Registracija Prijava preko FB
Rasim Ljajić sa predstavnicima grada na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
Rasim Ljajić sa predstavnicima grada na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
03.01.2018, 14:43

Ministar Ljajić: "Ova godina može da bude prelomna za Divčibare"

č: | fb:

"Ova godina može da bude prelomna za Divčibare, koje su četvrti planinski turistički centar u Srbiji", poručio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, koji je danas posetio Divčibare.

 

On je rekao da Vlada Srbije ima ozbiljne planove kada su u pitanju Divčibare kako bi postale "celogodišnja turistička destinacija" i najavio da će Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija finansirati izgradnju turističkog info centra.

 

- Divčibare spadaju u potencijalno jedan od važnih turističkih centara, ali nažalost u ovom trenutku nisu turistička destinacija koja doprinosi rastu turističkog prometa. Ali uz Soko Banju i Palić predstavljaju važan budući turistički centar u koji mi želimo da investiramo i da na svaki način podignemo turističke kapacitete na Divčibarama - rekao je ministar Ljajić.

Ministar Rasim Ljajić - izjava za medije

Ministar Rasim Ljajić - izjava za medije (Foto: Kolubarske.rs)

 

Dodao je da su Divčibare, i pored loše infrastrukture, četvrti turistički planinski centar u Srbiji, posle Kopaonika, Zlatibora i Tare, a ispred Stare planine.

Naveo je podatak da je prošle godine zabeležen značajan rast broja turista za oko 27 posto, tako da je 45.000 gostiju lane boravilo na Divčibarama.

 

- Ono što Divčibare imaju nema ni jedan planinski centar u Srbiji, a to je pre svega prednost blizine Beograda i to treba da se iskoristi. Zato su potrebna nova ulaganja države, pre svega, u infrastrukturu, i dobro je to što će se nastaviti sa rešavanjem problema kanalizacije, kao i izgradnja fabrike za prečišćavanje vode, jer su sve to preduslovi za dolazak privatnog kapitala. Treba da iskoristimo dolazak braće Teodosić i izgradnju velikog turističkog kompleksa – hotela, sportskih terena, velnes i spa centra. To je nešto što je nedostajalo Divčibarama, i mi moramo da pratimo tu investiciju, pre svega izgradnjom prateće infrastrukture i da obogatimo turističku ponudu na Divčibarama. I ovo zaista može da bude prelomna godina za Divčibare – poručio je ministar Rasim Ljajić.

 

Ministar je sa gradonačelnikom Valjeva Slobodanom Gvozdenovićem obišao novi zabavno-avanturistički park za decu, čiju je izgradnju, kao i obeležavanje biciklističkih i pešačkih staza, sa deset miliona dinara finansiralo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Rasim Ljajić i Slobodan Gvozdenović

Rasim Ljajić i Slobodan Gvozdenović (Foto: Kolubarske.rs)

 

Grdonačelnik Slobodan Gvozdenović je rekao da su, bar što se turizma u Valjevskom kraju tiče, "Divčibare target tema i u fokusu ove gradske vlade". U budžetu grada u ovoj godini planirano je 45 miliona dinara. Značajna sredstva obezbeđena su i preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, pre svega za izgradnju kanalizacije.

 

- Ove godine smo iz Kancelarije za obnovu i razvoj predvideli negde oko trideset miliona dinara za izgradnju kanalizacione mreže u dužini od oko dva kilometra. Takođe, budžetom su opredeljena, na raznim pozicijama, znatna sredstva za Divčibare negde oko 45 miliona dinara. U neformalnom razgovoru sada sa ministrom obznanili smo mu naše prioritete, pre svega ono što Ministarstvo može da nam pomogne ove godine, i mislim da je sradnja pogotovo Turističke agencije i Ministarstva bila na najvišem mogućem nivou. Nadamo se da ćemo i ove godine upotrebiti još 60 miliona dinara koliko nam je ostalo od Kancelarije za javna ulaganja za proširenje mreže kanalizacije na Divčibarama i da ćemo završiti fabriku za prečišćavanje vode, i da ćemo stvoriti sve infrastrukturne uslove kako bi život ovde bio normalniji i snošljiviji u smislu razvoja turizma. Tu su i Teodosići i kamp koji ove godine treba da bude pri kraju, tako da sa nestrpljenjem očekujemo 2018. i dosta uspeha u njoj" – rekao je Gvozdenović.

 

Ministar Rasim Ljajić na Divčibarama

Ministar Rasim Ljajić na Divčibarama (Foto: Kolubarske.rs)

Nakon Divčibara ministar je otišao u Kosjerić, gde je sa rukovodstvom razgovarao o turističkom razvoju tog kraja.

 

"Već na početku godine krenuli smo u obilazak glavnih turističkih centara u Srbiji sa ciljm da čujemo kakvi su planovi i da li postoje konkretni projekti za poboljšanje turističke infrastrukture koju bi Ministarstvo i Vlada mogli da finansiraju ili sufinansiraju", rekao je danas na Divčibarama ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Aktuelno

Darija Ranković (foto: Đorđe Đoković)
Iz redakcije Pre 9 sati 16 minuta

Da li su u Srbiji samo Maje i Barbare žene?

Skoro me nisu dirnule neke reči kao one koje je izgovorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na skupu u organizaciji SNS "Jake žene za jaku Srbiju", da će "nastaviti da se bori za pristojnu...  · 17 komentara

Deponija (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Iz republičkog i opštinskog budžeta Pre 6 sati 52 minuta

Dva miliona dinara za uklanjanje deponije

Ministarstvo zaštite životne sredine je opštini Mionica opredelilo 1,5 milion dinara za uklanjanje divlje deponije koja je locirana na desnoj obali reke Ribnice u selu Mionica, dok je Mionica...

Narodna skupština (foto: Kolubarske.rs)
Bez kraja Pre 8 sati 12 minuta

Jopet mož’ da bidne, al’ ne mora da znači...

Polemika oko toga da li je osuđenom zbog ratnog zločina na zatvor u odgovarajućem trajanju mesto u narodnoj skupštini (manje i o javnim istupima takvih, osobito u svojstvu predavača na vojnim...