju od 46 sekundi koju smo objavili u ovom tekstu, izmontirana i istrgnuta iz konteksta, jer je kako kaže "rasprava o fotoreporterima trajala mnogo duže od 46 sekundi, čak pola sata", Kolubarske.rs prenose raspravu od početka do kraja, koja je trajala 07.22 sekunde.  

 

Vaše mišljenje je važno

Morate biti registrovani da biste imali mogućnost komentarisanja tesktova i slanja direktnih poruka uredništvu. Molimo prijavite se ili kreirajte besplatan nalog.

Aktuelno

Akumulacija Stubo Rovni (foto: Đorđe Đoković)
Jedina planirana investicija vodosnabdevanje Pre 1 sati 1 minuta

U republičkom budžetu pare za "Kolubaru", ali ne i za put M-4

U budžetu Republike Srbije za 2018. godinu opredeljeno je 140 miliona dinara za JP "Kolubara" i to je sav novac koji je u republičkom budžetu planiran za Valjevo u ovoj godini. Nisu planirana...

Ssveće za Olivera Ivanovića  (foto: Đorđe Đoković)
U Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg Pre 13 sati 46 minuta

Zapalili sveće za Olivera Ivanovića

Ubijenom lideru Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliveru Ivanoviću večeras je u Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Valjevu služen parastos. Okupili su se predstavnici nekoliko...

Kalendar Valjevske pivare (foto: Đorđe Đoković)
Promovisan kalendar za 2018. godinu Pre 20 sati

"Okom ljubitelja Valjevskog piva"

Fotografije ljubitelja Valjevskog piva sa najrazličitijih mesta i sa raznih krajeva sveta, koje su slali Valjevskoj pivari, ukrašavaju ovogodišnji kalendar Valjevske pivare. "Okom ljubitelja...

Projekcija filma Druga strana svega (foto: ĐorđeĐoković)
U prepunom Bioskopu 85 Pre 1 dan 1 sati

Bravo za dokumentarni film "Druga strana svega"

Dokumentarni film "Druga strana svega", autorke Mile Turajlić prikazan je sinoć u Bioskopu 85. Tokom dve projekcije sala je bila ispunjena do poslednjeg mesta, dodate su i pomoćne stolice zbog...