Slobodan Gvozdenović  (foto: Đorđe Đoković)
Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
10.01.2018, 10:06

"Ili ja ne znam da pitam ili to drugi bolje znaju"?

č: | fb:

Kolubarske.rs su za godinu dana gradonačelniku Valjeva Slobodanu Gvozdenoviću poslale 11 mejlova sa 30 pitanja na koje do danas nije odgovorio.

 

A upravo je gradonačelnik, odbijajući da odgovori na pitanja "na konferenciji za novinare", a "koja nisu danas tema", preporučio da "pitanja dostavimo mejlom".

 

Aerozagađenje je bilo jedno od prvih pitanja koje su Kolubarske.rs poslale mejlom gradonačelniku Slobodanu Gvozdenoviću. Pitanje je upućeno 13. 1. 2017. godine.


Koncentracija čađi na pojedinim mernim mestima u Valjevu juče je bila četiri puta veća od dozvoljenih vrednosti, dok je u centru grada bila dva i po puta veća od maksimalno dozvoljene vrednosti.

Na sednici Gradskog veća, 12. 11. 2016. godine predsednik Saveta za zdravlje Valjeva dr Zoran Živković je rekao da je "u Valjevu vazduh prekomerno zagađen i sadrži teške metale", a to pokazuje godišnji izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine o stanju kvaliteta vazduha u Srbiji za prošlu godinu.

Dr Živković je saopštio alarmantan podatak da je kvalitet vazduha u Valjevu treće kategorije ili prekomerno zagađen.


Pitanje glasi: 


Šta je učinjeno za prethodna dva meseca od sednice Gradskog veća, kada su saopšteni alarmantni podaci o zagađenju vazduha, do danas, kako bi se zagađenje smanjilo, a građanima Valjeva omogućilo da udišu čist vazduh ili vazduh koji sadrži čađ, ali u granicama dozvoljenih vrednosi?

 

Na ovo pitanje gradonačelnik Slobodan Gvozdenović nije odgovorio, kao ni na pitanje o tome ko je odlučio da klizalište bude otvoreno i nakon ugovorenog roka, do kraja februara 2017, a za koje je iz budžeta izdvojeno još 600.000 dinara?

 

Gradonačelnik nije odgovorio ni na molbu Kolubarskih.rs za razgovor o Industrijskoj zoni "Stefil" i o komunalnim problemima žitelja naselja Kolubara 2, niti na pitanja zbog čega nakon sednice Gradskog veća nije održana ni jedna konferencija za novinare kako je obećala gradska vlast kada je odlučila da za novinare zatvori sednice.

 

Gvozdenovića sam zamolila da građanima saopšti više informacija o odlukama koje je usvojilo Gradsko veće - o prvom rebalansu, predlogu Odluke o pribavljanju neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnu svojinu Grada, predlogu Odluke o zameni ispunjenja obaveza dužnika Društva "Vujić" Valjevo prema poveriocu Gradu Valjevu…

 

Pitanja bez odgovora su i ona koja su se odnosila na saobraćajni udes koji je gradonačelnik imao u službenom automobilu "škoda superb" na obilaznici kod Ostružnice 11. 07.2017. godine, vraćajući se sa godišnjeg odmora.

Gradonačelnik nije odgovorio ni na pitanje - da li je tačno da je gradskim-službenim vozilom “škoda superb” 12. jula, nakon suđenja ginekologu dr Slobodanu Gvozdnoviću, odvežen iz Valjeva as. dr Paja Momčilov, ginekolog i savetnik odbrane Slobodana Gvozdenovića? Ukoliko je tačno, ko je dao nalog da se Paja Momčilov, savetnik dr Gvozdenovića preveze službenim automobilom o trošku građana Valjeva?

 

Molim da mi odgovorite na nekoliko pitanja u vezi izgradnje sportskog terena u MZ Popare, glasilo je pitanje koje su Kolubarske.rs gradonačelniku poslale mejlom 25.08. 2017. godine. Gvozdenović na ovo pitanje nije odgovorio kao ni na pitanje da li je Grad rešio da, umesto naplate poreskog duga, kupi zemljište Vidoja Vujića u Popučkama?

 

U četvrtak 31. avgusta 2017. godine u programu Radio Valjeva gradonačelnik je izjavio: "Blizu smo zaključenja ugovora za industrijsku zonu koja bi bila naš adut kada su investitori u pitanju, gde ćemo po zaključenju ugovora, a mislim da je to pitanje nedelje ili dana, ponuditi investitorima zemljište. Grad kao onaj ko poseduje industrijsku zonu će ponuditi investitorima zemljište, naravno sve u saradnji sa republičkom vladom".

 

Kolubarske.rs su gradonačelniku mejlom poslale pitanja - blizu zaključenja kog ugovora i sa kim zaključujete ugovor, koje zemljište ćete ponuditi investitorima, da li već imarte dogovor sa nekim investitorom? Ukoliko imate, o kom investitoru se radi?

 

Gradonačelnik je takođe za Radio Valjevo 31. avgusta izjavio: "Leto koje je iza nas je donelo neke novine, pre svega u funkcionisanju same Gradske uprave i načina na koji se sada političke odluke u gradu donose. Tu pre svega mislim na jedan kolegijum koji je zakonodavna i izvršna vlast formirala i koji se svake nedelje održava gde se donose sve najvažnije odluke za grad".


Zašto se "najvažnije odluke za grad" kriju od građana, s obzirom na to da ni o jednoj donetoj odluci niste informisali javnost niti preko medija (saopštenjem, konferencijom za novinare…), niti informacijom na sajtu Grada? Koje odluke je kolegijum doneo u avgustu i septembru? Ko su članovi kolegijuma? Zbog čega ste formirali kolegijum, kada već postoje, zakonom određeni, organi vlasti za predlaganje i donošenje odluka? 

 

Na ova pitanja gradonačelnik nije odgovorio, ako ni na ona koja se odnose na prostorije laboratorije Domu zdravlja.

 

Skupština grada je, na sednici 15. jula 2016. godine, donela Odluku da poslovne prostorije laboratorijske službe na prvom spratu i prostorije u prizemlju gde je bila rendgenska služba u Domu zdravlja budu izdate u zakup.

 

U Odluci o izdavanju u zakup poslovnog prostora u Domu zdravlja nije precizirana kvadratura prostora koji se izdaje, niti za koje namene, nisu navedeni razlozi zbog čega se poslovni prostor izdaje, kao ni finansijski efekti koji se očekuju.

 

Zbog šturo datog obrazloženja u predlogu Odluke, reagovao je odbornik SPS dr Dušan Mirković koji je predložio da se sa sednice skine ova tačka dnevnog reda. Međutim Vi ste taj predlog odbili, prvo ste sa mesta odborniku Mirkoviću poručili: "To neće moći", a nakon toga ste za skupštinskom govornicom rekli:

"Da, ja sam razgovarao sa direktorom ’Hemofarma’, nameravamo da dovedemo tu kompaniju kao partnera. Jel’ to problem gospodo? Ja sam odlučio da se tu napravi najmoderniji prostor".

 

Pitanja u vezi ove odluke glase:

 

Da li ste i kada razgovarali sa direktorom "Hemofarma", kako se zove direktor "Hemofarma" sa kojim ste razgovarali, o čemu ste razgovarali i šta ste se dogovorili?  S obzirom na to da je prošlo godinu i po dana od Vašeg obećanja izrečenog za skupštinskom govornicom, a još uvek niste "doveli Hemofarm", niti ste "tu napravili najmoderniji prostor", molim da mi odgovorite kada ćete dovesti "Hemofarm" i kada ćete od poslovnih prostorija na prvom spratu gde je laboratorija i u prizemlju gde je bila rendgenska služba Doma zdravlja napraviti najmoderniji prostor i šta će u tom prostoru biti?

 

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović ni na ova pitanja nije odgovorio i pored toga što je preporučio da pitanja dostavimo mejlom, kao što je to predložio i na "konferenciji za novinare" na mostu preko Kolubare, pričajući o rekonstrukciji korita koju finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji.

 

On je tada odbio da odgovori na pitanje koliko je koštala rekonstrukcija laboratorije u Domu zdravlja, šta je urađeno i ko je finansirao radove? A umesto odgovora na pitanje kada će rekonstruisati Ulicu kneza Jovice, Gvozdenović se obratio drugim novinarima pitanjem – imate li još neko pitanje?

 

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 5 sati 20 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 22 sati 15 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 5 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...