Registracija Prijava preko FB
Rasim Ljajić sa predstavnicima grada na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
Rasim Ljajić sa predstavnicima grada na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
03.01.2018, 14:43

Ministar Ljajić: "Ova godina može da bude prelomna za Divčibare"

č: | fb:

"Ova godina može da bude prelomna za Divčibare, koje su četvrti planinski turistički centar u Srbiji", poručio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, koji je danas posetio Divčibare.

 

On je rekao da Vlada Srbije ima ozbiljne planove kada su u pitanju Divčibare kako bi postale "celogodišnja turistička destinacija" i najavio da će Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija finansirati izgradnju turističkog info centra.

 

- Divčibare spadaju u potencijalno jedan od važnih turističkih centara, ali nažalost u ovom trenutku nisu turistička destinacija koja doprinosi rastu turističkog prometa. Ali uz Soko Banju i Palić predstavljaju važan budući turistički centar u koji mi želimo da investiramo i da na svaki način podignemo turističke kapacitete na Divčibarama - rekao je ministar Ljajić.

Ministar Rasim Ljajić - izjava za medije

Ministar Rasim Ljajić - izjava za medije (Foto: Kolubarske.rs)

 

Dodao je da su Divčibare, i pored loše infrastrukture, četvrti turistički planinski centar u Srbiji, posle Kopaonika, Zlatibora i Tare, a ispred Stare planine.

Naveo je podatak da je prošle godine zabeležen značajan rast broja turista za oko 27 posto, tako da je 45.000 gostiju lane boravilo na Divčibarama.

 

- Ono što Divčibare imaju nema ni jedan planinski centar u Srbiji, a to je pre svega prednost blizine Beograda i to treba da se iskoristi. Zato su potrebna nova ulaganja države, pre svega, u infrastrukturu, i dobro je to što će se nastaviti sa rešavanjem problema kanalizacije, kao i izgradnja fabrike za prečišćavanje vode, jer su sve to preduslovi za dolazak privatnog kapitala. Treba da iskoristimo dolazak braće Teodosić i izgradnju velikog turističkog kompleksa – hotela, sportskih terena, velnes i spa centra. To je nešto što je nedostajalo Divčibarama, i mi moramo da pratimo tu investiciju, pre svega izgradnjom prateće infrastrukture i da obogatimo turističku ponudu na Divčibarama. I ovo zaista može da bude prelomna godina za Divčibare – poručio je ministar Rasim Ljajić.

 

Ministar je sa gradonačelnikom Valjeva Slobodanom Gvozdenovićem obišao novi zabavno-avanturistički park za decu, čiju je izgradnju, kao i obeležavanje biciklističkih i pešačkih staza, sa deset miliona dinara finansiralo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Rasim Ljajić i Slobodan Gvozdenović

Rasim Ljajić i Slobodan Gvozdenović (Foto: Kolubarske.rs)

 

Grdonačelnik Slobodan Gvozdenović je rekao da su, bar što se turizma u Valjevskom kraju tiče, "Divčibare target tema i u fokusu ove gradske vlade". U budžetu grada u ovoj godini planirano je 45 miliona dinara. Značajna sredstva obezbeđena su i preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, pre svega za izgradnju kanalizacije.

 

- Ove godine smo iz Kancelarije za obnovu i razvoj predvideli negde oko trideset miliona dinara za izgradnju kanalizacione mreže u dužini od oko dva kilometra. Takođe, budžetom su opredeljena, na raznim pozicijama, znatna sredstva za Divčibare negde oko 45 miliona dinara. U neformalnom razgovoru sada sa ministrom obznanili smo mu naše prioritete, pre svega ono što Ministarstvo može da nam pomogne ove godine, i mislim da je sradnja pogotovo Turističke agencije i Ministarstva bila na najvišem mogućem nivou. Nadamo se da ćemo i ove godine upotrebiti još 60 miliona dinara koliko nam je ostalo od Kancelarije za javna ulaganja za proširenje mreže kanalizacije na Divčibarama i da ćemo završiti fabriku za prečišćavanje vode, i da ćemo stvoriti sve infrastrukturne uslove kako bi život ovde bio normalniji i snošljiviji u smislu razvoja turizma. Tu su i Teodosići i kamp koji ove godine treba da bude pri kraju, tako da sa nestrpljenjem očekujemo 2018. i dosta uspeha u njoj" – rekao je Gvozdenović.

 

Ministar Rasim Ljajić na Divčibarama

Ministar Rasim Ljajić na Divčibarama (Foto: Kolubarske.rs)

Nakon Divčibara ministar je otišao u Kosjerić, gde je sa rukovodstvom razgovarao o turističkom razvoju tog kraja.

 

"Već na početku godine krenuli smo u obilazak glavnih turističkih centara u Srbiji sa ciljm da čujemo kakvi su planovi i da li postoje konkretni projekti za poboljšanje turističke infrastrukture koju bi Ministarstvo i Vlada mogli da finansiraju ili sufinansiraju", rekao je danas na Divčibarama ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Vaše mišljenje je važno

Morate biti registrovani da biste imali mogućnost komentarisanja tesktova i slanja direktnih poruka uredništvu. Molimo prijavite se ili kreirajte besplatan nalog.

Aktuelno

Akumulacija Stubo Rovni (foto: Đorđe Đoković)
Jedina planirana investicija vodosnabdevanje Pre 1 sati 2 minuta

U republičkom budžetu pare za "Kolubaru", ali ne i za put M-4

U budžetu Republike Srbije za 2018. godinu opredeljeno je 140 miliona dinara za JP "Kolubara" i to je sav novac koji je u republičkom budžetu planiran za Valjevo u ovoj godini. Nisu planirana...

Ssveće za Olivera Ivanovića  (foto: Đorđe Đoković)
U Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg Pre 13 sati 48 minuta

Zapalili sveće za Olivera Ivanovića

Ubijenom lideru Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliveru Ivanoviću večeras je u Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Valjevu služen parastos. Okupili su se predstavnici nekoliko...

Kalendar Valjevske pivare (foto: Đorđe Đoković)
Promovisan kalendar za 2018. godinu Pre 20 sati 1 minuta

"Okom ljubitelja Valjevskog piva"

Fotografije ljubitelja Valjevskog piva sa najrazličitijih mesta i sa raznih krajeva sveta, koje su slali Valjevskoj pivari, ukrašavaju ovogodišnji kalendar Valjevske pivare. "Okom ljubitelja...

Projekcija filma Druga strana svega (foto: ĐorđeĐoković)
U prepunom Bioskopu 85 Pre 1 dan 1 sati

Bravo za dokumentarni film "Druga strana svega"

Dokumentarni film "Druga strana svega", autorke Mile Turajlić prikazan je sinoć u Bioskopu 85. Tokom dve projekcije sala je bila ispunjena do poslednjeg mesta, dodate su i pomoćne stolice zbog...