Željko Trifunović u holu ispred skupštinske sale (foto: Đorđe Đoković)
Željko Trifunović u holu ispred skupštinske sale (foto: Đorđe Đoković)
29.12.2017, 07:59

"Gvozdenoviću, gde je most?"

č: | fb:

Sa transparentom na kome piše "Gvozdenoviću, gde je most?", stajao je ispred sale Skupštine grada meštanin Petnice Željko Trifunović, aktivista udruženja građana Lokalni front Valjevo (LFVA).  

 

On je došao u skupštinski hol pred početak sednice Skupštine grada, ne bi li "video gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića, kako bi mu postavio pitanja", koja mu je već dva puta uputio preko medija, a odnose se na radove u unutrašnjosti i ispred Petničke pećine.

 

Željko Trifunović podseća da su pre desetak dana aktivisti Lokalnog fronta Valjevo organizovali konferenciju za medije ispred Petničke pećine i tada su postavili nekoliko pitanja najvišim predstavnicima izvršne vlasti, pre svih pitanje - zašto most ispred Petničke pećine nije izgrađen?

 

"Kada su u aprilu sklonili most, koji su neki izgradili da bi došli do svojih kuća, rekli su da je raspisan tender i da će biti izgrađen most na istom mestu. Tender je okončan, zaključen je ugovor sa izvođačem radova koji su završeni 5. juna, a glavna stavka iz tendera - izgradnja mosta sa betonskim pristupima nije urađena, a to je jasno opisano u tehničkoj specifikaciji tendera. Nije urađena ni ograda u unutrašnjosti Petničke pećine. Ono malo što su uradili je trećina od onoga što je predviđeno u tehničkoj specifikaciji", rekao je Trifunović.

 

On je u holu, pred početak sednice Skupštine grada, novinarima rekao da do danas "niko nije odgovorio na pitanje – gde je most u Petnici, gde je završilo četiri miliona dinara opredeljenih za radove u Petnici"?

 

Objasnio je da ova pitanja postavljaju gradonačelniku i zbog toga što je, "dolaskom na vlast Gvozdenović promenio Statut grada i preuzeo na sebe još veća ovlašćenja, uz obrazloženje da to čini jer želi veću odgovornost".

"Ako želi odgovornost, neka odgovori na ovo pitanje", rekao je meštanin Petnice Željko Trifunović, aktivista Lokalnog fronta Valjevo.  

 

Na pitanje – gde je most, nije odgovorio gradonačelnik nego je odbornicima na sednici Skupštine grada odgovorio načelnik Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu Zoran Trifunović, koji je, kako je rekao "osetio potrebu da odgovori povodom natpisa koji je stajao na tabli ispred ulaza u Skupštinu".

 

Zoran Trifunović

Zoran Trifunović (Foto: Đorđe Đoković)

Načelnik Trifunović je zamerio aktivistima Lokalnog fronta Valjevo na tome što nisu došli kod njega u kancelariju gde bi dobili sve informacije o radovima u Petnici i izgradnji mosta, a "ne da pitanja postavljaju preko jednog portala".

 

"Na tom portalu, na koji su se oni javili, iznesene su sto posto neistinite činjenice. Navedeno je da su radovi na uređenju prostora ispred Petničke pećine koštali 4,5 miliona dinara, što nije tačno. Doduše nije navedeno da li sa ili bez PDV-a. Radovi ispred Petničke pećine su koštali tri miliona dinara", rekao je Trifunović ne navodeći da li sa ili bez PDV-a.

 

On je potvrdio da most nije urađen, "ali nije ni plaćen!".

"Nije urađen zbog toga što su u vreme raspisivanja javne nabavke, kada je srušen prelaz, uništeni temelji-nosači starog drvenog mosta. Pošto se to desilo u vreme trajanja javne nabavke nije postojala mogućnost da se urade nosači za novi most, jer bi to bili naknadni radovi, po Zakonu o javnim nabavkama to je nemoguće. Druga stvar, još bitnija, jeste da parcela gde se vodi most pripada JP Voda Srbije. S obzirom na to da su uništeni nosači-temelji mosta, moramo da radimo sve u koordinaciji i da tražimo saglasnost od Voda Srbije za nove temelje i nove potporne zidove. Zato drveni most nije urađen", objasnio je Zoran Trifunović, ali nije odgovorio na pitanje zbog čega nisu urađeni i ostali radovi.

 

Načelnik Zoran Trifunović je odbornicima najavio odlazak u policiju.

"Jedan od aktivista je rekao – da je uputio javni poziv, preko portala, Policijskoj upravi, tužilaštvu i sudstvu da pokrenu radnje iz svoje nadležnosti u vezi realizacije javne nabavke. Taj aktivista, koji je to izjavio je u pravu. Ja sam se spremio da danas posle Skupštine idem u Policijsku upravu, samo još jednu stvar da dodam na ovo što je rekao aktivista, da se za izgovorenu javna reč ako nije tačna snose posledice", rekao je Trifunović.

 

4,5 miliona razloga da pitamo gde je most

 

Nakon odgovora koji je Zoran Trifunović dao odbornicima (koji to nisu tražili), saopštenjem za javnost oglasili su se aktivisti Lokalnog fronta Valjevo u kome navode da su tražili odgovor, a ne izgovor. Saopštenje su naslovili - 4,5 miliona razloga da pitamo gde je most!

 

"Odgovor su pokušali da daju zamenik gradonačelnika i načelnik odeljenja za infrastrukturu grada Valjeva na sednici Skupštine grada Valjeva. Odgovore na naša pitanja nismo čuli, sem traženja nekakvih izgovora koji nemaju veze sa realnošću. Naime, što se mosta tiče, obrazložili su da su bili potrebni dodatni radovi za izgradnju dva kamena oslonca ukupne dužine četiri metra i visine jedan metar, što bi po njihovim rečima, prevazišlo deset posto od cene ove javne nabavke. Ko se imalo razume u građevinu i tržišne cene, suma od 442.959,24 dinara bila bi i više nego dovoljna za navedene radove! Ovo je samo jedan od pokazatelja kako se arči novac građana Valjeva", navode aktivisti LFVA.

 

Dalje dodaju da odgovore i obrazloženje na pitanje zašto nisu realizovani drugi radovi predviđeni ovom javnom nabavkom nisu čuli!

 

"Još jednom podsećamo da ništa od radova predviđenih tehničkom specifikacijom, a tiču se postavljanja ograde unutar pećine nije realizovano. Ne postoji ni pisani sadržaj na informativnim tablama, nije uklonjen otpad i granje što je bilo precizirano u tehničkoj specifikaciji. Predviđena je ugradnja 110 stubova, a ugrađeno je samo 37. Dakle i ono što je urađeno, urađena je samo trećina od predviđenog", piše u saopštenju Lokalnog fronta Valjevo.

 

Poručuju da neće odustati od traženja odgovora na ova pitanja i "koristiće sva zakonom dozvoljena sredstva da dođe do istine, bez straha, bez stranaka, bez lidera, bez kompromisa!".

Aktivisti LFVA ispred Petničke pećine 20. 12. 2017.

Aktivisti LFVA ispred Petničke pećine 20. 12. 2017. (Foto: Đorđe Đoković)

 

Pitanja nisu postavljena preko "jednog portala" nego na konferenciji za novinare!

 

Načelnik Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu Zoran Trifunović za skupštinskom govornicom je izjavio da su aktivisti LFVA "pitanja postavili preko jednog portala", da su na tom "portalu na koji su se aktivisti javili iznete sto posto neistine" i da je "aktivista uputio javni poziv policiji, sudu i tužilaštvu preko portala".

 

Istine radi, aktivisti Lokalnog fronta Valjevo pitanja nisu postavili preko "jednog portala", nisu se "javili portalu", niti je "poziv policiji, tužilaštvu i sudu upućen preko portala", nego su pitanja postavili i poziv uputili na konferenciji za novinare koju su organizovali 20. decembra ispred Petničke pećine. Ta pitanja su, pored Kolubarskih.rs, preneli Vujić televizija, Napred...

 

S obzirom na to da nije prvi put da se čelnici gradske vlasti pozivaju na pisanje "jednog portala", misleći na Kolubarske.rs, njihove izjave, kao i izjavu Trifunovića, doživljavamo kao pritisak na slobodu novinartstva i sistematski progon Kolubarskih.rs. 

 

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 15 sati 47 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 22 sati 44 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara