Registracija Prijava preko FB
Spomenik u Parku na Jadru (foto: Đorđe Đoković)
Spomenik u Parku na Jadru (foto: Đorđe Đoković)
05.01.2018, 08:15

Da Valjevo prodiše!

č: | fb:

Na spomenike u Parku Vide Jocić na Jadru sinoć je neko stavio zaštitne maske i tako skrenuo pažnju na to da se Valjevci guše u čađi i smogu već godinama, a da niko ništa ne preduzima.

 

Možda je to, ne samo skretanje pažnje da će u Valjevu moći da se živi samo sa maskama preko lica, nego i revolt zbog činjenice da živimo u jednom od najzagađenijih gradova u Srbiji, da živimo u nesnosnom smradu zbog toga što ložimo sve i svašta, i da za to niko ne mari! 

 

Spomenik u Parku na Jadru

Spomenik u Parku na Jadru (Foto: Đorđe Đoković)

Spomenik u Parku na Jadru

Spomenik u Parku na Jadru (Foto: Đorđe Đoković)

Spomenik u Parku na Jadru

Spomenik u Parku na Jadru (Foto: Đorđe Đoković)

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, koje prati koncentraciju sumpor-dioksida, azot-dioksida i čađi u vazduhu, i poslednjih dana 2017. godine udisali smo zagađen vazduh. Koncentracija čađi na pojedinim mernim mestima bila je skoro dva puta veća od dozvoljenih vrednosti.

 

Merenja su pokazala da je 29. 12. 2017. godine na mernom mestu Novo Naselje koncentracija čađi iznosila 83 mikrograma po kubnom metru, što je skoro dva puta više u odnosu na maksimalnu dozvoljenu vrednost. Podaci o tome kakav vazduh smo udisali prvih dana 2018. godine biće poznati danas nakon podneva, rečeno nam je u Zavodu za javno zdravlje.

 

Valjevo jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji

 

Podaci pokazuju da Valjevci udišu vazduh treće kategorije i da je Valjevo jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji po koncentraciji PM-10 čestica koje predstavljaju mešavinu organskih i neorganskih materija poreklom iz dizel-motora, letećeg pepela, mineralne prašine, metalnih para, dima.

Povećana koncentracija PM-10 čestica, u prethodne četiri godine, evidentirana je tokom 150 do 170 dana godišnje, saopštila je zabrinjavajući podatak Biljana Mladenović.

 

Ona je nedavno na skupu održanom u Gradskoj upravi o zaštiti životne sredine, kome je prisustvovao i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, navela da individualna ložišta, koja čine 85 posto od ukupnog broja u gradu, u velikoj meri utiču na povećanje koncentracije čađi koja u grejnoj sezoni prelazi granične vrednosti 10 do 15 dana mesečno.

 

Ministar Trivan, šokiran podacima, je poručio da "Valjevo problem aerozagađenja mora što hitnije da reši". On je konstatovao da je situacija "dramatično loša", gora čak i od Beograda jer po mnogim parametrima Beograđani "imaju bolji vazduh od Valjevaca".

 

"Vi ćete se pogušiti na kraju. Dajte da razgovaramo i nađemo rešenje. Ministarstvo će da pomogne", obećao je ministar Trivan.

 

On je predložio da se održi još nekoliko sastanaka na kojima bi trebalo konkretno dogovoriti šta i koliko može da se uradi. "To mora biti što pre", poručio je sredinom decembra u Valjevu ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Spomenik u Parku na Jadru

Spomenik u Parku na Jadru (Foto: Đorđe Đoković)

Vaše mišljenje je važno

Morate biti registrovani da biste imali mogućnost komentarisanja tesktova i slanja direktnih poruka uredništvu. Molimo prijavite se ili kreirajte besplatan nalog.

Aktuelno

Akumulacija Stubo Rovni (foto: Đorđe Đoković)
Jedina planirana investicija vodosnabdevanje Pre 59 minuta

U republičkom budžetu pare za "Kolubaru", ali ne i za put M-4

U budžetu Republike Srbije za 2018. godinu opredeljeno je 140 miliona dinara za JP "Kolubara" i to je sav novac koji je u republičkom budžetu planiran za Valjevo u ovoj godini. Nisu planirana...

Ssveće za Olivera Ivanovića  (foto: Đorđe Đoković)
U Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg Pre 13 sati 45 minuta

Zapalili sveće za Olivera Ivanovića

Ubijenom lideru Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliveru Ivanoviću večeras je u Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Valjevu služen parastos. Okupili su se predstavnici nekoliko...

Kalendar Valjevske pivare (foto: Đorđe Đoković)
Promovisan kalendar za 2018. godinu Pre 19 sati 59 minuta

"Okom ljubitelja Valjevskog piva"

Fotografije ljubitelja Valjevskog piva sa najrazličitijih mesta i sa raznih krajeva sveta, koje su slali Valjevskoj pivari, ukrašavaju ovogodišnji kalendar Valjevske pivare. "Okom ljubitelja...

Projekcija filma Druga strana svega (foto: ĐorđeĐoković)
U prepunom Bioskopu 85 Pre 1 dan 1 sati

Bravo za dokumentarni film "Druga strana svega"

Dokumentarni film "Druga strana svega", autorke Mile Turajlić prikazan je sinoć u Bioskopu 85. Tokom dve projekcije sala je bila ispunjena do poslednjeg mesta, dodate su i pomoćne stolice zbog...