Registracija Prijava preko FB
Spomenik u Parku na Jadru (foto: Đorđe Đoković)
Spomenik u Parku na Jadru (foto: Đorđe Đoković)
05.01.2018, 08:15

Da Valjevo prodiše!

č: | fb:

Na spomenike u Parku Vide Jocić na Jadru sinoć je neko stavio zaštitne maske i tako skrenuo pažnju na to da se Valjevci guše u čađi i smogu već godinama, a da niko ništa ne preduzima.

 

Možda je to, ne samo skretanje pažnje da će u Valjevu moći da se živi samo sa maskama preko lica, nego i revolt zbog činjenice da živimo u jednom od najzagađenijih gradova u Srbiji, da živimo u nesnosnom smradu zbog toga što ložimo sve i svašta, i da za to niko ne mari! 

 

Spomenik u Parku na Jadru

Spomenik u Parku na Jadru (Foto: Đorđe Đoković)

Spomenik u Parku na Jadru

Spomenik u Parku na Jadru (Foto: Đorđe Đoković)

Spomenik u Parku na Jadru

Spomenik u Parku na Jadru (Foto: Đorđe Đoković)

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, koje prati koncentraciju sumpor-dioksida, azot-dioksida i čađi u vazduhu, i poslednjih dana 2017. godine udisali smo zagađen vazduh. Koncentracija čađi na pojedinim mernim mestima bila je skoro dva puta veća od dozvoljenih vrednosti.

 

Merenja su pokazala da je 29. 12. 2017. godine na mernom mestu Novo Naselje koncentracija čađi iznosila 83 mikrograma po kubnom metru, što je skoro dva puta više u odnosu na maksimalnu dozvoljenu vrednost. Podaci o tome kakav vazduh smo udisali prvih dana 2018. godine biće poznati danas nakon podneva, rečeno nam je u Zavodu za javno zdravlje.

 

Valjevo jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji

 

Podaci pokazuju da Valjevci udišu vazduh treće kategorije i da je Valjevo jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji po koncentraciji PM-10 čestica koje predstavljaju mešavinu organskih i neorganskih materija poreklom iz dizel-motora, letećeg pepela, mineralne prašine, metalnih para, dima.

Povećana koncentracija PM-10 čestica, u prethodne četiri godine, evidentirana je tokom 150 do 170 dana godišnje, saopštila je zabrinjavajući podatak Biljana Mladenović.

 

Ona je nedavno na skupu održanom u Gradskoj upravi o zaštiti životne sredine, kome je prisustvovao i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, navela da individualna ložišta, koja čine 85 posto od ukupnog broja u gradu, u velikoj meri utiču na povećanje koncentracije čađi koja u grejnoj sezoni prelazi granične vrednosti 10 do 15 dana mesečno.

 

Ministar Trivan, šokiran podacima, je poručio da "Valjevo problem aerozagađenja mora što hitnije da reši". On je konstatovao da je situacija "dramatično loša", gora čak i od Beograda jer po mnogim parametrima Beograđani "imaju bolji vazduh od Valjevaca".

 

"Vi ćete se pogušiti na kraju. Dajte da razgovaramo i nađemo rešenje. Ministarstvo će da pomogne", obećao je ministar Trivan.

 

On je predložio da se održi još nekoliko sastanaka na kojima bi trebalo konkretno dogovoriti šta i koliko može da se uradi. "To mora biti što pre", poručio je sredinom decembra u Valjevu ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Spomenik u Parku na Jadru

Spomenik u Parku na Jadru (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Česma (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje vodovoda Pre 22 sati 9 minuta

Restrikcija vode u nekim selima

Zbog smanjenog dotoka vode sa izvorišta na području seoskog vodovoda "Kukalj" uvedene su restrikcije za potrošače na seoskom području. Gradski vodovod je saopštio raspored kojim danima pojedini...

Opera Didona i Enej (foto: Đorđe Đoković)
Stvarana sa radošću i snagom prijateljstva, sa radošću je i zaokružena 24.09.2018

Opera "Didona i Enej" na bis!

Aplauz koji je usledio nakon premijere opere "Didona i Enej" i poziv na bis, značili su ne samo pohvale za aktere nego i zahvalnost Valjevaca da nakon 15 godina u svom gradu uživaju u operi....  · 1 komentar